Tragédia a West-Balkán szórakozóhelyen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tragédia a West-Balkán szórakozóhelyen
Gyertyák a tragédia helyszínén
Gyertyák a tragédia helyszínén
Dátum2011. január 15.
Időpont
2011. január 15. (CET)
Halálos áldozatok
3
Sérültek
14
Letartóztatások
4
Vádak
Halálos tömegszerencsétlenséget okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége
Tragédia a West-Balkán szórakozóhelyen (Budapest)
Tragédia a West-Balkán szórakozóhelyen
Tragédia a West-Balkán szórakozóhelyen
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 30′ 34″, k. h. 19° 03′ 21″Koordináták: é. sz. 47° 30′ 34″, k. h. 19° 03′ 21″
SablonWikidataSegítség
Az egykori Skála Metró épülete 2011-ben

2011. január 15-én, szombaton este a budapesti Nyugati téren lévő West-Balkán szórakozóhelyen, az egykori Skála Metró épületében két lány és egy fiatal nő halt meg, 14-en pedig megsérültek. Az áldozatok 17 és 24 év közöttiek voltak. A két lány a II. kerületi Móricz Zsigmond Gimnáziumba járt, a 24 éves fiatal nő pedig Gyömrőn lakott. A szórakozóhelyre közel 3000 embert engedtek be, és a három áldozat nem élte túl a hatalmas tömeg által kifejtett fizikai nyomást. A boncolás szerint fulladás volt a haláluk oka. Egy rövid ideig volt egy olyan elmélet a tragédiáról, hogy késelés történt, de a rendőrség kezdettől fogva cáfolta ezt az elméletet.

Büntetőeljárás[szerkesztés]

A politika és a média páratlan figyelmével kísért eljárásban (az ügyben a miniszterelnök és a belügyminiszter is megszólalt) a rendőrség rekordidő, mindössze 9 napi nyomozás után 8 embert gyanúsított meg. Az ügyészség 4 személlyel szemben alaptalannak minősítette a gyanúsítást, és velük szemben megszüntette az eljárást.[1] A halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének vádjával már csak 4 ember állt 2011. november 8-án bíróság elé: Szalontay Győző, a West Balkán Kft. egyik ügyvezetője, Kecskés Tamás, a „Noise Night Life”-bulik főszervezője, Csanádi József Imre, a DieselMusic 2010 Kft. nevében eljáró rendezvényszervező, valamint Hranek István Ferenc, a biztonságért felelős cég illetékes biztonsági főnöke.[2] Az ügyészség szerint lényegében egyet sem tartottak be a tevékenységükre vonatkozó jogszabályok és előírások közül. A vádindítvány szerint akár nyolc év fogházban letöltendő büntetést is kaphatnak.

A tárgyalás során kiderült, hogy Szalontay Győző elsőrendű vádlottat, a West-Balkán üzemeltetőjét Csanádi József Imre 3. rendű vádlott megtévesztette, amikor a bérleti szerződés aláírásakor jogosulatlanul használta a DieselMusic 2010 Kft. bélyegzőjét, aláhamisította a cégvezető aláírását, és eltagadta azt a tényt, hogy a tervezett esemény a „Noise Night Life” sorozat része lesz.

Csanádi József Imre állítása szerint a rendezvény főszervezője azonban nem ő, hanem a másodrendű terhelt, Kecskés Tamás volt. A „Noise Night Life” néven hirdetett, a 16+ korosztályt célba vevő rendezvények már korábban is botrányosak voltak. A tömeg kialakulásához hozzájárult, hogy a kapunyitás több mint 1 órás késéssel történt, a téren összegyűlt, részben ittas, drogok hatása alatt lévő fiatalok már dobálni, randalírozni kezdtek. Mint Csanádi József Imre elmondta, Szalontay Győző ezernyolcszáz főben határozta meg a rendezvény maximális létszámát, amit a szervezők figyelmen kívül hagytak.[3]

A VI. kerületi önkormányzat tanúként meghallgatott osztályvezetője szerint a West-Balkán szórakozóhely az akkori szabályok szerint jogszerűen működött.[4]

A médiában gyakran összekeveredett a Skála Metró épületének földszintjén működő kávézó, és az attól elkülönülten működő, az épület 3-4. emeletén lévő, már eleve rendezvényteremnek épült helyiség. A bíróság tanúként hallgatta meg a West-Balkán építész-tervezőjét, aki elmondta, hogy a jelenleg is érvényes előírások szerint diszkók esetében maximálisan 3 fő engedhető be egy négyzetméter alapterületre. Ennek alapján akár 5000 személy befogadására is alkalmas lenne a terem. Van viszont egy másik korlátozó feltétel, a kiüríthetőség. A rendezvényterem kiürítése négy belső lépcsőházon és a külső lépcsővel rendelkező teraszokon keresztül oldható meg, a kiürítési idő a létszámot kb. 1500 főre korlátozza.

