Totalcar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(TotalCar.hu szócikkből átirányítva)
Totalcar
Adatok
Típushírportál

OrszágMagyarország
Alapítva2000. július 20.
TulajdonosIndamedia Network Zrt.
KiadóTotalcar.hu Informatikai Kft.
FőszerkesztőZomborácz Iván[1]
MunkatársakBazsó Gábor főmunkatárs, műsorvezető
Nyelvmagyar
Székhely1033 Budapest, Flórián tér 1.

OCLC806225483
ISSNnincs
A Totalcar weboldala

A Totalcar 2000. július 20. óta[2] óta működő autós internetes lap. A honlap elsősorban új és használt autók ismertetésével foglalkozik, emellett autóipari és közlekedési témákat dolgoz fel. Kapcsolódó kiadványai közt találni motoros oldalt, használtautó-adatbázist, egy podcastet, különféle blogokat. Régebben szoros személyi kapcsolat fűzte egy azonos néven futó televízióműsorhoz.

Nevének eredete[szerkesztés]

Az indulást megelőző egyeztetések alatt az „Auto1.hu” nevet szánták az oldalnak, ezt azonban lefoglalta egy domainbróker cég, így új névötletre volt szükség. Kulcsár Attila első cégvezető választotta végül a Totalcar nevet. Ezt eredetileg egy mára megszűnt budapesti szórakozóhely viselte, amely az 1990-es években több helyet megjárt, mielőtt végleg bezárt volna.[3]

Története[szerkesztés]

A Totalcar az első magyar online autós honlapok között indult 2000 júliusában. A lap alapítása az Index.hu Rt. és a Fornax Rt. együttműködésével jött létre, előbbi részéről Uj Péter főszerkesztő, utóbbitól Balásy Bulcsú koordinálta az indulást. Az Index.hu autós mellékletének szánt oldallal kapcsolatos egyeztetések februárban indultak, ekkor kezdett formálódni a szerkesztőség, a felépítés és a névválasztás. „Az ő ötlete volt ez az autós nyomulás, én fáztam tőle, mert autós újságírás címén addig még csak minősíthetetlen péercikkeket láttam. De Bulcsú kitartott amellett, hogy lehet itthon is szórakoztató, kemény, kritikus autós lapot csinálni.” – emlékezett vissza később az indulásra Uj Péter, aki a Magyar Narancstól átcsábított Winkler Róbertet javasolta főszerkesztőnek.[3]

2020 márciusában a kiadó céget tulajdonló IndaMedia csoport 50%-át megvásárolta Vaszily Miklós, a NER egyik médiaügyi végrehajtó szakembere. Miután 2020. július 24-én a cégcsoporthoz tartozó Index.hu teljes szerkesztősége felmondott, a Totalcar szerkesztősége is válaszút elé került, de ők nem álltak fel az asztaltól.[4] Később azonban mégis sok újságíró távozott, köztük az alapító főszerkesztő Winkler Róbert 2020 novemberében,[5] Csikós Zsolt 2020 decemberében,[6] Zách Dániel tartalomfejlesztési vezető 2021 júniusában,[7] Papp Tibor korábbi főszerkesztő 2022 júliusában.[8][9]

Főszerkesztők[szerkesztés]

  • 2000. július–2013. február: Winkler Róbert
  • 2013. március–2021. április: Papp Tibor[10]
  • 2021. május–2022. augusztus: Zomborácz Iván[11]
  • 2022. szeptember– : Bittó Ákos[12]

Rovatai[szerkesztés]

Magazin[szerkesztés]

A Totalcar tartalmának java két részre osztható: járműtesztekre és magazincikkekre. A Magazin rovat további rovatokra oszlik:

