Tizenkét dühös ember (film, 1997)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tizenkét dühös ember
(12 Angry Men)
1997-es amerikai televíziós film
RendezőWilliam Friedkin
ProducerTerence A. Donnelly
AlapműReginald Rose: Tizenkét dühös ember
Műfajtárgyalótermi dráma
ForgatókönyvíróReginald Rose
FőszerepbenJack Lemmon
George C. Scott
Armin Mueller-Stahl
ZeneKenyon Hopkins
OperatőrFred Schuler
VágóAugie Hess
Gyártás
GyártóMGM Television
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő113 perc
Képarány4 : 3
Forgalmazás
ForgalmazóMGM Television
Showtime Networks
Bemutató1997. augusztus 17.
Eredeti adóShowtime
Korhatár12 III. kategória (NFT/22271/2014)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Tizenkét dühös ember (eredeti cím: 12 Angry Men) 1997-ben bemutatott filmdráma, mely a 40 évvel korábban Henry Fonda főszereplésével rendezett azonos című film alapján készült.

Rövid történet[szerkesztés]

Tizenkét embernek a vádlott sorsáról kell döntenie, amikor az egyik esküdt megkérdőjelezi az esküdtszék elhamarkodott döntését.

Cselekmény[szerkesztés]

1950-es évek, az USA egyik nagyvárosa.

A történet egy bírósági tárgyalás végével kezdődik. Egy latinos arcú fiatalember a vádlott, akit az apja megölésével vádolnak. A bírónő a tizenkét esküdt feladatait ismerteti, akiknek teljes egyetértéssel ki kell mondaniuk, hogy a vádlott kétségkívül bűnös-e, vagy a váddal szemben alapos kétség merült-e fel. Az esküdteket átvezetik egy közeli szobába, ahol egy bírósági őr előírás szerint rájuk zárja az ajtót.

Az ügy egyszerűnek látszik, mivel két szemtanú is van, akik látták, illetve hallották az eseményeket, az ő vallomásaik alapján a vádlott éjfél körül egy rugós tőrrel megölte az apját, majd elmenekült és hajnali háromkor visszatért a helyszínre, ahol a rendőrök elfogták. A mintás markolatú tőrt néhány nappal korábban vásárolta egy közeli boltban.

Az esküdtek rögtön gyors szavazást tartanak, amivel majdnem döntésre jutnak: tizenegy esküdt bűnösnek tartja, és csak egy esküdt kételkedik a bizonyítékokban.

Aprólékos vizsgálatok és szenvedélyes viták után a vallomások kétségesnek bizonyulnak, a tanúk megbízhatatlannak, a bizonyítékok sorra meginognak. Végül mindegyik esküdt egyenként és nyilvánosan a „nem bűnös” ítéletre szavaz.

Az esküdtek
  • 1. esküdt / elnök (Courtney B. Vance): középiskolai labdarúgóedző. Ösztönösen felveszi az irányító szerepet, ezért a többiek kinevezik „elnök”-nek, aki levezeti az ülést.
  • 2. esküdt (Ossie Davis): bankpénztáros
  • 3. esküdt (George C. Scott): üzletember; a fő ellenfél a filmben. Könnyen dühös lesz. A fiával nincs jó kapcsolatban, évek óta nem látta. Még akkor is bűnösnek tartja a vádlottat, amikor a bizonyítékok ennek ellenkezőjére mutatnak.
  • 4. esküdt (Armin Mueller-Stahl): részvényekkel dolgozó bróker; logikusan érvel, nem ragadja el a hév, mint időnként a többi esküdtet.
  • 5. esküdt (Dorian Harewood): szociális munkás. A vádlotthoz hasonló körülmények között nőtt fel, ezért személyesen érintik a vádlottal szemben felhozott előítéletek.
  • 6. esküdt (James Gandolfini): szobafestő; türelmes és tisztelettel figyel másokra.
  • 7. esküdt (Tony Danza): nagykereskedő; az ügy és a vádlott sorsa egyáltalán nem érdekli, csak az este nyolckor kezdődő baseballmeccsre akar eljutni, amire két jegye van. Türelmetlen és durva a többiekkel, sokszor tréfálkozik.
  • 8. esküdt (Jack Lemmon): építész; főszereplő, ő az első esküdt, aki nincs meggyőződve a vádlott bűnösségéről, ezzel a véleményével szemben áll a többi tizenegy esküdttel. A történet végére a 9-es esküdttel megbarátkozik. Filmbéli neve Davis. Két gyereke van.
  • 9. esküdt (Hume Cronyn): idős, bölcs férfi, jó megfigyelő. Hamar a 8-as esküdt mellé áll. A történet végére megbarátkoznak és bemutatkoznak egymásnak. Filmbéli neve McArdle.
  • 10. esküdt (Mykelti Williamson): autómosó tulajdonosa; nagy hangú, erőszakos. Szélsőséges véleménye van „ezekkel” szemben. Gyakran a többiek szavába vág. A történet vége felé megvonják tőle a szót egy különösen durva kirohanása után.
  • 11. esküdt (Edward James Olmos): órás; Kelet-Európából vándorolt be az Amerikai Egyesült Államokba. Hisz abban, hogy az igazságnak győznie kell.
  • 12. esküdt (William Petersen): a reklámszakmában dolgozik; véleményét könnyedén változtatja a többiek meghallgatása után.

