Tisztesfű-busalepke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tisztesfű-busalepke
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
      
Magyarországon védett
Természetvédelmi érték: 50 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Lepkék (Lepidoptera)
Család: Busalepkefélék (Hesperiidae)
Nem: Carcharodus
Tudományos név
Carcharodus lavatherae
Esper, 1783
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Tisztesfű-busalepke témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Tisztesfű-busalepke témájú médiaállományokat és Tisztesfű-busalepke témájú kategóriát.

A tisztesfű-busalepke (Carcharodus lavatherae) a busalepkefélék családjába tartozó, Európában és Kis-Ázsiában honos lepkefaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A tisztesfű-busalepke szárnyfesztávolsága 2,9-3,4 cm. A szárnyak felső oldalának alapszíne halvány olajzöld, rajta olajbarna rajzolattal (két széles, szaggatott harántsáv) és nagy, áttetsző, fehér foltokkal. Szárnyszéle rojtos, ennek színe barna-sárgás-fehéres tarka. A hátulsó szárnyak kerekdedek, szélük csipkés; rajtuk két ívelt sorban fehér foltok helyezkednek el, a belső sor foltjai többnyire négyszögletűek, a külsőéi félhold vagy nyílhegy alakúak. A szárnyak fonákoldalán fehér az alapszín, rajta világosbarna rajzolattal, amely az elülső szárny középterén összefüggő, a hátulsó szárnyon elmosódott. Potroha nem hosszabb a hátsó szárny belső szegélyénél.

A hernyó zömök, feje nagy, fekete, teste világos kékesszürke, feketésbarnán pettyezett, sűrű, hosszú, fehér szőrökkel. A láb feletti sáv sárga.

Változékonysága nem számottevő.

Hasonló fajok[szerkesztés]

A mályva-busalepke és a pemetefű-busalepke hasonlít hozzá.

Elterjedése[szerkesztés]

Dél-Európában (elterjedésének északi határa nagyjából Svájc magasságában húzható meg), Kis-Ázsiában és a Kaukázusban honos. Magyarországon korábban Budapest környékén, az Alföld északnyugati részén és Debrecenben fordult elő, de az utóbbi évtizedekből nincsenek róla adatok. Erdélyben helyenként nem ritka.

Életmódja[szerkesztés]

Napos, száraz lejtőkön, napsütötte tisztásokon, réteken fordul elő. Hernyója július végén, augusztus elején kel ki. Különböző tisztesfű-fajokkal (Stachys sp.) elsősorban hasznos tisztesfűvel táplálkozik. Áttelel, majd a következő évben tavasz végén, nyár elején bebábozódik. Az imágó június elejétől július közepéig repül, a rajzási csúcs június közepére esik.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]