  • Közélet: "A Totalcar nem csak újság, de nyitott közösség is. A lap közéleti szerepvállalását oknyomozó-tényfeltáró cikkekkel valósítja meg, problémákat vet fel és közreműködik azok megoldásában. Riportjai közérthető, de olvasmányos formában mutatják be a közlekedő ember életének velejáróit.
  • Technika: "A Totalcar technikai, háttéripari rovata."
  • Hírek: " A Hírek rovat napi 4-6 hírrel frissül, ezzel az anyagok számát tekintve a Totalcar legtermékenyebb rovata.
  • Hidegindító: A Totalcar kora reggeli hírgyűjteménye.
  • Bólogató kutya: "A Hírek rovatból nőtte ki magát. Itt jelennek meg a könnyed, szórakoztató rövid tartalmak, melyek nem ritkán egy friss vírusvideóra, közlekedési abszurdra reagálnak.
  • Gumikacsa: "A Totalcar kishaszonjárműves, egyben buszos és kamionos rovata.
  • Vélemény: "A két szubjektív rovat egyike, itt jelennek meg a szerkesztőség véleménycikkei.
  • Szerelem: "A beszédes cím egy szubjektív rovatot takar, ahol a szerzők elfogultan írhatnak rajongott autójukról.

Égéstér[szerkesztés]

Az Égéstér a Totalcar heti rendszerességgel jelentkező podcastje. A 2012 februárja óta[13] működő műsor 60-70 perces adásokban reflektál az újság által érintett témákra a szerkesztőség tagjaival, alkalmanként meghívott szakértőkkel. Az Égéstérben nem ritkán a szerkesztők szubjektív véleménye ütközik, a műsor teret ad belterjes, autózást vagy közlekedést nem érintő témáknak is. Különösen a külföldön élő magyarok között népszerű a rádióműsorra emlékeztető formátum, hetente 15-25 ezren töltik le.

Tanácsok[szerkesztés]

2000. szeptember 1-jén indult a Tanácsok rovat az Autódoktorral.[14] A távsegítség-szolgáltatásban kezdettől szakértők válaszolnak az olvasók által írt kérdésekre; a kérdések és a válaszok aztán nyilvánosan megjelennek a honlapon. A rovat hamar tematikus alrovatokra, úgynevezett doktorokra bomlott. Még 2000-ben létrejött a Biztosításdoktor, ezt az Autójogász, majd a Nepperűző követte. 2003-ban a Totálvámmal és a Gumidoktorral, 2006-ban az Olajdoktorral, 2008-ban a Biztosításdoktorral, 2010-ben a Kütyüdoktorral, 2013-ban pedig az LPG-doktorral bővült.

A különböző tanácsok sorában jelenleg kiemelt szereppel bír a Nepperűző. A cím egy használtautó-vásárlási tanácsadót takar, amelyben Kroneraff István autókereskedő válaszol az olvasók kérdéseire Becsületesnepper néven.

Tesztek[szerkesztés]

A Magyarország legolcsóbb családi autóit összehasonlító teszt résztvevői

Mint Magyarország meghatározó autós médiuma, a Totalcar rendszerint az első közt vehet részt a különféle autótípusok nemzetközi bemutatóin, amelyeken az újságírók rövid tesztvezetéseken ismerkedhetnek az új típusokkal. Az ilyen utakból íródnak az úgynevezett Bemutatók, amelyekből sokat megtudni az adott típusról, de az alapos ismertetők Tesztek előtaggal jelennek meg. Az új autók tesztje mellett az oldalon gyakran jelennek meg használt autók tesztjei is.

A Totalcar évi több alkalommal jelentet meg összehasonlító teszteket. Ezekben valamilyen kritérium (szegmens, motortípus, hajtás stb.) szerint azonos autókat mérnek össze egymással.

RSVPTC[szerkesztés]

2008 márciusában indult el az olvasói leveleknek szánt rovat, amely az RSVPTC nevet kapta. A megnevezés a francia „Répondez s’il vous plait”, azaz a "Kérem, válaszoljon" kifejezésből és a Totalcar rövidítésekből áll. A rovat a szerkesztőknek címzett leveleket, és az arra adott válaszokat publikálja.

Kiadványok[szerkesztés]

A Totalcarhoz több különféle online kiadvány köthető, amelyek bár többnyire más domain alatt futnak, az újság gondozásában készülnek, tartalmukat a szerkesztőség tagjai készítik vagy felügyelik. A Totalcar anyagai 2013 óta már angol nyelven is megjelennek, motoros melléklete, a Totalbike.hu közel egyidős az újsággal, heti rendszerességgel jelentkező podcastje van, mindemellett több saját blogot üzemeltet, és számos másikat segített címlapi megjelenéssel. Bár a Totalcar kezdete óta online újság, tizennégy éves fennállása alatt több nyomtatott kiadványt is megjelentetett.

