Tojásdíszítés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Írókázott magyar húsvéti tojások

A tojásdíszítés a tojások héjának különféle módszerekkel történő díszítésének művészete. A tojásfestéshez bármilyen tojás felhasználható, de általában minél nagyobb a tojás és minél erősebb a héja, annál jobban megfelel. A tojásfestés Európa számos országában húsvéti hagyomány, amely a locsolkodáshoz kapcsolódik, de a tojások díszítése más kultúrákban is elterjedt.

A liba, kacsa és tyúktojásokat általában kifújják (a tojás tartalmát a tojás két végén fúrt lyukon keresztül kiürítik), majd az üres héjat festik, rajzolják, faragják, patkolják vagy más módszerrel díszítik.

Berzselés, harisnyás tojásfestési technika[1]

Az emu és a strucc tojásai olyan nagyok és a tojás héja olyan vastag, hogy különösebb probléma nélkül lehet faragni. Az emu tojásánál ráadásul nagy eltérés van a héj külső részének és belső rétegeinek színe között. Dél-Afrikában 60 000 éves, faragott mintákkal díszített strucctojásokat találtak.[2]

Karthágói tojás festett díszítésekkel

Az orosz cári udvarnak dolgozó ékszerész, Peter Carl Fabergé nemesfémből és drágakövekből készített tojásokat a cári család számára. A Fabergé-tojás néven ismert ékszerdobozok azonban csak hasonlítottak a tojásra, de nem az volt az alapanyaguk.

A perzsa kultúrában szintén elterjedt szokás volt a tojások díszítése, amelyre elsősorban a tavaszi napéjegyenlőség környékén került sor. Ekkor volt ugyanis a perzsa újév (norouz), amikor a családtagok közösen díszítettek tojásokat és azokat egy tálba helyezték. Feltehetően innen származik az a keresztény hagyomány is, hogy húsvétkor tojást festünk, díszítünk,[3][4] amely elsősorban Európa keleti részén maradt fenn a mai napig, mint néphagyomány.[5]

Berzselt tojások
III. Sándor orosz cár által rendelt Fabergé-tojás

A kereszténység a húsvét ünnepét, az azt megelőző böjtöt és a húsvéti tojást feltehetően együtt emelte át a pogány tradíciókból,[6] és a kereszténység elterjedésével a tojást, mint ősi életszimbólumot, összekapcsolták a feltámadás ünnepével.[7] A húsvétra festett tojások hagyományos színe a piros, amely Krisztus vérét jelképezte.

A húsvéti tojásokat manapság már sokféle technikával díszítik, többek között festéssel, karcolással, faragással, varrással, felragasztott formákkal vagy filctollal.[8]

A tojások díszítésének egy különleges technikája a tojáspatkolás, amelyhez általában libatojás (mérete) és ólomlemezt (könnyű formálhatósága) használnak. A tojáspatkolás világrekordere a székesfehérvári Koszpek József, aki 1119 darab, kézzel készített patkót helyezett el egy strucctojáson. Egy 61 patkós tyúktojás a Vatikánban található, amit kölni látogatásakor kapott a pápa.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Berzselés, a legszebb hagyományos tojásfestési technika - 24.hu, 2017. 03. 21.
  2. Texier PJ, Porraz G, Parkington J, Rigaud JP, Poggenpoel C, Miller C, Tribolo C, Cartwright C, Coudenneau A, Klein R, Steele T, Verna C. (2010). "A Howiesons Poort tradition of engraving ostrich eggshell containers dated to 60,000 years ago at Diepkloof Rock Shelter, South Africa". Proceedings of the National Acadademy of Science U S A. doi:10.1073/pnas.0913047107 PMID 20194764
  3. Easter - Egg Decorating and Dyeing
  4. The ancient Persians painted eggs for Nowrooz, their New Year celebration falling on the Spring Equinox. This tradition has continued every year on Nowrooz since ancient times.
  5. A húsvét eredete, története és jelképei
  6. Húsvét
  7. Új Ember - A húsvéti tojás története
  8. Nem csak festhetjük - tojásdíszítési technikák
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Tojásdíszítés témájú médiaállományokat.

Források[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Egg decoration című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Tojásfestés

Kapcsolódó lapok[szerkesztés]