Trópusimadár-alakúak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Trópusimadár-alakúak
Vöröscsőrű trópusimadár (Phaethon aethereus)
Vöröscsőrű trópusimadár (Phaethon aethereus)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Neoaves
Csoport: Passerea
Csoport: Ardeae
Csoport: Eurypgimorphae
Rend: Trópusimadár-alakúak (Phaethontiformes)
Sharpe, 1891
Család: Trópusimadár-félék (Phaethontidae)
Brandt, 1840
Nem: Phaethon
Linnaeus, 1758
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Trópusimadár-alakúak témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Trópusimadár-alakúak témájú kategóriát.

A trópusimadár-alakúak (Phaethontiformes) a madarak (Aves) osztályának egyik rendje, amelybe csak egy élő család és egy élő madárnem tartozik.

A rendbe tartozó tengeri madarakat korábban a gödényalakúak (Pelecaniformes) rendjébe sorolták be, de az újabb alaktani- és DNS-vizsgálatok alapján a kutatók megtudták, hogy a trópusimadár-félék egy egészen más madárcsoportot alkotnak. A többi madárcsoporttal való rokonságuk még nem tisztázott, de úgy tűnik, hogy nincsen ma is élő, közelebbi rokonuk. E madarak tollazata nagyobb részben fehér, hosszú farktollakkal; lábaik és lábfejeik a testükhöz képest pedig kicsik.

Rendszertani besorolásuk és kifejlődésük[szerkesztés]

Korábban ezt a madárrendet a gödényalakúak közé sorolták. A Sibley–Ahlquist-féle madárrendszertan szerint a Pelecaniformesokat egyéb csoportokkal együtt egy nagy „Ciconiiformes” csoportba foglalták össze; azonban az újabb kutatások szerint ez a nagy csoport parafiletikus csoportnak bizonyult, azaz a csoport tagjai visszavezethetők egy közös ősre, viszont a csoport maga nem tartalmazza annak a bizonyos legközelebbi közös ősnek az összes leszármazottját, emiatt szétválasztották.

A legújabb kutatások szerint a gödényalakúak rendje is egy parafiletikus csoport. Manapság a Phaethontiformes rendet és a fosszilis Prophaethontidae családot többé nem sorolják az előbb említett rendbe; ezeknek a madaraknak nincsenek közeli ma is élő rokonaik. Az ezredforduló táján e madarakat a viharmadár-alakúakkal (Procellariiformes) akarták rokonítani,[1][2] de a 2004-ben végzett molekuláris vizsgálatok következtében ez a rokonítás alaptalannak bizonyult; a Phaethontiformesokat pedig a Metaves kládba helyezték.[3][4][5][6]

2014-ben Jarvis és társai DNS-vizsgálatokat végeztek a mai madarak körében; felfedezésüket a „Whole-genome analyses resolve early branches in the tree of life of modern birds” (A genom teljes vizsgálata meghatározza a modern madarak családfájának a korai ágait) című írásban adták ki. Ebből a kutatásból kitudódott, hogy a trópusimadár-félék legközelebbi rokonai a guvatgém (Eurypyga helias) és a kagu (Rhynochetos jubatus). A két rokon klád együttvéve az alapja az úgynevezett „alapi vízimadár”, az Aequornithes nevű csoportnak. E csoport megalkotásával a Metaves elmélet el lett vetve.[7]

Megjelenésük[szerkesztés]

Testhosszuk 76–102 centiméter, szárnyfesztávolságuk 94–112 centiméter. Tollazatuk túlnyomórészt fehér színű és hosszú középfarok tollai vannak. Fejük nagy, nyakuk rövid és vastag.

Életmódjuk[szerkesztés]

Elsősorban hallal táplálkoznak, különösen szeretik a repülőhalféléket. Általában magányosan vagy párba élnek. Szaporodási időszakukban megtalálhatók nagyobb tenyésztelepekben a szárazföldön.

Szaporodásuk[szerkesztés]

Fészkeiket általában lyukakba vagy hasadékokba készítik a csupasz földre. Fészekaljuk 1 tojásból áll, melyet a tojók költenek 40–46 napig. A fiókákat mindkét szülő eteti.

Rendszerezésük[szerkesztés]

A családba az alábbi 1 élő nem és 3 élő faj tartozik:

Az élő fajok mellett fosszilis trópusimadár-félékre is rábukkantak:

Egyes ornitológusok ebbe a rendbe sorolják a Prophaethontidae nevű fosszilis családot, míg mások még mindig gödényalakúakként (Pelecaniformes) tartják számon a trópusimadarak e távoli rokonait.[8][9]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Mayr, G. (2003) The phylogenetic affinities of the Shoebill (Balaeniceps rex). Journal für Ornithologie, 144(2):157-175.
  2. Bourdon, E. et al. (2005) Earliest African neornithine bird: A new species of Prophaethontidae (Aves) from the Paleocene of Morocco. J. Vertebr. Paleontol., 25(1):157-170.
  3. Fain, M.G. & Houde, P. (2004) Parallel radiations in the primary clades of birds. Evolution, 58(11):2558-73.
  4. Ericson, G.P. et al. (2006) Diversification of Neoaves: integration of molecular sequence data and fossils. Biol Lett., 2(4):543–547.
  5. Hackett, S. et al. (2008) A Phylogenomic Study of Birds Reveals Their Evolutionary History. Science, 320(5884):1763-1768.
  6. Naish, D. (2012). "Birds." Pp. 379-423 in Brett-Surman, M.K., Holtz, T.R., and Farlow, J. O. (eds.), The Complete Dinosaur (Second Edition). Indiana University Press (Bloomington & Indianapolis).
  7. "Whole-genome analyses resolve early branches in the tree of life of modern birds", Erich D. Jarvis, et al., Science 12 December 2014: Vol. 346 no. 6215 pp. 1320-1331, DOI: 10.1126/science.1253451.
  8. Bourdon, E. (2005) Earliest African neornithine bird: a new species of Prophaethontidae (Aves) from the Paleocene of Morocco. Journal of Vertebrate Paleontology, 25(1):157-170.
  9. Andrews, C.W. (1899) On the remains of a new bird from the London Clay of Sheppey. Proceedings of the Zoological Society of London, 67: 776–785.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tropicbird című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]