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész[1] Magyar hangja
(1. szinkron, 1998)[2]
Magyar hangja
(2. szinkron)[3]
Első esküdt Courtney B. Vance Háda János ?
Második esküdt Ossie Davis Szabó Ottó Balázsi Gyula
Harmadik esküdt George C. Scott Rajhona Ádám Kertész Péter
Negyedik esküdt Armin Müller-Stahl Szersén Gyula Barbinek Péter
Ötödik esküdt Dorian Harewood Galambos Péter Damu Roland
Hatodik esküdt James Gandolfini Csuja Imre Háda János
Hetedik esküdt Tony Danza Csankó Zoltán Kapácsy Miklós
Nyolcadik esküdt Jack Lemmon Dobránszky Zoltán Uri István
Kilencedik esküdt Hume Cronyn Kun Vilmos Garai Róbert
Tizedik esküdt Mykelti Williamson Hankó Attila Kassai Károly
Tizenegyedik esküdt Edward James Olmos Papp János Németh Gábor
Tizenkettedik esküdt William Petersen Kautzky Armand Harmath Imre
Bírónő Mary McDonnell Andresz Kati Szórádi Erika
Őr Tyrees Allen Imre István Szinovál Gyula
Vádlott Douglas Spain
néma szerep

Megjelenése[szerkesztés]

A film DVD-n 2001. március 6-án jelent meg.

Fogadtatás[szerkesztés]

A filmkritikusok véleményét összegző Rotten Tomatoes 100%-ra értékelte 11 vélemény alapján.[4]

Érdekesség[szerkesztés]

A történetben felbukkanó néhány vallomás, bizonyíték és azok cáfolatai:

  • Az idős férfi tanú elmondás szerint meghallván egy test zuhanását, a lakása ajtajához ment és látta a vádlottat lerohanni a lépcsőn. Az ő lakásuk az övé fölött volt, a két lakás beosztása azonos.
    A lakás alaprajza és a méretek alapján rekonstruálják, hogy mennyi idő alatt érhetett a tanú a lakása ajtajáig (a távolság 12 méter), és 42 másodpercet mérnek. A tanú szerint neki erre kb. 15 másodperc is elég volt.
  • A férfi tanú – saját vallomása szerint – hallotta, amint a fiatalember kiabált az apjával és azt mondta, hogy megöli őt.
    Mivel a lakása ablaka mellett közvetlenül a magasvasút haladt el és az ablak nyitva volt, valaint a vonat éppen akkor haladt el ott, a nagy zaj miatt nem érthette, hogy mit kiabálnak a fölötte lévő lakásban (ha egyáltalán meghallotta azt).
  • A női tanú az éppen elhaladó magasvasút ablakain keresztül látta a vádlottat, amint leszúrta az apját.
    A tanú szemüveges, de azt éjszaka az ágyában valószínűleg nem viselhette, hiszen aludni akart, vagyis nem láthatta tisztán az elkövetőt, aki legalább 20 méterre volt tőle.
  • A vádlott állítása szerint éjfélkor elment otthonról és moziba ment, azonban amikor elfogták, nem emlékezett, hogy miről szóltak a filmek, illetve, hogy kik voltak a szereplők.
    A 8. esküdt a 4. esküdt kérdezgetésével rámutat arra, hogy ő sem emlékszik pontosan egy néhány napja látott film címére, sem a szereplők nevére, ráadásul a vádlottat érzelmileg felzaklatott állapotban hallgatták ki a saját lakásán, hiszen halott apja a szomszéd szobában volt.
  • A női tanú szerint a szúrás felülről lefelé történt.
    A vádlott 15 cm-rel alacsonyabb az apjánál, ráadásul a gyilkos eszköz tipikus használata az, hogy alulról felfelé szúrnak vele (amint azt az egyik esküdt tapasztalata alátámasztotta).

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 12 Angry Men (1997 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]