Belsőség[szerkesztés]

2006. január 5-én indult.[15] A Belsőség kezdettől szubjektív stílusban kínál szórakoztató tartalmat. Nyelvezete szabad, jellemző rá továbbá a belterjesség. Rendszeresen jelennek meg rajta a szerkesztőség hétköznapjairól szóló posztok, ide íródnak beszámolók a Totalcar rendezvényeiről, valamint itt jelennek meg a szerzők járműflottáját bemutató írások is. Bő nyolc évvel az indulás után több mint ötezer blogposzt olvasható az archívumában.

Egyéb belsős, külsős blogok:

  • Kisautó blog: "A Totalcar méretarányügyi kiadványa." A szerkesztőség tagjai által szerkesztett blog 2010 augusztusában indult.[16] Posztjai az egyszerű gyerekjátékoktól a versenyszintű RC-autózásig sokféle témát érintenek. A blogon rendszeresen jelennek meg játéktesztek, emellett a témában népszerű internetes videókra reagáló írások.
  • Rallye Dream blog: Ralisporttal foglalkozó blog, amely indulása óta szoros kapcsolatot ápol a Totalcarral. A Rallye Dream jelenleg az egyik legolvasottabb ralitémájú magyar honlap, posztjai a hazai és külföldi bajnokságokról íródnak. A Rallye Dream testvérblogja a Racing Dream, amely az egyéb autósportokkal foglalkozik.
  • Reklámarchívum blog: egy jelenleg inaktív blog, amely régi autós, motoros és kamionos reklámokat dolgozott fel. 2014 januárja óta nem frissült.
  • Omnibusz blog: a magyar busziparral, valamint a magyar buszközlekedéssel foglalkozó blog. Posztjai rendszeresen megjelennek a Totalcar címlapján.

Népítélet[szerkesztés]

A Népítélet a Totalcar belső mellékleteke, amelynek tartalma bárki számára szerkeszthető. 2005 márciusában indult Rácz Tamás felügyelete alatt. A folyamatosan bővülő kiadványba autótulajdonosok írhatják meg tapasztalataikat korábbi vagy aktuális autójukról. A leírás terjedelme és stílusa kötetlen, de vannak olyan kötött elemei, mint például a szerviztapasztalat, megbízhatóság, kényelem vagy fenntartási költség. Ezeket egy egytől ötig terjedő skálán értékelhetik aszerint, hogy autójukkal mennyire elégedettek az adott szempontból. Az így felhalmozott adatbázis jelenleg több mint ötvenezer értékelésből áll, hasznos információforrást nyújtva a használtautó-vásárlók számára.

Totalbike[szerkesztés]

2001-ben kezdte meg működését a motoros kiadvány. Azóta több jelentős személyi változáson esett át, jelenlegi főszerkesztője Zomborácz Iván. A Totalbike a Totalcarral közel azonos dizájnnal készül, saját címlapja mellett tartalma megjelenik a Totalcaron, valamint az Index.hu-n. Önálló szerkesztősége nincs, tartalmának egy részét a Totalcar szerzői állítják elő, emellett több külsős motoros szakírót alkalmaz.

Totalcar Magazine – Angol nyelvű kiadvány[szerkesztés]

2013 áprilisában indult a Totalcar angol nyelvű kiadványa, a Totalcar Magazine.[17] Az oldal célja, hogy a magyar piacon bevált brandet nemzetközivé tegye.[18] Napi egy, maximum két anyaggal frissül, leggyakrabban a Totalcar valamelyik korábbi anyagának fordításával. A TCM cikkei megjelennek az "5 perc angol" nevű nyomtatott havi magazinban is.[19]

Nyomtatott kiadványok[szerkesztés]

Négy szám a Totalcar nyomtatott újságaiból

Bár alapítása óta online lapként működik, tizennégy éves történelme alatt a Totalcar egy nyomtatott újságot, egy tucatnyi kiadást megélt, motoros Expressz-mellékletet és egy könyvet is szerkesztett.

