Tinganes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Koordináták: é. sz. 62° 00′ 28″, ny. h. 6° 46′ 09″

A Tinganes félsziget, előtérben a kormány épületei
Tinganes madártávlatból
Tinganesi utcakép

Tinganes (szó szerint: „Ting-földnyelv”) egy félsziget Feröer fővárosában, Tórshavnban, pontosabban a tórshavni kikötőben. Ez az apró terület a város történelmi magja. Fűtetős, vörösre festett kő- és faépületei nagyrészt az 1673-as tűzvész utánról származnak.[1][2]

Történelem[szerkesztés]

Nevét a Løgtingről kapta, amely már a viking kor óta működik itt: már 900 körül is összegyűltek itt Feröer szabad férfiai a tingre (népgyűlésre).[3] A Løgting székhelye ma északabbra, a városközpontban található, a kormány székhelye azonban ma is itt van.

A városrész ma látható épületei nagyrészt az 1673-as tűzvész utánról származnak.[1] Eredetileg lakó- és raktárépületeknek épültek, jelenleg kormányzati célra használják őket.[2]

Épületek[szerkesztés]

  • Legrégebbi épülete az 1630-ban épült Reynagarður nevű lelkészlak. Az épületegyüttes egy kövezett udvar körül négy szárnyból áll. Újonnan felújított nyugati szárnya dán stílusú favázas épület. Déli szárnya a 16. században épült feröeri stílusban.
  • A Munkastovan valószínűleg középkori eredetű. Erre utal, hogy vaskos kőfalai a középkori kirkjubøuri épületekkel azonos technikával épültek. Az épület épen maradt az 1673-as tűzvész során.
  • A vele szomszédos Leigubúðin korábban a királynak járó természetbeni jövedelmek raktározására szolgált. Az épület kora nem határozható meg pontosan, de arról van említés, hogy átvészelte az 1673-as tűzvész előtt, akkor tehát már állnia kellett.
  • A Corps de Garde nevű őrház 1693-ban épült, pincéjében tömlöccel.
  • A Stokkastova nevű régi raktárépület 1693 utánról származik.
  • A legszélső épület, a Skansapakkhúsið 1750-ben épült.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Tinganes (angol nyelven). Lonely Planet, 2009. (Hozzáférés: 2009. június 3.)[halott link]
  2. a b c Take a stroll through the old part of Tórshavn (angol nyelven). The tourist information centre in Tórshavn. (Hozzáférés: 2010. május 21.)[halott link]
  3. Norbert B. Vogt: Die Färöer – eine kurze Chronik (német nyelven) (PDF). Deutsch-Färöischer Freundeskreis, 2003. [2007. október 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. június 19.)

További információk[szerkesztés]