Tordrillo-hegység

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tordrillo-hegység
Tordrillo-hegység
Tordrillo-hegység

Magasság3479 m
OrszágAmerikai Egyesült Államok
HegységAlaszkai-hegység
Legmagasabb pontMount Torbert
TípusVulkánikus hegyek
Terület10 000 km2
Hosszúság100 km
Szélesség56 km
Utolsó kitörés1992
Elhelyezkedése
Tordrillo-hegység (Észak-Amerika)
Tordrillo-hegység
Tordrillo-hegység
Pozíció Észak-Amerika térképén
é. sz. 61° 24′ 32″, ny. h. 152° 24′ 50″Koordináták: é. sz. 61° 24′ 32″, ny. h. 152° 24′ 50″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Tordrillo-hegység témájú médiaállományokat.

A Tordrillo-hegység egy rétegvulkánt is magába foglaló hegyvonulat Alaszkában. A hegység Anchorage-tól 120 km-re nyugat-északnyugatra fekszik. A hegység közel 100 km hosszú és 56 km széles. Délen a Chigmit-hegység, az Aleut-hegylánc legészakibb nyúlványa határolja. A Tordrillo-hegységet szokták az Aleut-hegylánchoz sorolni, de hivatalosan nem oda tartozik.

A legmagasabb pontja a Mount Torbert (3479 m). Ez tiszta időben látható Anchorage-ból. A hegy tetejét örök hó és jég borítja. A hegység északi lejtőin összegyűlt csapadék táplálja a Skwentna-folyót, a déli lejtők olvadó gleccserei a Chakachamna-folyóba és a Chakachamna-tóba torkollnak. A hegység nagyobb része vulkanikus, de a legmagasabb pontja nem vulkáni eredetű.

A legdélibb csúcsa (Mount Spurr), egy tűzhányó, legutóbb 1992-ben tört ki. A hegy nagyobb részt gleccserrel borított, mely részben a közeli Cook Inletnek köszönhető. Annak ellenére, hogy közelben van Anchorage, a hegység és környéke nem jelentős rekreációs terület és hegymászók sem kedvelik. A Mount Spurr kráterét az Alaszkai Vulkánmegfigyelő Állomás (Alaska Volcano Observatory) szakemberei látogatják és folyamatos mérésekkel figyelemmel kísérik.

A Tordrillo-hegység nevezetes csúcsai[szerkesztés]

  • Mount Torbert (3479 m)
  • Mount Gerdine (3431 m)
  • Mount Spurr (3374 m)
  • Hayes tűzhányó (2788 m)[1]
  • Crater Peak (2309 m)

Témához kapcsolódó szócikkek az interneten[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Hayes tűzhányót teljesen jég borítja, és nem összekeverendő a nem vulkáni eredetű Mount Hayes-szel, mely az Alaszkai-hegységben van.