A Totalcar 2004-ben tette meg első lépését a nyomtatott megjelenés felé. Ebben az évben jelent meg a Best of Totalcar, Para-Kovács Imre előszavával. A 368 oldalas, puhatáblás könyv szerkesztését Winkler Róbert és Bazsó Gábor végezték, a tartalom a szerkesztőség közös munkája.[20]

Az Expressz Magyarország Zrt. és a Totalcar együttműködésének eredményeként született meg 2007-ben a Totalcar nyomtatott lapja, a Totalcar magazin. A lap 2007 áprilisában jelent meg először, csupán öt számot élt meg. A lap Csikós Zsolt kiadványért felelős főszerkesztő felügyelete mellett készült, az újság tartalmát a honlap szerzői írták.[21][22]

Szerzők[szerkesztés]

A szerkesztőség jelenleg 13 belső munkatársból áll (köztük hét újságíró), munkáját több külsős munkatárs segíti. A Totalcar első online újságként delegált tagot az Év Autója-zsűribe: munkatársai közül Gajdán Miklós zsűritag[1]

Titulus Megjegyzés
Perkó Rudolf Ügyvezető Igazgató
Zomborácz Iván[1] Főszerkesztő / újságíró
Bazsó Gábor Újságíró
Bolla György Újságíró
Zách Dániel Tartalomfejlesztési vezető / újságíró (2021 júniusig)
Zomborácz Iván Totalbike szerkesztő / újságíró
Andróczi Balázs Hírszerkesztő / újságíró
Gajdán Miklós Újságíró / Év Autója zsűritag
Sturcz Antal Újságíró
Horváth Máté Szerkesztő / újságíró
Csepreghy Dániel Szerkesztő / újságíró
Máth Dávid Címlapszerkesztő

Jelentősebb korábbi szerzők, külsős munkatársak:

  • Göbölyös Zsolt: a Totalcar motordoktora, számos motortechnikai témájú cikk szerzője.
  • Kroneraff István: a Nepperűző című rovat szerzője Becsületesnepper néven.
  • Sipos Zoltán: Újságíró, a Kisautó-blog gazdája.
  • Vályi István: a Belsőség-blog egykori gazdája, jelenleg a Speedzone című TV-műsor műsorvezetője, 2016-ig a Totalcar munkatársa.
  • Stump András: a Technika rovat volt vezetője, 2016-ig a Totalcar munkatársa.
  • Bende Tibor: a Totalcar.hu Informatikai Kft. korábbi ügyvezetője.
  • Rácz Tamás: 2008-ig a Totalcar munkatársa.
  • Orosz Péter: 2008-ig a Totalcar munkatársa, a Belsőség egykori bloggazdája.
  • Prokop Gábor: 2007-től a Totalcar külsős szerzője, egy ideig Autódoktora
  • Winkler Róbert: egykor Totalcar újságíró, alapító tag, jelenleg önjelölt, szabadúszó sörszakértő, 2020-ig a Totalcar munkatársa.
  • Csikós Zsolt: egykor Totalcar újságíró, jelenleg a Speedzone című TV-műsor műsorvezetője, 2020-ig a Totalcar munkatársa.

Népszerűsége[szerkesztés]

Életkép a Parkoló Parádéról

Naponta átlag közel 100 ezer egyedi látogató keresi fel, amivel a Totalcar Magyarország második legolvasottabb autós magazinja. A Gemius adatai szerint 2022 októberében a Vezess.hu napi átlagos látogatószáma 213 619 fő volt, a Totalcar és a Totalbike.hu közösen naponta átlagosan 91 048 főt ért el. Az internetes autós magazinok havi elérése a Vezess.hu esetében 2022 októberében 1 827 976 fő volt a Gemius adatai szerint, a Totalcar.hu 1 025 036 olvasót ért el. [23] A Totalcar-brand fontos elemei az újság webshopjában árult, saját logóval ellátott termékek: pólók, bögrék, pendrive-ok.

Rendezvények[szerkesztés]

A Totalcar évente több saját rendezvényt szervez, emellett több autós rendezvényben van jelen társszervezőként, médiapartnerként.

