Tonight Alive

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tonight Alive
Információk
EredetAusztrália
Alapítva2008
Aktív évek2008
Műfaj
Kiadó
Tagok
Jenna McDougall

A Tonight Alive weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Tonight Alive témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Tonight Alive egy ausztrál rock együttes az ausztráliai Sydney-ből. 2018-tól a zenekar Jenna McDougall vezető énekesből, Jake Hardy gitárosból, Cameron Adler basszusgitárosból és Matty Best dobosból áll. 2008-ban alakult, alapítva Hardy, Adler és Whakaio Taahi által, ehhez nem sokkal később csatlakozott McDougall és Best.

Tonight Alive rögzített és önállóan kiadott két középlemezt: All Shapes & Disguises és Consider This.

2010-ben Tonight Alive leszerződött a Fearless Records, és a Sony Music Entertainment Australia kiadókhoz [1] és kiadta 2011-es debütáló albumát, What Are You So Scared Of? címmel.[2] A lemezt az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban 2012 októberében adták ki, egy évvel az ausztrál megjelenés után. Második stúdióalbumuk, a The Other Side Ausztráliában került felvételre, és 2013. szeptember 6-án jelent meg, a Lonely Girl és a Come Home kislemezzel. Az ARIA albumok listáján debütált az 5. helyen. A zenekar hozzájárult a The Edge dallal A csodálatos Pókember 2 filmzenéjéhez.

A zenekar 2015. október 30-án adta ki a Human Interaction című albumot, amelyet harmadik albumuk, a Limitless követett, amely vegyes fogadtatást kapva debütált 2016. március 4-én.

A vezető gitáros és dalszerző, Whakaio Taahi 2017 végén távozott a csoportból, nem sokkal azután, hogy a zenekar befejezte negyedik albuma, az Underworld felvételét, amelyet 2018. január 12-én adtak ki.

Tonight Alive a 2010-es év tíz legjobb ausztrál együttese közé került a KROQ amerikai rock rádióállomáson.[3] Egész évben folyamatosan turnéznak.

Történetük[szerkesztés]

Alapítás (2008)[szerkesztés]

Jake Hardy gitárosnak és Cameron Adler basszusgitárosnak már volt meglévő rockprojektje, amely más zenekarok anyagából készített feldolgozásokat. Később találkoztak Whakaio Taahival közös barátokon keresztül, és felkérték, hogy csatlakozzon a billentyűs hangszerekhez és szólógitárra.

Jenna McDougall akkoriban saját akusztikus zenéjeit írta, és Adler segített neki felvenni és demót készíteni. A demó elkészítése után Adler adott McDougallnak egy dalt, amelyet az együttes írt, és kérte, hogy rögzítse énekét rajta. 2008. május 31-én, a tizenhatodik születésnapja előtt egy nappal a McDougall csatlakozott vezető énekesként, és ezzel megalapult az együttes első verziója.

Az előadások lefoglalásával és az együttes nevének hiányában az együttes összegyűlt, és kivágta azokat a szavakat, amelyek szerintük az együttes életvitelét és leírását jelentették, és így jöttek elő a Tonight Alive névvel.

Az első év után a együttes elvesztette eredeti dobosát, akit Matty Best, Taahi középiskolai barátja helyettesített, aki Taahi anyjától hallotta, hogy az együttesnek szüksége van egy új dobosra. Best három-négy órát utazott az együttessel való gyakorlásra.

A zenekar elkezdett nevet csinálni maguknak, metálegyüttesek számára csináltak bevezetőket, kis fesztivál típusú show-kon játszottak, és rengeteg időt töltöttek a helyi show-k játszásával a Sydney környékén található ifjúsági központokban.

All Shapes & Disguises és Consider This középlemez (2009−10)[szerkesztés]

2009-ben az együttes belépett a stúdióba, hogy felvegye debütáló önfinanszírozott All Shapes & Disguises középlemezét együttesét Greg Stace és Dave Petrovic producerrel, amelyet 2010 júniusában adtak ki ugyanabban a hónapban. [4] McDougall akkoriban még iskolás volt. Elkéretőzött az iskolából, hogy felvételt készítsen, és szülei fedezték a stúdióterület bérleti költségeinek a részét – ezzel a ténnyel a srácok továbbra is ugratják.

