Tom Clancy’s Splinter Cell

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Tom Clancy's Splinter Cell szócikkből átirányítva)
Tom Clancy's Splinter Cell
Műfajlopakodós, akció-kaland
FejlesztőUbisoft Montreal
Ubisoft Shanghai
Ubisoft Toronto
Gameloft
Ubisoft
KiadóUbisoft
Gameloft
Aspyr Media
PlatformokAndroid, Game Boy Advance, GameCube, iOS, Windows, Mobiltelefon, N-Gage, Nintendo 3DS, Nintendo DS, OS X, PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Portable, Wii, Wii U, Windows Phone, Xbox, Xbox 360, Xbox One
Eredeti platformXbox
Első játékTom Clancy’s Splinter Cell
(2002. november 12.)
Legutóbbi játékTom Clancy’s Splinter Cell: Blacklist
(2013. augusztus 20.)

A Tom Clancy’s Splinter Cell egy lopakodós akció-kaland videójátéksorozat, melyet a Ubisoft fejleszt. A sorozat első játéka ugyanazon a címmel jelent meg 2002-ben.

A játék főhőse, akit a játékos irányít, Sam Fisher az NSA (National Security Agency - Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynöksége) különleges ügynöke, volt kommandós. Az eredeti angol nyelvű változatban Sam Fisher hangját Michael Ironside adja. A Splinter Cell sorozat híres kiváló grafikájáról.

Tom Clancy’s Splinter Cell sorozat[szerkesztés]

  • A Splinter Cell-t először 2002. november 18-án adták ki Észak-Amerikában Xbox játékkonzolra. Később kiadták PC-re is, majd 2003 elején PlayStation 2-re, 2003 tavaszán pedig Nintendo GameCube-ra. Szintén 2003-ban adtak ki a Game Boy Advance és az N-Gage kézi játékkonzol, valamint mobiltelefon változatokat.
  • A játék folytatását, a Splinter Cell Pandora Tomorrow-t 2004 márciusának végén adták ki. Ez volt az első lopakodós játék, mely rendelkezett többjátékos móddal. Egyjátékos módjából készült magyar szinkronos verzió is. (Multiplayer)
  • A harmadik részt, a Splinter Cell Chaos Theory-t 2004. május 5-én jelentették be.
  • A negyedik rész 2006 novemberében jelent meg, Double Agent címen. Újítás volt benne az úgynevezett "kettős-ügynök" játékmód. A történet szerint a játékosnak be kellett épülnie egy terrorista szervezetbe, de ugyanakkor az Ügynökség bizalmát is meg kell tartania.
  • Az ötödik epizód a Conviction. Sam Fisher kilép az NSA-ból, majd saját akcióba kezd. Elintézi saját ellenségeit és ellenszegül a rendőröknek is.
  • A hatodik játék [Blacklist] során a kiépített terroristahálózattal rendelkező "Mérnökök" próbálják átvenni az uralmat katonai/stratégiai célpontok és fegyverrendszerek felett. Sam célja az ő mielőbbi kiiktatása.

Történet[szerkesztés]

A történet 2004-ben játszódik. A játékos Sam Fishert, egy régóta nyugvó különleges ügynököt alakítja, akit a Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) titkos részlege, a „Third Echelon” („Harmadik Harcvonal”) aktivált újra. A Third Echelon kis csoport által segített egyedüli ügynököket, „üvegszilánkokat” (splinter cell) alkalmaz arra, hogy információt szerezzen a modern, digitális világban. Amikor két CIA-ügynök eltűnik Grúziában, Fishernek kell visszahoznia az ügynököket, és felfedni a terroristaakciónak vélt esetet. Az NSA szerint az akció a grúz elnök, Kombayn Nikoladze körül szerveződik, aki egy információs krízist indít el Amerikában, és annak „madárijesztő-hadseregében”. Sam feladata az, hogy megoldja a krízishelyzetet és megtalálja Nikoladze-t.

Splinter Cell: Double Agent (4. rész)[szerkesztés]

Sam Fisher most a legerősebb ellenségével néz szembe. Be kell épülnie Amerika egyik legnagyobb terrorista csoportjához, majd belülről elpusztítani. Még nem tudja mivel áll szemben. Bizalmat kell szereznie a JBA-nál (John Brown's Army - terroristák) és az NSA-nál (Nemzetbiztonság) is. Sokkal nehezebb, mint az előző részek. Nincs fény- és hang jelző, és a fényhatások is reálisok. A játékban sok válaszút van. Mint például: JBA: Engedd ki a börtönben fogvatartottakat! NSA: Ne engedd ki a foglyokat!; JBA: Öld meg Cole Yagert! NSA: Ne öld meg Cole Yagert!

Splinter Cell: Conviction (5. rész)[szerkesztés]

Sam ebben az epizódban sem az NSA-nak, sem a JBA-nak nem dolgozik. A lányát megölték és megpróbál bosszút állni. Öregebb, de mégis gyorsabb, erősebb és brutálisabb. Nem kap speciális támogatást a fegyverek területén. A vallatás sokkal hatásosabb, és brutálisabb. Vallatáshoz gyakran tereptárgyakat alkalmaz. A játék egyik újítása a Mark and Execute (megjelölés és kivégzés) amivel a fegyverünk képességeinek megfelelő számban megjelölhetünk célpontokat (ellenségek, lámpák, egyéb tereptárgyak) és egy gombnyomással Sam tüzet nyit az összes elérhető célra.

Splinter Cell: Blacklist (6. rész)[szerkesztés]

A Sam Fisher sorozat leghosszabb kampányát tartalmazza ez a rész, valamint egy profi multiplayer módot is. Az alaptörténet szerint egy magukat Mérnököknek nevező, profi terroristacsapat brutális terrorsorozatot tervez Amerika ellen, amennyiben az USA nem hajtja végre a követelésüket, azaz nem hívja haza minden külföldön állomásozó egységét. A terrorsorozat a Feketelista nevet kapta. A Sam Fisher vezette 4. Hadosztály feladata megakadályozni a terrortámadásokat és elkapni a Mérnökök vezetőjét. A multiplayer módban 2 vs 2 felállásban kémek harcolnak zsoldosok ellen.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]