Tilos az Á

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tilos az Á
Ország Magyarország
TelepülésBudapest VIII. kerülete
Elhelyezkedése
Tilos az Á (Budapest)
Tilos az Á
Tilos az Á
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 29′ 24″, k. h. 19° 03′ 59″Koordináták: é. sz. 47° 29′ 24″, k. h. 19° 03′ 59″

A Tilos az Á legendás budapesti underground szórakozóhely volt a rendszerváltás időszakában. Liberális szellemiségű kulturális műhelyként működött 1990 és 1995 között, a budapesti Palotanegyedben a Mikszáth Kálmán téren. Nevét a Micimackóban szereplő nevezetes tábláról kapta. 2021 januárjában újból megnyitotta kapuit, eredeti helyén.[1]

Előzmények[szerkesztés]

A hely elődje a Kelet-pesti Vendéglátóipari Vállalat által üzemeltetett Bakony étterem volt. Itt tartotta üléseit 1988-ban az SZDSZ elődjének számító Szabad Kezdeményezések Hálózata, majd 1989-ben a Fidesz budapesti regionális szervezete is.

A hely története[szerkesztés]

Az étterem helyén a Tilos az Á-t 1989 szilveszterén nyitotta meg Németh Vladimir (Vova).[2] Az 1991-es orosz kivonulás alkalmából szervezett Búcsún Frank Zappa is megjelent, majd este fellépett a Tilos az Á-ban a főpolgármester által szervezett zártkörű partin. A Tilos az Á pincéje teret adott a legváltozatosabb alternatív koncerteknek. 1991 augusztusában itt indult be kalózadóként a Tilos Rádió. Szintén itt indult útjára a Vajdai Vilmos és Szabó Győző zsebszínháza a Tilos az Á Performance, amely később TÁP Színház néven működött. A Tilos az Á a legkülönbözőbb kulturális eseményeknek adott otthont. Volt a Zene Ünnepe és a Budapesti Búcsú helyszíne. Még táncház is volt a pincében. Itt jött létre és működött egy időben, nagy sikerrel hétfőnként Kistamás László találmánya, a Vákuum TV, Csernátony Dóra, Forgács Kristóf, Gajzágó Donáta, Garas Dániel és Till Attila közreműködésével. Halász Péter idehozta Amerikában élő francia képzőművész barátját, Jean-Michel Verret-t, aki diavetítők segítségével New York-i utcaképet festett a földszint hátfalára. A ma is látható alkotás Magyarország egyetlen vendéglátóipari egységében található védett falfestménye.
Egyes konzervatív médiumok folyamatosan támadták a helyet, aminek eredményeképpen a rendőrség többször razziázott a Tilos az Á-ban, majd 1995-ben hatóságilag bezárták a szórakozóhelyet.
Helyén 2003 óta Frank Zappa néven bár működik.

A hely utóélete[szerkesztés]

A Tilos az Á törzsvendégei közül sokan a Magyar Narancshoz szivárogtak. A Tilos Rádió ma már legális csatornaként működik és Tilos-sátrat állít a Sziget Fesztiválon. A Tilos az Á Produkció zenei kiadóként működik.

Vágvölgyi B. András Tilos, Verboten, Interdit címmel televíziós filmet készített a Tilos az Á-ról, valamint csatolt részeiről a Tilos Rádióról és a Magyar Narancsról.

Németh Vladimír (Vova) a Rádió C alapításába szállt be.

Fontosabb fellépők[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Eredeti helyén, régi nevén nyit újra a Tilos az Á. 24.hu
  2. Történelem-angol szakon diplomázott, majd rövid ideig a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen tanított.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]