A "Closer" című dalukat a The Hills amerikai valóságshow hatodik szezonjában játszották.[5]

2010 novemberében az együttes kiadott egy háromdalos középlemezt, Consider This címmel, mielőtt a Sienna Skies ausztrál együttessel nemzeti turnéra indultak.

What Are You So Scared Of? (2011−12)[szerkesztés]

Miután néhány nagy lemezkiadó észrevette a Tonight Alive-t, meghívták őket egy bemutatóra. Annak ellenére, hogy mindkét gitáros, Taahi és Hardy az első zeneszámnál elpattintottak egy húrt, leszerződteték őket.

2010 végén a Tonight Alive új anyagának demója megjelent Mark Trombino íróasztalán. Ezután felvette a kapcsolatot a zenekarral, hogy szeretne részt venni debütáló teljes hosszúságú lemezük előállításában.[6]

"Az, hogy ő kapcsolatba lépett velünk, és azt mondta hogy szeretne velünk dolgozni, egy nagy dolog volt számunkra" – mondja Jenna. "Nem tudtuk elhinni, hogy ilyen nemes egyszerűséggel kapcsolatba lépett velünk. Csodálatos. Mark készítette azokat az albumokat, amelyeket hallgatva nőttünk fel mindannyian – azokat az albumokat, amelyek mindazon nagyszerű együttesek karrierjét elindították."

2011 elején a Tonight Alive Los Angelesbe repült, és két hónap alatt rögzítette teljes hosszúságú debütáló albumukat az NRG Studios-ban.[7]

A zenekar a 2011-es ausztrál turnéján olyan támogató együttesekkel is játszott, mint például a Skyway és a For This Cause.

A To Die For című daluk, eredetileg az együttes All Shapes & Disguises középlemezéről származik és a Thank You and Goodnight, eredetileg a második középlemezükről, a Consider This-ről, újra lett rögzítve ezen a lemezen. A Thank You and Goodnight a Blink-182 Mark Hoppusának vendégénekesi munkáját tartalmazza.[8]

Az első kislemez, a Starlight július 1-jén jelent meg, három nappal később pedig zenei videója jelent meg.[9] A második kislemezt, a Let It Land-et szeptember 19-én adták ki a zeneszámhoz tartozó zenei videóval együtt.[10]

Tonight Alive turnézott az Egyesült Államokban és részt vett az éves Bamboozle fesztiválon, [11] május 1-jei dátummal a Zumiez színpadon, a New Found Glory, Valencia, Thrice, The Downtown Fiction és még sok más együttes mellett.

Az együttes szerepel a Punk Goes Pop 4 összeállítási CD-n, amelyen a brit indie rock együttes, a Mumford & Sons Little Lion Man című dalának feldolgozása szerepel, amelyet november 21-én adtak ki.

McDougall a Good Charlotte Like It's Her Birthday című [12] dalában is szerepel, valamint a Simple Plan Jet Lag című dalában is a Simple Plan egyik turnéjának ausztrál szakaszában. Ezen kívül még a Divided by Friday "Face to Face" című dalában is szerepelt. [13]

A What Are You So Scared Of? a Sony Records Australia által került kiadásra, 2011. október 14-én, habár 2011 novemberében a Tonight Alive leszerződött a Fearless Records-hoz,[14] és újra kiadta a Consider This középlemezt november 8-án és a debütáló What Are You So Scared Of? lemezüket 4 hónappal később az Egyesült Államokban.[15]

Az együttes 2012. április 2-án, a Banquet Records kiadón keresztül kiadta az Egyesült Királyságban a Consider This középlemezt. [16]

Tonight Alive felbukkant a 2011-es Fearless Friends turnén a blessthefall, The Word Alive, Motionless In White, és Chunk! No, Captain Chunk előadók mellett.[17]Az együttes be lett táblázva, hogy a Go Radio, a The Providence és az SXSW közreműködésével a Lucky Street turnén játsszon mindaddig, amíg orvosi problémák miatt ki kellett vonulniuk, és a Facebook oldalukra írták: "Nagyon sajnáljuk, hogy be kell jelentenünk, hogy le kell mondanunk a közelgő turnénk a Go Radio és az SXSW közreműködésével, súlyos orvosi problémák miatt." [18] Később kiderült, hogy McDougall súlyos ekcéma miatt szenved, ami megnehezítette a mozgását. Később Japánba indultak a Young Guns együttessel való show-ra, és a Shibuya-AX-en első fő-showjukat tartottak. Tonight Alive játszott a teljes Warped Tour 2012-n.

