Ugrás a tartalomhoz

Tojásdíszítés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Patkolt tojások - Bognár László tojáspatkoló munkái[1]

A tojásdíszítés a tojások héjának különféle módszerekkel történő díszítésének művészete. A tojásfestéshez bármilyen tojás felhasználható, de általában minél nagyobb a tojás és minél erősebb a héja, annál jobban megfelel. A tojásfestés Európa számos országában húsvéti hagyomány, amely a locsolkodáshoz kapcsolódik, de a tojások díszítése más kultúrákban is elterjedt. A tojásdíszítő eljárásoknak se szeri, se száma, így készülhetnek festett, karcolt, rátétes, mosott, vésett, viaszolt, csipkézett, metszett, patkolt, faragott és maratott technikával is.

Története[szerkesztés]

A liba, kacsa és tyúktojásokat általában kifújják (a tojás tartalmát a tojás két végén fúrt lyukon keresztül kiürítik), majd az üres héjat festik, rajzolják, faragják, patkolják vagy más módszerrel díszítik.

Az emu és a strucc tojásai olyan nagyok és a tojás héja olyan vastag, hogy különösebb probléma nélkül lehet faragni. Az emu tojásánál ráadásul nagy eltérés van a héj külső részének és belső rétegeinek színe között. Dél-Afrikában 60 000 éves, faragott mintákkal díszített strucctojásokat találtak.[2]

Az orosz cári udvarnak dolgozó ékszerész, Peter Carl Fabergé nemesfémből és drágakövekből készített tojásokat a cári család számára. A Fabergé-tojás néven ismert ékszerdobozok azonban csak hasonlítottak a tojásra, de nem az volt az alapanyaguk.

A perzsa kultúrában szintén elterjedt szokás volt a tojások díszítése, amelyre elsősorban a tavaszi napéjegyenlőség környékén került sor. Ekkor volt ugyanis a perzsa újév (norouz), amikor a családtagok közösen díszítettek tojásokat és azokat egy tálba helyezték. Feltehetően innen származik az a keresztény hagyomány is, hogy húsvétkor tojást festünk, díszítünk,[3][4] amely elsősorban Európa keleti részén maradt fenn a mai napig, mint néphagyomány.[5]

A húsvétot megelőző böjtöt és magát a tavaszi feltámadás ünnepét a kereszténység, feltehetően a húsvéti tojás ajándékozási szokásával együtt emelte át a pogány tradíciókból,[6] és a kereszténység elterjedésével a tojást, mint ősi életszimbólumot, összekapcsolták a feltámadás ünnepével.[7] A húsvétra festett tojások hagyományos színe a piros, amely Krisztus vérét jelképezte.

A húsvéti tojásokat manapság már sokféle technikával díszítik, többek között festéssel, karcolással, faragással, varrással, patkolással, felragasztott formákkal vagy filctollal.[8]

A tojások díszítésének egy különleges technikája a tojáspatkolás, amelyhez általában a nagy mérete miatt libatojást és a könnyű formálhatósága miatt, ólomlemezt használnak. A tojáspatkolás világrekordere a székesfehérvári Koszpek József, aki 1119 darab, kézzel készített patkót helyezett el egy strucctojáson. Egy 61 patkós tyúktojás a Vatikánban található, amit kölni látogatásakor kapott a pápa.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Bognár László 1957-2013 tojáspatkoló, users.atw.hu
 2. Texier PJ, Porraz G, Parkington J, Rigaud JP, Poggenpoel C, Miller C, Tribolo C, Cartwright C, Coudenneau A, Klein R, Steele T, Verna C. (2010). "A Howiesons Poort tradition of engraving ostrich eggshell containers dated to 60,000 years ago at Diepkloof Rock Shelter, South Africa". Proceedings of the National Acadademy of Science U S A. doi:10.1073/pnas.0913047107 PMID 20194764
 3. Easter - Egg Decorating and Dyeing. [2011. október 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. november 22.)
 4. The ancient Persians painted eggs for Nowrooz, their New Year celebration falling on the Spring Equinox. This tradition has continued every year on Nowrooz since ancient times.
 5. A húsvét eredete, története és jelképei
 6. Húsvét
 7. Új Ember - A húsvéti tojás története. [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. november 22.)
 8. Nem csak festhetjük - tojásdíszítési technikák[halott link]
 9. Berzselés, a legszebb hagyományos tojásfestési technika - 24.hu, 2017. 03. 21.
 10. íróka, gurgulya, mek.oszk.hu
Commons:Category:Easter eggs
A Wikimédia Commons tartalmaz Tojásdíszítés témájú médiaállományokat.

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben az Egg decoration című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó lapok[szerkesztés]