Tini Nindzsa Teknőcök (televíziós sorozat, 1987)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tini Nindzsa Teknőcök
(Teenage Mutant Ninja Turtles)
Teenage Mutant Ninja Turtles (5234965966).jpg
Műfaj akció, kaland, vígjáték

Alkotó
 • Kevin Eastman
 • Peter Laird
 • Fred Wolf
Rendező
 • Kaszai Josikacu (1. évad)
 • Bill Wolf (2–7. évad)
 • Tony Love (8–10. évad)
Főcím "Tini Nindzsa Harci Teknőc"
Főcímzene
 • Chuck Lorre
 • Dennis C. Brown
Zeneszerző

Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Évadok
 • USA 10
 • Magyarország 3
Epizódok
 • USA 193 10von10.png
 • Magyarország 65 3von10.png
(epizódlista)
Gyártás
Részenkénti játékidő 22 perc
Gyártó Mirage Studios
Forgalmazó Group W Productions
Sugárzás
Eredeti adó
Eredeti sugárzás1987. december 14.1996. november 2.
Első magyar adó MTV1, RTL Klub
Magyar sugárzás1991. december 1.1993. február 21.
Státusz befejezett
Kronológia
Következő
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Tini Nindzsa Teknőcök témájú médiaállományokat.

A Tini Nindzsa Teknőcök (eredeti cím: Teenage Mutant Ninja Turtles, egyes országokban: Teenage Mutant Hero Turtles) 1987 és 1996 között bemutatott amerikai televíziós rajzfilmsorozat, amelyet a Murakami-Wolf-Svenson készített. Az öt részes pilot évad 1987 decemberében került levetítésre Amerikában szindikátusban több tévécsatornán, a televíziós sorozat hivatalosan a második évadával, 1988 októberében indult el. Főszereplői a Kevin Eastman és Peter Laird által megalkotott karakterek voltak, akiket a sötétebb tónusú képregényhez képest barátságosabbra és család barátabbra változtattak.

Az animációs sorozat megalkotásának előzménye az volt, hogy a Playmate Toys, amely a karakterekből akciófigurát akart készíteni, bizonytalan volt a szereplők csekély ismertsége miatt. A figurák boltokba szállításának tehát az volt a feltétele, hogy egy tévésorozat keretén belül (mely mindössze öt epizódra szorítkozott) ismertessék meg őket a szélesebb közönséggel. A két iparág nagyon jól egymásra talált, és éveken keresztül ezek határozták meg a franchise-ot.

Az első öt részt David Wise és Patti Howeth írták, később pedig Jack Mendelsohn is csatlakozott. Wise közel hetven részben vett részt, majd még négy évadon keresztül maradt. A kilencedik évadtól kezdve Jeffrey Scott vette át a helyét a sorozat befejezéséig. A rajzfilmet szombat reggelente vetítették 1988-1989 között, majd ezután a nagy siker miatt hétköznap délutánonként adták. 1993-ban már csak a CBS adta, ismét szombat reggelente, 1996-ig.

A műsor nagyon népszerűvé tette a főszereplőket, és a világ egyik legnépszerűbb rajzfilmsorozatává vált. Reggelizőpelyhek, plüssjátékok, és számtalan, a szereplőkhöz köthető termék árasztotta el a piacot a 80-as évek végén és 90-es évek elején. Az eredeti képregény mellett a sorozathoz köthető képregényt is kiadtak, valamint egy könyvsorozatot is. Magyarországon 1991-től, a TV1 "Hagyd aludni a mamát és a papát!" rajzfilmblokkjában adták le az első három évadot vasárnap reggel 7 órai kezdettel, majd bő egy évtizeddel később az RTL Klub megismételte, a 2003-as sorozat felvezetéseképpen.

Történet[szerkesztés]

A Mirage Studio eredeti történetéhez képest jelentős változtatásokat alkalmaztak. Ebben a változatban Szecska mester Hamato Yoshi volt, egy emberi lény. Yoshit kitaszították a japán Fürgeláb klánból, riválisa, Oroku Saki ármánykodásának hatására, s ezért New York-ba száműzték, ahol a csatornákban kellett élnie. Ott a patkányok voltak az egyedüli barátai, míg egy napon egy kisfiú véletlenül be nem ejtette a kanálisba négy, frissen vásárolt teknősét. Gondjukat viselte, míg aztán egy napon a teknőcöket egy furcsa, világító folyadék lepte el, mely a csatornában folyt. A szer minden lényt olyan állattá változtat, amilyenhez a legjobban kötődik: a teknősök leginkább emberek társaságában voltak, így humanoidok lettek, Yoshi pedig óriási patkánnyá változott, és felvette a Szecska mester nevet. A négy teknőcöt gyerekeiként nevelte fel, és kitanította őket a harcművészetekre. Nevet is adott nekik, négy kedvenc reneszánsz művésze után. Különböző színű szalagot kaptak a szemük köré, és más-más fegyver használatát sajátították el.