  • Pályanap: a Totalcar Pályanap egy pályarendezvény különféle kiegészítő programokkal. Az első két pályanapot a Slovakiaringen tartotta az újság, míg az azt követő hármat a Hungaroringen.
  • Parkoló Parádé: a Totalcar legújabb rendezvénysorozata. Rövid, kötetlen délutáni autós találkozó a Hungexpo-n.
  • Belsőség-találkozó: résztvevőit a Belsőség blog törzskommentelői adják, ebből kifolyólag egy bensőséges, szűkkörű, bár nyitott rendezvény. A jellemzően kétnapos találkozókat általában kempingekben, tópartokon rendezik.

Televízióműsor[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Totalcar - Impresszum. totalcar.hu. (Hozzáférés: 2021. május 19.)
  2. Autósújságot indított az lndex.hu. Népszava, CXXVIII. évf. 168. sz. (2000. július 20.) 6. o.
  3. a b A dicsőséges tavaszi hadjárat. gg.blog.hu, 2012. szeptember 9. (Hozzáférés: 2014. szeptember 16.)
  4. Winkler Róbert: „Most már mi is a csicskamédiához tartozunk” – 444.hu, 2020 augusztus 6.
  5. A totalcaros Winkler Róbert beadta a felmondását – Hvg.hu, 2020 október 26.
  6. Kihoztuk ebből a pocsék évből, amit tudtunk. Most adieu – Totalcar.hu, 2020. december 30.
  7. Távozott Zách Dániel, a Totalcar tartalomfejlesztési vezetője Archiválva 2022. szeptember 10-i dátummal a Wayback Machine-ben – Media1.hu, 2021. június 11.
  8. Tömeges távozás a Totalcar című lapnál Archiválva 2022. augusztus 28-i dátummal a Wayback Machine-ben – Media1.hu, 2022. július 22.
  9. „Amit a printben nem érzel az a közösség ereje” – Papp Tibor a VisszapillantóbanYouTube-videó, 2022. augusztus 25.
  10. Új főszerkesztő a Totalcar.hu élén Archiválva 2022. augusztus 28-i dátummal a Wayback Machine-ben – Indamediasales.hu, 2013. március 11.
  11. Új főszerkesztő a Totalcar élén Archiválva 2022. augusztus 28-i dátummal a Wayback Machine-ben – Media1.hu, 2021. április 29.
  12. Változások az IndamediánálNapi.hu, 2022. augusztus 28.
  13. Winkler Róbert: Égéstér: A Totalcar hangban. belsoseg.blog.hu, 2012. február 3. (Hozzáférés: 2014. augusztus 28.)
  14. A totalcar új szolgáltatása. totalcar.hu, 2000. szeptember 1. (Hozzáférés: 2014. szeptember 5.)
  15. Orosz Péter: Új lamborghini Miuria. belsoseg.blog.hu, 2006. január 5. [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. augusztus 28.)
  16. streetsta: Akit az istenek szeretnek, örökre meghagyják gyereknek. kisauto.blog.hu, 2010. augusztus 3. (Hozzáférés: 2014. augusztus 28.)
  17. ommm: Bővül a Totalcar, megyünk a világba. belsoseg.blog.hu, 2013. április 11. (Hozzáférés: 2014. augusztus 28.)
  18. butio: Indul az angol Totalcar. cemp.blog.hu, 2013. február 21. (Hozzáférés: 2014. augusztus 28.)
  19. Bende Tibor: Tananyagok között a Totalcar. belsoseg.blog.hu, 2013. november 22. (Hozzáférés: 2014. augusztus 28.)
  20. ommm: The best of Totalcar a Bookline-on. bookline.hu. (Hozzáférés: 2014. szeptember 29.)
  21. ommm: Ezt láttam már párszor. Tehát óvatosan. belsoseg.blog.hu, 2014. szeptember 22. (Hozzáférés: 2014. szeptember 29.)
  22. ommm: Totalcar, nyomtatásban, ismét. belsoseg.blog.hu, 2008. május 6. (Hozzáférés: 2014. szeptember 29.)
  23. A Totalcar médiaajánlata. ajanlat.index.hu. [2014. október 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. szeptember 30.)

További információk[szerkesztés]

Közösségi média[szerkesztés]