A Vans Warped Tour 2012 ideje alatt a zenekar elkezdte a Listening című daluk videójának készítését, a harmadik kislemezükről, a What Are You So Scared Of?-ról. Annak ellenére, hogy a Breaking and Entering korábban digitális letöltésként és zenei videóként jelent meg, McDougall szerint a Listening a WAYSSO? harmadik hivatalos kislemeze. A Listening című zenei videó 2012. október 12-én jelent meg a YouTube-on, felhasználták a zenekar nyári hosszú turnéjuk utolsó néhány napjának bemutatására montázs-videóként.

The Other Side (2013−14)[szerkesztés]

Tonight Alive 2013. március 12-én kiadta a Breakdown nevű önálló kislemezt, amelyben a Good Charlotte Benji Maddenje közreműködött. A zenekar felvette a következő albumát, a The Other Side-ot az ausztráliai Coffs Harbour-ben, amelyet 2013. szeptember 6-án adtak ki a Sony Recordson és a Fearless Recordson keresztül. Az első kislemez a The Ocean, melynek első bemutatója az Egyesült Királyságban a Radio 1-en volt július 11-én, egybeesik az album bejelentésével. A The Ocean később július 22-én jelent meg az iTunes kínálatában. A zenekar következő kislemezének, a Lonely Girl-nek a meghírdetése július 24-én jelent meg. A kislemez később este teljesen megjelent. Augusztus 15-én kiadták a Lonely Girl zenei videóját. A Come Home című dalt szeptember végén adták ki kislemezként, a zenei videóval együtt a zenekar Vevo csatornáján.

Tonight Alive a 2013-as Vans Warped Tour részeként turnézott az Egyesült Államokban. Néhány alkalommal játszottak Ausztráliában, majd ismét turnéztak az új album támogatására, két Rolling Stone Live Lodge akusztikus show-val.[19] Szintén részei voltak a Warped Tour Australia felállásának 2013 novemberében.[20]

Ezután a The Other Side turnéra indultak új albumuk reklámozására Ausztráliában és később az Egyesült Államokban, a The Downtown Fiction, a For the Foxes és az Echosmith-tel . A turné november 23-án ért véget.

Az együttes december közepén bejelentette, hogy az All Time Low-nak támogatást nyújt az A Love like War: UK turnén. 2014. január végén bejelentették, hogy a zenekar támogatni fogja a Take Back Sundayt és a The Used együttes észak-amerikai turnéját. A turné 2014 márciusában kezdődött.

Tonight Alive adta elő eredeti dalukat, a The Edge -et a Sony és Marvel filmben, A csodálatos Pókember 2-ben, és szerepelt a filmzene deluxe kiadásában Ausztráliában, Új-Zélandon, az Egyesült Királyságban és Írországban. A Mayday Parade, a PVRIS és a Major League együttesekkel turnéztak. Az Egyesült Királyságban tett turnéjuk során teljes egészében előadták a The Other Side-ot.

Limitless (2015–16)[szerkesztés]

Januárban bejelentették, hogy a zenekar támogatni fogja az All Time Low-ot a közelgő tavaszi turnéjukon, a Issues-sel és a State Champs-sel.[21]

Az együttes 2015 márciusában kezdte el dolgozni harmadik albumán, David Bendeth producerrel .[22] Az ausztráliai Soundwave 2015-ben játszottak. [23] Áprilisban nyilatkozatot tettek közzé, amelyben lemondták az Egyesült Államokban a két fellépésüket mivel Bestnek, a dobosuknak tendinosis műtétre volt szüksége.[24] Tonight Alive 2015 júliusában fejezte be a munkálatokat a harmadik albumukon.

