Tom Dick and Harry-hegység

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tom Dick and Harry-hegység
(Tom Dick and Harry Mountain)
Magasság1545[1] m
OrszágAmerikai Egyesült Államok
HegységKaszkád-hegylánc
Relatív magasság1146 m
Típusvulkanikus
Elhelyezkedése
Tom Dick and Harry-hegység (Oregon)
Tom Dick and Harry-hegység
Tom Dick and Harry-hegység
Pozíció Oregon térképén
é. sz. 45° 17′ 24″, ny. h. 121° 47′ 29″Koordináták: é. sz. 45° 17′ 24″, ny. h. 121° 47′ 29″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Tom Dick and Harry-hegység témájú médiaállományokat.

A Tom Dick and Harry-hegység két mérföld hosszan elnyúló vulkanikus hegység Clackamas megyében, Oregon államban.[2] A hegység 11,6 km távolságra, délnyugatra fekszik a Mount Hood hegytől és 3,1 km távolságra található Government Camptól a Zigzag-folyó és a Still Creek között, a Zigzag-hegységtől délre. A Mount Hood lábának is szokták titulálni, mivel kis magasságú hegységről van szó.

A hegység nevét a csúcsán elhelyezkedő három kiszögellésről kapta, melyek együtt egy cirkuszvölgyet formáznak, mely a Mount hood Skibowl sípálya részét képezi.[3] Legmagasabb csúcsa 1545 méter magas. Elijah "Lige" Coalman, a Coalman-gleccser névadója szerint az elnevezés már 1897-ben használatban volt[3] (megjegyzendő, hogy az angol nyelvben a Tom Dick and Harry amolyan helykitöltő név, mint magyarban például a Gipsz Jakab). A Mirror Lake a hegység északi részén helyezkedik el. Mind a Zigzag-hegység, mind a Tom Dick and Harry-hegység pliocén kori andezitből és bazaltból épülnek fel.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Tom Dick and Harry Mountain című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tom Dick and Harry Mountain, Oregon. Peakbagger.com. (Hozzáférés: 2008. december 21.)
  2. Tom Dick and Harry Mountain. US Geographic Names Information System. (Hozzáférés: 2017. október 12.)
  3. a b McArthur, Lewis A.. Oregon Geographic Names, 4th, Portland, Oregon: Oregon Historical Society Press, 734. o. [1928] (1974). ISBN 0-87595-038-8