A biztonsági szakértő szakvéleményét a bíróság nem fogadta el, és új szakértőt rendelt ki. Egy másik szakértő, a biztonsági őrök kamarájának elnöke szerint a szervezők a saját maguk alkotta szabályokat sem tartották be.[5] Ez a szakértő azt is elmondta, hogy pánikkeltés esetén a tömeg viselkedése kiszámíthatatlan, és egy katasztrófát akár ezer biztonsági őr sem tud megakadályozni.

A tárgyalást a bírónő 2×3 tárgyalási nap után elnapolta, az 2012. február 14-én folytatódott.

Sem a rendőrség, sem az ügyészség nem vizsgált meg eddig kellő alapossággal néhány olyan gyanús körülményt, amelyek arra is utalhatnak, hogy a tragédiához vezető körülményeket esetleg megszervezték.

Ezek közül a legfontosabbak a következők:

Csanádi József Imre már korábban, 2010 decemberében is kibérelte rendezvény céljából a West-Balkánt. A „Normafa” nevű rendezvényen Kecskés Tamás DJ-ként működött közre. Ez az esemény minden rendzavarás nélkül zajlott le. A január 15-i tragédiához vezető bérleti szerződés aláírásakor Csanádi József Imre azt hangoztatta, hogy az mindenben meg fog egyezni a decemberi „Normafa” rendezvénnyel. Ekkor azonban már javában folyt a többezres „Noise Night Life” tinibuli szervezése.

A kapunyitás késett, és kezdetben a beléptetés is lassan történt. 10 óra tájban a beléptetést felgyorsították, ennek hatására a ruhatárhoz vezető lépcsőn összetorlódtak a türelmetlen emberek. A körülmények (véletlen vagy megtervezett) egybeesése, hogy ekkor kiáltott valaki késelést a 2 emeleti ruhatárnál, aminek hatására az ott lévő emberek a lépcsőn lefelé kezdtek menekülni, szemben a felfelé igyekvő tömeggel. A két irányból érkező emberáradat szembetalálkozása okozta a tragédiát.

Különös részlet, hogy a helyszíni szemlén több nagyméretű dinitrogén-oxidos palackot találtak. Az euforizáló hatása miatt kéjgázként ismert anyagot olcsó partidrogként használják. Mivel a West-Balkánban talált palackok nagyok, azokat csak előre készíthették valakik oda.[6]

A vádlottak az eljárás során következetesen tagadták bűnösségüket.[7] Az első fokú ítélet mind a négy vádlott esetében 2 év 8 hónap letöltendő fogházbüntetést szabott ki.[8] A vádlottak felmentésért, az ügyész súlyosbításért fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen.

Ítéletek[szerkesztés]

Vádlott Első fok
Pesti Központi Kerületi Bíróság
Szinessyné Bardócz Krisztina vezette tanácsa
2012. június 27.[9]
Másodfok
Fővárosi Törvényszék 2013. április 12.[10] Felülvizsgálat: Kúria 2014. március 6.[11]
Rend Neve (foglalkozása) Felrótt cselekmény Ítélet Felrótt cselekmény Ítélet
1. Szalontai Győző
(a helyiséget bérbe adó West Balkán Kft. egyik ügyvezetője)
Halálos tömegszerencsétlenséget okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége. 2 év 8 hónap fogházbüntetés, két évre eltiltották a rendezvényszervező tevékenységtől. Halálos tömegszerencsétlenséget okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége. 3 év 4 hónap fogházbüntetés, az ítélet felének végrehajtását 2 évre felfüggesztették. A Kúria elutasította az ítélet felülvizsgálatát kérő indítványt.
2. Kecskés Tamás
(rendezvényszervező)
2 év 8 hónap fogházbüntetés, az ítélet felének végrehajtását 2 évre felfüggesztették. A Kúria elutasította az ítélet felülvizsgálatát kérő indítványt.
3. Csanádi József Imre
(rendezvényszervező)
3 év 4 hónap fogházbüntetés, az ítélet felének végrehajtását 2 évre felfüggesztették.
4. Hranek István Ferenc
(biztonsági őr, a biztonsági szolgálat főnöke)
2 év 8 hónap fogházbüntetés, két évre eltiltották a biztonsági őr foglalkozás végzésétől. 2 év 8 hónap fogházbüntetés, az ítélet felének végrehajtását 2 évre felfüggesztették.

