Tommaso Dolabella

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tommaso Dolabella (Tomasz Dolabella)
Jan Feliks Piwarski portréja Tommaso Dolabelláról
Jan Feliks Piwarski portréja Tommaso Dolabelláról

Született1570
Velencei Köztársaság Velencei Köztársaság, Belluno
Belluno
Meghalt1650 január 17. (80 évesen)
 Lengyelország, Krakkó
Nemzetisége olasz
Stílusa realizmus
Mestere(i) Antonio Vassilacchi
A Wikimédia Commons tartalmaz Tommaso Dolabella (Tomasz Dolabella) témájú médiaállományokat.

Tommaso Dolabella (1570., Belluno1650. január 17., Krakkó) velencei származású olasz barokk festő, aktív éveiben leginkább Lengyelországban alkotott. A lengyelek épp ezért saját festőik között tartják számon, nemegyszer magyar nyelvű hivatkozásokban is keresztnevének lengyel írásmódjával, Tomasz Dolabella néven említik.

Élete[szerkesztés]

Stanisław Tęczyński portréja
A lepantói csata, részlet
Krisztus Máriával és Mártával

Dolabella a görög származású, akkoriban Velencében tartózkodó Antonio Vassilacchi tanítványa volt, fiatalabb korában a velencei Dózse-palota díszítésén is dolgozott. 1600-ban Lengyelországba költözött, ahol a Wasa-dinasztiabeli királyok, III. Zsigmond, IV. László és János Kázmér udvari festője lett. Krakkóban maradt azután is, hogy a lengyel főváros Varsóba költözött.

Vallásos tartalmú képei többek között a krakkói waweli székesegyházat és a város kolostorait díszítik, de nagy számú portrét is festett. A Wawel kastélyba történelmi és allegorikus képeket is készített, ezek azonban elvesztek. Híres a lepantói csatát ábrázoló festménye is, amely a poznańi domonkos templomban található, de számos alkotása lelhető fel Krakkó különböző templomaiban is.

Dolabella volt az is, aki elsőként vitte el a Paolo Veronese és Jacopo Tintoretto nevével fémjelzett velencei késő reneszánsz stílust Lengyelországba, ezáltal jelentős hatással volt a 17. századi lengyel festészet alakulására. Az egyik legnagyobb változást e téren az jelentette, hogy az addig széles körben használt technikát – a fára festett tempera képeket – vászonra készülő olajfestmények váltották fel.

Források[szerkesztés]

  • Władysław Tomkiewicz: Dolabella. Wydawnictwo Arkagyij, Warszawa 1959

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Tommaso Dolabella
A Wikimédia Commons tartalmaz Tommaso Dolabella témájú médiaállományokat.