Timimus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Timimus
Evolúciós időszak: kora kréta, 106 Ma
Timimus.tif
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Alrendág: ?Ornithomimosauria
Nem: Timimus
Rich & Vickers-Rich, 1993
Fajok
  • T. hermani Rich & Vickers-Rich, 1993 (típus)
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Timimus témájú kategóriát.

A Timimus a coelurosaurus vagy az ornithomimosaurus theropoda dinoszauruszok egyik kisméretű neme, amely csak két fosszilizálódott, a dél-ausztráliai Dinosaur Cove-nál felfedezett mellső lábcsont alapján ismert. A 'Tim utánzója' név a felfedező fiától, Timtől származik és Tim Flanneryre utal. A kora kréta kor albai korszakában, mintegy 106 millió évvel ezelőtt élt.

Felfedezés és fajok[szerkesztés]

A típusfaj, a Timimus hermani hivatalos leírását Dr. Thomas Rich és Patricia Vickers-Rich készítette el 1993-ban, miután egymástól egy méterre egy fiatal és egy felnőtt egyed combcsontját fedeztek fel. Később néhány csigolyát is ehhez a fajhoz kapcsoltak.

1994-ben Dr. Rich arról számolt be, hogy bár ideális lenne, ha a holotípus lenne a legteljesebb csontváz, a területen levő lelőhelyek korlátozott száma miatt valószínűtlen, hogy a jövőben további Timimus maradványokra bukkannak. A holotípus olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek alapján az ornithomimosaurusok csoportjának új nemeként is azonosítható. Emiatt a név az őslénytani irodalomban hivatkozási pontként szolgál a leletanyagra vonatkozóan.

„A dinoszauruszok nevei olyanok, mint a telefonszámok - címkék, amelyek illenek a példányhoz és a leletanyag elemzéséből származó elképzelésekhez. A zavaros címkék olyanok, mint egy pontatlan telefonkönyv, használhatatlan rendszerhez vezetnek, úgyhogy körültekintően kell neveket vagy címkéket tenni a dolgokra. De attól, hogy így teszünk, nem jönnek létre a példányok vagy a hozzájuk kapcsolódó elképzelések; ez pusztán egy megfelelő „fogantyú” létrehozása kommunikációs célból.” - T.H. Rich, 1994

Ősbiológia[szerkesztés]

A csont vékonysága karcsú állatra utal. A fosszilis csontok mikrostruktúrájának szakértője, Anusuya Chinsamy 1998-ban megvizsgálta a Timimus és a Leaellynasaura leletanyagát, és csont hisztológiai eltérést fedezett fel. A hypsilophodontidánál a csontlerakódás folyamatos, míg az ornithomimosaurusnál a csont formálódása ciklikus mintát követ, ami arra utal, hogy a Timimus hibernálódhatott a hidegebb hónapokban.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Timimus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

  • Rich TH, Vickers-Rich P. Dinosaurs of Darkness. Allen & Unwin (2000). ISBN 1-86508-496-4 
  • Rich TH (1994). „Naming a new Genus & Species of Dinosaur on the basis of a Single Bone.”. Dinosaur Report, 10–11. o.  
  • Chinsamy A, Rich TH, Vickers-Rich P (1998). „Polar dinosaur bone histology” (abstract). Journal of Vertebrate Paleontology 18 (2), 385–390. o. DOI:10.1080/02724634.1998.10011066. (Hozzáférés ideje: 2010. november 26.)  

További információk[szerkesztés]

  • Timimus. Dann's Dinosaur Info. (Hozzáférés: 2010. november 26.)