2015. október 30-án a együttes bejelentette, hogy harmadik stúdióalbumuk, a Limitless 2016. március 4-én jelenik meg. [25] [26] A bejelentés egybeesett az első Human Interaction című kislemez megjelenésével. November 21-én a zenekar kiadta a Limitless második kislemezét, a To Be Free-t. Az együttes december 11-én közzé tette a Drive-ot a Spotify-on, és azonnal elérhetővé tette albuma előrendelésével. [27]

A harmadik kislemez, a How Does It Feel, és kísérő zenei videója 2016. január 12-én jelent meg. [28]

Kiadóváltás, Taahi kilépése és Underworld (2017–2018)[szerkesztés]

2017. április 3-án az együttes bejelentette, hogy leszerződtek a Hopeless Records-hoz és az UNFD kiadóhoz [29] és kiadtak egy önálló kislemezt, a World Away-t. [30] A zenekar anyagot készített egy új albumról Thaiföldön, Dave Petrovic mellett, 2017 júliusában. Október 16-án kiadták a Temple című [31] kislemezt, és bejelentették negyedik albumuk, az Underworld megjelenését. A bejelentés egybeesett azzal a kijelentéssel is, hogy Taahi távozott a csoportból, miután befejezte az Underworld-ön való munkáját, a dalírási és produceri pályájának beindítására hivatkozva. [32] A többi tag 2017. novemberében ausztrál turnéra indult kvartettként.

2017. december 11-én az együttes kiadta a Crack My Heart-et [33] mint az Underworld második kislemezét, 2018. január 4-én pedig a Disappear című kislemezt, a PVRIS Lynn Gunnjának közreműködésével.[34] Az album január 12-én jelent meg az UNFD-n keresztül Ausztráliában és a Hopeless Recordson világszerte.

Turnészünet (2018-napjainkig)[szerkesztés]

2018. decemberében, a Good Things fesztiválon való nyitófellépés után, a zenekar bejelentette, hogy nemzetközi turnészünetre indul, és lemondta a közelgő amerikai turnéjukat, hogy „szellemi és fizikai egészségüket” gondozzák és fontossági sorrendbe állítsák. [35] A bejelentés azután történt, ami után egy 46 éves biztonsági őr meghalt a Sydneyi koncertjükön. [36]

Zenei stílus[szerkesztés]

Tonight Alive zenei stílusát úgy írják le a zenei források mint pop punk, [37] [38] [39] pop rock, [38] [40] power pop, [38] alternatív rock [39] és emo .[41] A zenekar gyakran összehasonlításra kerül a Paramore alternatív rock / pop punk együttessel. [37] [38] [41] Az összehasonlítás kapcsán Whakaio Taahi gitáros kijelentette: "Az emberek összehasonlítani fogják, ez emberi természet, de nem hagyjuk, hogy ez befolyásoljon bennünket. Csak azt csináljuk, amit szeretünk, és reméljük, hogy az emberek szeretik." [38]

Diszkográfia[szerkesztés]

Stúdióalbumok[szerkesztés]

  • What Are You So Scared Of? (2011)
  • The Other Side (2013)
  • Limitless (2016)
  • Underworld (2018)

Tagok[szerkesztés]

Korábbi tagok[szerkesztés]

