Tintin (szereplő)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Tintin (németül Tim, a flamand/holland/afrikaans verzióban Kuifje) Hergé belga képregényszerző Tintin kalandjai című képregénysorozatának kitalált főszereplője.

A szereplő története[szerkesztés]

Tintin először a Tintin a szovjetek földjén című képregényben jelent meg, a belga Le Vingtième Siècle hetilap gyermekmellékletében, a Le Petit Vingtième-ben.

Tintin fizikailag igencsak erősnek tűnik, hiszen néha a bűnözőket nehézségek nélkül verte le, és könnyedén betört egy ajtót Az Unikornis titká-ban.

Hergé soha nem határozta meg Tintin állampolgárságát, de homályosan utalt rá, hogy belga, és Brüsszelben él (Brüsszel utcái megjelennek Az Unikornis titka és a Vörös-tenger cápái című albumokban. Továbbá a Tintin Tibetben nevű képregényben Tintin egy levelet kap Chang barátjától, ami így van megcímezve: "比國布魯塞爾", azaz Brüsszel, Belgium).

Hergé sosem említette Tintin életkorát, de a képregények ábrázolása szerint a korai húszas éveiben jár.

A korábbi kalandok során Tintin és kutyája, Milu egyedül laknak egy lakásban, de végül a Moulinsart kastélyban maradnak, Haddock kapitánnyal.

Az Unikornis titka című történetben Tintin útlevele 1929-re állítja a születési évét, amely az első megjelenése volt A szovjetek földjén. Ez szerint 15 évesnek kellene lennie.

Tintin jól képzett, intelligens, és erkölcsi személy, aki nem veszélyeztethető. Tintin hatékony és felelősségteljes, nem dohányzik, ritkán iszik, és sportos (a sorozat során többször is jógázik, különösen a Naptemplom-ban.) Szinte minden járművet tud vezetni, beleértve a repülőgépeket, motorkerékpárokat, autókat, helikoptereket, motorcsónakokat és a tankokat.

Az utolsó, a szerző halála miatt befejezetlenül maradt Tintin-kaland, a Tintin és az Alph-Art-ban láthatjuk, hogy Tintin-t kivezetik a cellájából, hogy kivégezzék, bár nagyon valószínűtlen, hogy a történet végén meghal.

Mindössze két Tintin-kaland létezik, ahol nem szerepelnek negatív karakterek, ezek a Castafiore-smaragd, és a Tintin Tibetben.

Karakter[szerkesztés]

„- Öt perc alatt eljutott hozzám Tintin karaktere, és a kalandok ötlete, amikor először készítettem egy rajzot a főhős alakjáról: ez azt jelenti, hogy nem tükrözte az ifjúságomat, sőt az álmaimat sem, bár lehet, hogy gyerekként elképzeltem magam egyfajta Tintin szerepében. " - Hergé”

Tintin-t ábrázoló kép egy Thalys vonat ablakán Hergé aláírásával.

Tintin-t jól körülölelt, mégis nyitott karakterként mutatják be, megjegyezve, hogy meglehetősen semleges a személyisége.

Más karakterekkel ellentétben, mint Haddock kapitány vagy Tournesol professzor, Tintinnek nincs felismerhető háttértana. Haddock-tól és Tournesol-tól eltérően, Tintin gyökerei sohasem kerültek megvitatásra. A társai találkoznak régi barátaikkal, mint Chester kapitány vagy Bergamotte professzor , ám Tintin csak olyan barátokkal vagy ellenségekkel találkozik, akikkel az előző kalandokban ismert meg.

Bár valószínűtlennek tűnik, hogy az utolsó történet végén meghal, a sorsa valószínűleg örökre ismeretlen marad.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Tintin (character) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.