Fjodor Ivanovics Tolbuhin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Tolbuhin marsall szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Fjodor Ivanovics Tolbuhin
(Фёдор Ива́нович Толбу́хин)
Fyodor Tolbukhin.jpg
Született 1894. június 4.
Jaroszlavl
Elhunyt 1949. október 17. (55 évesen)[1][2]
Moszkva
Állampolgársága
Foglalkozása
  • tiszt
  • politikus
Tisztség a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának tagja
Iskolái M. V. Frunze Katonai Akadémia (–1934)
Kitüntetései
Halál okacukorbetegség
Sírhely Temető a Kreml falánál
A Wikimédia Commons tartalmaz Fjodor Ivanovics Tolbuhin témájú médiaállományokat.

Fjodor Ivanovics Tolbuhin (oroszul: Фёдор Ива́нович Толбу́хин; Andronyiki, (Jaroszlávi terület); 1894. Június 16.Moszkva, 1949. október 17.) orosz-szovjet katona, a Szovjetunió marsallja.

Élete[szerkesztés]

Parasztcsaládban született Moszkvától északkeletre a Jaroszlavli kormányzóságban, Andronyiki faluban. Az első világháború kezdetén besorozták katonának, majd még 1914-ben zászlóstanfolyamot végzett és 1915-től harcolt a fronton. A háborút törzsszázadosként fejezte be. 1917-ben a polgári forradalom után ezredbizottsági titkár, majd elnök lett egy határőrezrednél. 1918 augusztusától járási katonai vezetőként, majd a polgárháború alatt a Karéliai Fronton, később az Északi és Nyugati Fronton is szolgált. Jó szervezőkészségének köszönhetően hadosztály-törzsfőnök lett a 3. hadseregben. Ekkor kitüntették a polgárháborúban tanúsított személyes bátorságáért a Vörös Zászló érdemrenddel.

A két világháború között hadosztály, majd hadtest-törzsfőnök volt, eközben végezte el a M. V. Frunze Katonai Akadémiát. 1937-ben hadosztályparancsnok, majd 1938 nyarán a Kaukázusontúli Katonai Körzet törzsfőnöke lett. A Szovjetunió Kommunista Pártjába 1938-ban lépett be.

A második világháború kezdetén a Kaukázusontúli, a Kaukázusi illetve Krími Frontnál fronttörzsfőnöki beosztásban szolgált, majd 1942 júniusától parancsnoknak nevezték ki az 57. hadsereghez. Itt a sztálingrádi csatában szerzett érdemeket. Később a 68. hadsereget vezette, majd 1943 márciusában frontparancsnokként tevékenykedett, ahol először a Déli (1943 októberéig), majd a 4. Ukrán, később a háború végéig a 3. Ukrán Front parancsnoka volt. Részt vett a Donyec-medence majd a Krím felszabadításában, majd magasabb egységével és a 2. Ukrán Fronttal közösen a kulcsfontosságú a iași–kisinyovi hadműveleteket irányította, melynek köszönhetően a szovjet csapatok megkezdhették a Balkánon előrenyomulásukat. Bulgária és Jugoszlávia felszabadításában is tevékenyen részt vett.

1944. november végén a 3. Ukrán Front előrenyomult Magyarországra és nyugatról bekapcsolódott Budapest bekerítésébe úgy, hogy a Duna jobb partján közelítette meg a magyar főváros körül kialakított védelmi vonalakat. Sikeresen verte vissza a már bekerített Wehrmacht és a velük szövetséges szövetséges magyar erők felmentésére érkező német ellentámadást. A város ostroma után a 3. Ukrán Front képezte a fő csapásmérő erejét a Bécs elfoglalására irányuló támadó hadműveletekben résztvevő szovjet haderő-összpontosításnak.

1944-ben kinevezték a Szovjetunió marsalljának. A háború során 34 alkalommal hirdették ki a legfelsőbb főparancsnok parancsaiban az általa vezetett alakulatok sikereit.

A háború végétől a Déli Hadseregcsoport vezetésével bízták meg, majd 1947-től a Kaukázusontúli Katonai Körzet parancsnoki teendőit látta el. 1949. október 17-én halt meg, hamvait a Kreml falában helyezték el.

Fontosabb kitüntetései, elismerései[szerkesztés]

1965. májusában kapta meg a Szovjetunió Hőse kitüntetést, két Lenin-renddel, három Vörös Zászló érdemrenddel tüntették ki, két Szuvorov-renddel rendelkezik, megkapta a Győzelem-rendet, a Kutuzov-rendet, és a Vörös Csillag Érdemrendet. Magyarországon megkapta a Magyar Szabadság Érdemrend ezüst fokozatát.

A Szovjetunióban egy gépesített lövészhadosztályt és egy tüzértiszti főiskolát neveztek el róla. Bulgáriában 1990-ig város viselte a nevét (ma Dobrics).

Magyarországon a budapesti kiskörutat nevezték 1990-ig Tolbuhin körútnak és a pártállami időkben más magyar településeken is neveztek el utcákat róla.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2015. október 14.)
  2. Find A Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)

Források[szerkesztés]