Toldalékcső

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az emberi toldalékcső szagittális metszete

A toldalékcső[1] (más néven hangcsatorna,[2] artikulációs csatorna,[1][3] vokális traktus,[1] szupraglottális üregrendszer,[1] rezonátorrendszer) a hangképző szerveknek a hangszalagok fölötti részétől az ajkakig terjedő részeit jelenti: azt az üreget, amely a gégefőben létrehozott hangot megszűri és megformálja. A hangszalagok és a köztük lévő hangrés ugyanis differenciálatlan hangot képez, mely az ajakformálással, a különböző nyelvállásokkal, állkapocsállásokkal stb. formálódik differenciált hangokká.

Elsősorban három üreg alkotja: a garatüreg, a szájüreg és az orrüreg, valamint pár további testrész, amelyek ezek mentén és körül helyezkednek el: állkapocs, ajkak, pitvar (a fogsor előtti rész), fogak, nyelv, kemény és lágy szájpadlás, nyelvcsap (ínycsap, ínyvitorla).[4] A toldalékcső a légzőszervekkel (légcső, tüdő, rekeszizom), a gégefővel és a hallószervekkel – és mindezek vezérlőjével, az aggyal – együttesen teszi lehetővé a beszédet.[5]

A toldalékcső becsült hossza felnőtt férfiaknál 16,9 cm, felnőtt nőknél 14,1 cm.[1][6] A zárt toldalékcső térfogatát átlagosan 130 cm³-re becsülik a nőknél és 170 cm³-re a férfiaknál.[1]

Megjegyzés[szerkesztés]

A vokális traktus nem tévesztendő össze a vokális csatornával.[7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d e f Gósy 2004:37
  2. A nyelv és a nyelvek (szerk.: Kenesei István), Akadémiai, Budapest 2004., 66–67. o.
  3. Az MTA Nyelvtudományi Intézet, Kempelen Farkas Beszédkutató Laboratórium honlapján. [2011. augusztus 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 11.)
  4. Nyelvi fogalmak kisszótára. Korona, Bp. 2000, 37. o.
  5. Nyelvi fogalmak kisszótára, uo.
  6. Goldstein, U.G. (1980) An articulatory model for the vocal tracts of growing children. Ph.D. dissertation, Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, MA.
  7. A vokális csatorna ismertetése. [2011. november 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. november 8.)

Források[szerkesztés]

  • Gósy Mária: Fonetika, a beszéd tudománya. Osiris, Bp. 2004

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]