Eközben Oroku Saki is elhagyta Japánt, és követte Yoshi nyomát New Yorkba, hogy végezzen vele egyszer és mindenkorra. Ismeretlen körülmények között megismerkedett Kranggel, egy test nélküli idegen aggyal az X dimenzióból, ahol ő egy hatalmas hadúr volt, míg meg nem fosztották testétől és nem száműzték. Saki felvesz egy új identitást: ő lesz Zúzó. Az ő mesterkedése volt a mutagén szérum csatornába juttatása is, noha eredeti szándéka Yoshi megölése volt általa. A teknőcök bosszút akarnak állni mesterükért, és szeretnék, ha újra ember lenne, ám hamarosan Zúzó teljes megállítása lesz a céljuk, s ebben a Hatos Csatorna riporternője, April O'Neal is a segítségükre lesz. Akcióik során igyekeznek inkognitóban maradni, nehogy az emberek megijedjenek tőlük, illetve mert sokan félreértelmezik a szándékaikat. Krang, Zúzó, valamint két mutáns verőlegényük, Bebop és Rocksteady pedig egy Fürgeláb robothadsereggel készülnek a világuralomra. A gonoszok bázisa egy Technodrome nevű szerkezet, mely a sorozat során mindig más-más helyszínen bukkan fel.

A sorozat utolsó három évada jelentős változásokat tartalmaz, tekintve, hogy hosszában már jelentősen felülmúlta az átlagos szombat reggeli rajzfilmsorozatok élettartamát. Az animációs stílus sötétebb lett, közelebb került a bemutatott mozifilmekéhez, ezenkívül az ég színe kék helyett vörös lett, új főcímdalt készítettek, valamint akcióközpontúbb lett a történet. Ezzel az akkoriban népszerű más rajzfilmekhet hozták közelebb a sorozatot. A nyolcadik évad végén sikerül Krang és Zúzó legyőzése, helyette egy új ellenség, Lord Dregg érkezik, akinek a teknőcők lejáratása a célja a saját ördögi céljainak érdekében. Maguk a teknőcök új képességként különleges ideiglenes mutációkat kaptak, és egy új szövetségest, Carter személyében.

2009-ben a négy teknőc, Zúzó, Krang, és néhány más karakter visszatértek a 2003-as rajzfilmsorozat vendégeiként a 25. évforduló alkalmából készített egész estés különleges epizódban. Valószínűsíthető, hogy a 2012-ben indult sorozatban is fel fognak bukkanni, mint vendégek, egyetlen rész erejéig.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Leonardo Cam Clarke Józsa Imre
Michelangelo Townsend Coleman Forgács Péter
Donatello Barry Gordon Lippai László (1. hang)
Kerekes József (2. hang)
Raphael Rob Paulsen Csonka András
Szecska mester / Hamato Yoshi Peter Renaday Rátonyi Róbert (1. hang)
Kocsis György (2. hang)
April O'Neal Renae Jacobs Simon Mari (1. hang)
Vándor Éva (2. hang)
Kiss Erika (3. hang)
Lotus Blossom Czigány Judit
Agatha Marbles néni Joan Gerber
Zúzó / Oroku Saki James Avery Kristóf Tibor (1. hang)
Hollósi Frigyes (2. hang)
Krang Pat Fraley Beregi Péter
Vernon Farnick Peczkay Endre (1. hang)
Harmath Imre (2. hang)
Burne Thompson Kiss Gábor (1. hang)
Kristóf Tibor (2. hang)
Baxter Stockman Hankó Attila (1. hang)
Szalay Imre (2. hang)
Maros Gábor (3. hang)
Casey Jones Melis Gábor
Obento Gyürki István
Sziklaszilárd Cam Clarke F. Nagy Zoltán (1. hang)
Hankó Attila (2. hang)
Várkonyi András (3. hang)
Kránitz Lajos (4. hang)
Bebop Barry Gordon Galbenisz Tomasz (1. hang)
Varga Tamás (2. hang)
Irma Langinstein Jennifer Darling Farkasinszky Edit (1. hang)
Rátonyi Hajni (2. hang)
Bőrfej Jim Cummings Forgács Gábor (1. hang)
Makay Sándor (2. hang)
Patkánykirály Townsend Coleman Rosta Sándor
Usagi Yojimbo Verebély Iván

Epizódok[szerkesztés]

Évad Epizód Évadpremier Évadzárás
1 5 1987. december 28. 1988. január 1.
2 13 1988. október 1. 1988 december 26.
3 47 1989. szeptember 25. 1990. július 24.
4 41 1990. szeptember 8. 1991. március 29.
5 20 1991. szeptember 14. 1991. november 16.
6 16 1992. szeptember 12. 1992. december 26.
7 27 1993. október 30. 1993. december 18.
8 8 1994. szeptember 17. 1994. november 5.
9 8 1995. szeptember 16. 1995. november 4.
10 8 1996. szeptember 14. 1996. november 2.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]