Torony (heraldika)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
torony
Torony Tornalja város címerében, a Tornallyai család címeréből
Torony Tornalja város címerében, a Tornallyai család címeréből

Névváltozatok
Magyarul
erkély (TESz. I. 788.), vár-bástya (Nagy Iván V. 138.); erkély 1412: "Pugnaculum vero vulgo erkel vocatum supra portam ipsius castri interioris edificatum" [OklSz.] (TESz. I. 256.)
Más nyelveken
de: Turm, Bastei, it: bastia, bastione, la: bastia, ófr: bastie, fr: bastion

Rövidítések jelentése
A Wikimédia Commons tartalmaz torony témájú médiaállományokat.

A torony a címertanban az épületek és építmények közé tartozó magas, stilizált címerkép. Nem tévesztendő össze a sakkjáték heraldikai bástyájával, noha a bástya a torony szinonimájaként is használatos. A magyar címerleírásokban szereplő bástyákon általában tornyot kell érteni. Változatos alakban fordul elő a nemesi, városi és megyei címerekben, oromzatos-lőréses csúccsal, sokszor tetővel, leggyakrabban kapuval (nyitott vagy zárt kapuajtókkal, védőráccsal vagy anélkül) és néhány ablakkal. A városi címerekben város- vagy várfalon is gyakran előfordul. Ha a tornyon kupola vagy a tetőn kívül oromzat is látható, a címerleírásban külön meg kell említeni.

A Tornallyai család és Tornalja város címerében a torony beszélő címerkép: "hármas sziklacsúcson rovátkos bástya áll".[1] A Bornemisza család címerében "oromzatos várkaputorony"[2] látható. Czompor Gergely, gömöri alispán (1540-1556) címere ugyanaz, mint később a megyéé: hármas ormójú, kapus bástyatorony, mely fölött koronás sas áll.[3] Három torony van Havanna címerében.

A heraldikában másféle tornyok is előfordulhatnak, mint pl. a világítótorony, a templomtorony stb., de ezeknek általában külön nevük van és az alakjuk is jellegzetes, ezért jól elkülöníthetők a bástyatornyoktól.

A torony szimbolikája[szerkesztés]

A világmindenség, a bűnnek ellenálló erőd, az égbe törő vágyak, a világítótorony a révbe érkezés, a példamutató vallásos élet jelképe. Szent Borbála attribútuma háromablakos torony.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Forgon 656
  2. Forgon 138.
  3. Forgon 179-180.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

bástya, városfal