  • Mitchell Stanger – dobok, ütőhangszerek (2008–2009)
  • Whakaio "Whak" Taahi – vezető gitár, háttérénekes (2008–2017)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archived copy. [2011. november 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. november 5.)
  2. TONIGHT ALIVE | Gratis muziek, tourneedata, foto's, video's. Myspace.com. (Hozzáférés: 2012. március 27.)
  3. Derek Walz (16 October 2010), Top 10 bands from Australia, KROQ, <http://kroq.radio.com/2010/10/16/top-10-bands-from-australia/>. Hozzáférés ideje: 26 November 2011
  4. Tonight Alive - 'Wasting Away' OFFICIAL MUSIC VIDEO. YouTube, 2010. június 14. (Hozzáférés: 2012. március 27.)
  5. Vaughan: Sydney band Tonight Alive crashes US TV. News.com.au, 2010. június 17. [2010. június 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. március 27.)
  6. Tonight Alive. Tonightaliveofficial.com. (Hozzáférés: 2012. március 27.)
  7. Tonight Alive. Tonightaliveofficial.com. (Hozzáférés: 2012. március 27.)
  8. Alternative Press | News | Listen to a new Tonight Alive song featuring Mark Hoppus. Altpress.com, 2011. október 11. (Hozzáférés: 2012. március 27.)
  9. Tonight Alive - Starlight. YouTube, 2011. július 4. (Hozzáférés: 2012. március 27.)
  10. Tonight Alive - Let It Land. YouTube, 2011. szeptember 19. (Hozzáférés: 2012. március 27.)
  11. The Telegraph - Sydney Confidential: Australian band Tonight Alive score a slot at the Bamboozle punk and hip-hop festival in New Jersey by Kathy McCabe - Music Editor, The Daily Telegraph, 17 January 2011
  12. Like It's Your Birthday feat. Tonight Alive. YouTube. (Hozzáférés: 2012. december 17.)
  13. Divided by Friday feat. Jenna McDougall. YouTube. (Hozzáférés: 2012. december 17.)
  14. Archived copy. [2011. november 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. november 5.)
  15. Beyond The Barricade Photography. Beyond The Barricade Photography, 2011. november 2. [2012. április 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. március 27.)
  16. Tonight Alive Consider This (UK Release). Banquet Records. (Hozzáférés: 2012. április 2.)
  17. The 2011 Fearless Friends Tour. Fearlessfriendstour.com. (Hozzáférés: 2012. március 27.)
  18. Tonight Alive Facebook post March 8. Facebook. (Hozzáférés: 2012. április 21.)
  19. TONIGHT ALIVE TO RELEASE NEW ALBUM THE OTHER SIDE ON SEPTEMBER 6TH. May The Rock Be With You. Tonight Alive, 2013. június 24.
  20. Haworth. „Check out Tonight Alive on Vans Warped Tour”, Illawarra Mercury, 2013. augusztus 4. 
  21. http://www.altpress.com/news/entry/issues_tonight_alive_state_champs_to_open_all_time_lows_spring_headlining_t
  22. http://www.altpress.com/news/entry/tonight_alive_to_begin_recording_new_album_later_this_month
  23. INTERVIEW: TONIGHT ALIVE [MAY 2014] punktastic.com. Retrieved 1 November 2014.
  24. http://www.altpress.com/news/entry/tonight_alive_cancel_shows_due_to_drummers_health
  25. https://www.facebook.com/tonightalive/photos/a.437512580811.236748.155381905811/10153107823685812/?type=3&permPage=1
  26. Tonight Alive Reveal New Album, UK Tour And New Video. Kerrang!. (Hozzáférés: 2016. március 2.)
  27. Chatterjee: Listen to Tonight Alive's new single, "Drive". Alternative Press. (Hozzáférés: 2016. január 12.)
  28. Sharp: Tonight Alive drop new single, "How Does It Feel?". Alternative Press. (Hozzáférés: 2016. január 12.)
  29. http://www.altpress.com/news/entry/tonight_alive_unveil_new_track_world_awaylisten
  30. Tonight Alive - World Away (Official Lyric Video), <https://www.youtube.com/watch?v=W0C_HdIyOqc>. Hozzáférés ideje: 2017-08-07
  31. Tonight Alive - Temple (Official Music Video), 2017. október 16.
  32. NEWS: Tonight Alive part ways with guitarist, Whakaio Taahi!, 2017. október 17. (Hozzáférés: 2017. október 17.)[halott link]
  33. Tonight Alive - Crack My Heart (Official Music Video), 2017. december 11.
  34. Tonight Alive - Disappear (Feat. Lynn Gunn) (Official Music Video), 2018. január 4.
  35. Mack. „Tonight Alive Announce Hiatus From International Touring To Focus On "Mental & Physical Health"”, Music Feeds, 2018. december 20. (Hozzáférés ideje: 2019. január 15.) 
  36. Archivált másolat. [2019. július 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. február 12.)
  37. a b James Christopher Monger: Tonight Alive. AllMusic. (Hozzáférés: 2015. december 2.)
  38. a b c d e Interview: Tonight Alive. Soundsphere magazine. (Hozzáférés: 2015. december 2.)
  39. a b Tonight Alive - The Other Side - Reviews - Killyourstereo.com. Killyourstereo.com, 2013. szeptember 3. (Hozzáférés: 2015. december 2.)
  40. Emma Garland: Alter The Press!: ATP! Album Review: Tonight Alive - The Other Side. (Hozzáférés: 2015. december 2.)
  41. a b Mic: 7 Incredible Emo Bands Fronted by Female Musicians. Mic. (Hozzáférés: 2015. december 2.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Tonight Alive című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.