Polgári per[szerkesztés]

A három halálos áldozat családja közül kettőé polgári kártérítési pert indított a felelősök ellen. A csaknem egy évtizedig tartó perben 2024 januárjában, 13 évvel a tragédia után született ítélet: a Fővárosi Törvényszék összesen 110 millió forint kártérítést és 52,8 millió forint kamatot ítélt meg a hat felperesnek. Az alperesek (a volt elítéltek) eddigre kiszabadultak a börtönből, és nem fellebbeztek az elsőfokú ítélet ellen, amely így jogerőre emelkedett.[12]

A tragédia utóélete[szerkesztés]

Többször volt már megemlékezés a három halálos áldozatról a Nyugati téren, az egyik ilyen megemlékezésre Orbán Viktor miniszterelnök is elment. A terézvárosi jegyző 2011. január 19-én szerdán 90 napra bezáratta a szórakozóhelyet, a szórakozóhely vezetése viszont a tragédiát követő hétvégén úgy döntött, hogy örökre bezár a West-Balkán. A hatóságok megígérték, hogy ezután gyakrabban és szigorúbban fogják ellenőrizni a szórakozóhelyeket.

2011. március 8-án jelent meg a Magyar Közlönyben a kormány 23/2011 sz. rendelete a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről. Ezt követően rendezvényszervezők azonnal lobbizni kezdtek a szabályozás módosításáért, melynek eredményeként a megszigorított előírásokon a rendelet 2011. június 14-iki hatálybalépését követő néhány nap után már enyhítettek is.[13]

Az elsőfokú ítélet indoklásában az is szerepelt, hogy a rendőrséget több fiatal is hívta telefonon a tragédia idején, de az ügyeletesek nem siettek a segítségükre, csak flegma válaszokat adtak, és elszabotálták az intézkedést. „Ne járjon buliba, akkor nem lesz tömeg!” – választ kapott az egyik telefonon segítséget kérő személy.[14] Morvai Krisztina jobbikos európai parlamenti képviselő segítségnyújtás elmulasztása miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, és a rendőrségen is belső vizsgálat indult.[15] A rendőrségi belső vizsgálat semmilyen mulasztást nem állapított meg.[16] Az ügyészség azonban elrendelte a nyomozást, 2012 augusztusában pedig a Központi Nyomozó Főügyészség szolgálatban elkövetett kötelességszegés bűntettének gyanúja miatt eljárást indított rendőrök ellen.[17]

Két áldozat családjának ügyvédje ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, mert az önkormányzat és a tűzoltóság eltűrte a szórakozóhely szabálytalan működését.[14]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. West Balkán-ügy: Nem azokat vádolták meg, akiket először őrizetbe vettek Archiválva 2011. augusztus 23-i dátummal a Wayback Machine-ben – Heti Válasz, 2011. augusztus 10.
  2. Keveslik a vádlottak számát a West Balkán-ügybenIndex, 2011. november 7.
  3. Rogyásig volt a lépcső Archiválva 2011. november 12-i dátummal a Wayback Machine-ben – Magyar Hírlap, 2011. november 10.
  4. Jogosan működött a West Balkán Archiválva 2011. november 17-i dátummal a Wayback Machine-ben – Magyar Hírlap, 2011. november 16.
  5. Német Ferenc, a Személy- és Vagyonvédelmi Kamara elnöke ismerteti szakvéleményét – Az Este, Mtv.hu, 2011. november 16.
  6. Kéjgáz-palackokat találtak a West BalkánbanIndex, 2011. február 21.
  7. West Balkán-ügy: felmentést kértek a védők – Hvg.hu, 2012. június 7.
  8. Teljes volt a káosz a halálos West Balkán-buliban – Origo, 2012. június 27.
  9. West Balkán-ügy: egymást buktatták le a vádlottak – Hvg.hu, 2012. június 27.
  10. Jogerős ítélet West Balkan ügybenIndex.hu, 2013. április 12.
  11. West-Balkan-tragédia: marad a jogerős ítélet Archiválva 2015. január 1-i dátummal a Wayback Machine-ben – mno.hu, 2014. március 6.
  12. West Balkán: 13 évvel a tragédia után született ítélet a 163 milliós kártérítésről
  13. Csendben módosítja a Lex West-Balkánt pár nap után a kormány – Quart.hu, 2011. június 16.
  14. a b Beperlik a zsarukat a West-Balkán-tragédiáért Archiválva 2012. október 14-i dátummal a Wayback Machine-ben – Blikk, 2012. július 2.
  15. Belső vizsgálat indult a rendőrségen a West Balkán-ügy miatt – Origo, 2012. július 3.
  16. ORFK: nem hibázott a rendőrség a West Balkán-ügyben – Barikád.hu, 2012. július 3
  17. Rendőrök ellen nyomoznak a West Balkán-ügyben – Népszabadság, 2012. augusztus 14.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]