Toastmasters

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Toastmasters
Mottó"Where Leaders Are Made"
Alapítva1924. október 22.
SzékhelyRancho Santa Margarita
VezetőBalraj Arunasalam
A Toastmasters weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Toastmasters témájú médiaállományokat.

A Toastmasters International (TI) egy nemzetközi, non-profit oktatási szervezet, amelynek célja, hogy klubjain keresztül segítse fejlődni a tagok kommunikációs, nyilvános beszélői és vezetői készségeit. Több ezer klubon keresztül kínál kommunikációs és vezetői programokat, amelyek célja, hogy az embereknek segédeszközt adjon a nyilvános beszéd művészetének elsajátításához.

Magyar klubok[szerkesztés]

2014 óta már magyar nyelvű klubok is működnek Magyarországon. Elsőként a Pestbeszéd,[1] majd nem sokkal később a SzóDa[2] alakult, majd a Budapest Business Branch,[3] végül a Saturday Club. Vidéki klubok alakultak Szegeden, Veszprémben, illetve Debrecenben is.

Angol klubok[szerkesztés]

Az első Toastmasters klub Magyarországon a Budapest Toastmasters[4] volt, ezt követte később a Skylarks.[5]

Nemzetközi Beszéd Verseny[szerkesztés]

A Toastmasters szervezet minden évben megrendezi a Nemzetközi beszéd versenyét. Klub szintű megmérettetéssel kezdődik, majd egyre magasabb szinten folytatódik (Terület, Körzet, Kerület), hogy végül a Toastmasters éves találkozóján egy döntőn fejeződjön be. A nyertes  a "Nyilvános beszéd világbajnoka" címet nyeri el. 2016-ban, első magyarként Szűcs László jutott ki a döntőre.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. PestBeszéd Toastmasters | Toastmasters Hungary (magyar nyelven). toastmasters.hu. [2017. április 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. április 10.)
  2. SzóDa Toastmasters (magyar nyelven). szodaretorikaklub.hu. [2017. május 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. április 10.)
  3. Budapest Business Branch | Toastmasters Hungary (magyar nyelven). toastmasters.hu. (Hozzáférés: 2017. április 10.)
  4. Budapest Toastmasters | Toastmasters Hungary (amerikai angol nyelven). toastmasters.hu. (Hozzáférés: 2017. május 17.)
  5. Skylarks Toastmasters | Toastmasters Hungary (amerikai angol nyelven). toastmasters.hu. (Hozzáférés: 2017. május 17.)

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]