Tony Hawk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Tony Hawk
Tony Hawk.jpg
Születési név Anthony Frank Hawk
Született 1968május 12. (50 éves)[1]
San Diego, Kalifornia USA
Állampolgársága amerikai
Házastársa Cindy Dunbar (1990 – 1993)
Erin Lee (1996 – 2004)
Lhotse Merriam (2006 - napjainkig)
Foglalkozása gördeszkás
Beceneve The Hawk
The Birdman [2]
Díjak James Joyce Award

Tony Hawk weboldala
Tony Hawk az IMDb-n
Tony Hawk PORT.hu-adatlapja
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Tony Hawk témájú médiaállományokat.

Anthony Frank Hawk ismertebb nevén: Tony Hawk (San Diego, Kalifornia, USA, 1968. május 12.) amerikai gördeszkás.

Élete[szerkesztés]

Kilencéves volt, amikor a bátyja örökre megváltoztatta az életét azzal, hogy egy kék üvegszálas gördeszkát nyomott a kezébe. Mielőtt deszkázni kezdett, Tony saját bevallása szerint is egy rémálom volt. "Szörnyű gyerek voltam. Azt hiszem az anyukám fogalmazta ezt meg a legjobban, amikor azt mondta: 'ez a gyerek igazi kihívás'".

Olyan eltökélt és céltudatos gyermek volt, hogy az már-már orvosi esetnek is beillett volna. Amikor hatéves volt és az édesanyja elvitte egy uszodába, Tony úgy döntött, egy levegővel átússza az egészet. "Annyira zavarta, hogy nem tudta megcsinálni", emlékszik vissza Nancy, az édesanyja. "Nagyon keményen bánt saját magával és elvárta magától, hogy nagyon sok mindent véghez tudjon vinni.". Egy másik alkalommal Tony kiesett baseballozás közben és annyira elszomorodott, hogy elbújt egy vízmosásban. Az édesapjának végül fizikai erőszak alkalmazásával kellett kihoznia onnan.

Magánélete[szerkesztés]

Tony Hawk és felesége Lhotse Merriam

Háza[szerkesztés]

Tony Hawk kaliforniai, carlsbadi otthona "csupán" 46 400 négyzetméteres, egy hozzátartozó 216 négyzetméteres gördeszkapályával, ami ugratóval, központi piramissal van felszerelve és van benne egy párkány is, ami padként szolgál. Továbbá kosárlabda-pálya és medence is van hozzá. A ház belsejében kb. 150,000 dollár értékben található elektronikus- játékfelszerelés, amely 65-inches plazma HDTV-hez van hozzászerelve.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tony Hawk. biography.com. (Hozzáférés: 2015. szeptember 28.)
  2. "Birdman Tony Hawk lands in Sydney for the tenth anniversary of Bondi's Bowl-A-Rama" (angol nyelven). dailytelegraph.com. (Hozzáférés: 2014. október 17.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tony Hawk című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]