Tigriscsíkos rózsa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Tigriscsíkos rózsa
Tigriscsíkos rózsa a természetes élőhelyén
Tigriscsíkos rózsa a természetes élőhelyén
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Csalánozók (Cnidaria)
Osztály: Virágállatok (Anthozoa)
Alosztály: Hatosztatú virágállatok (Hexacorallia)
Rend: Tengerirózsák (Actiniaria)
Alrend: Nyantheae
Alrendág: Thenaria
Család: Aktíniák (Actiniidae)
Nem: Urticina
Faj: U. felina
Tudományos név
Urticina felina
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Tigriscsíkos rózsa témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Tigriscsíkos rózsa témájú kategóriát.

A tigriscsíkos rózsa (Urticina felina, korábban Tealia felina) a virágállatok (Anthozoa) osztályának a tengerirózsák (Actiniaria) rendjébe, ezen belül az aktíniák (Actiniidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A tigriscsíkos rózsa a mérsékelt övi tengerek lakója. Előfordul az Atlanti-óceán északi részén, az Északi-tengerben és a Balti-tengerben és az északnyugat-európai partok egyes szakaszain is. A tengerek elszennyeződése veszélyezteti a fajt.

Megjelenése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tigriscsíkos rózsa a londoni Grant Museum of Zoology-ban

A tigriscsíkos rózsa teste legfeljebb 12 centiméter átmérőjű. A tigriscsíkos rózsának különböző változatai vannak; színük általában piros, szürkéskék vagy zöld. A faj pontos meghatározását nehezíti, hogy több hasonló, egymással közeli rokonságban álló faj létezik. A központi szájnyílás körül több mint 100 elkeskenyedő, mozgékony, áttetsző és gyakran vöröses színű tapogatókar helyezkedik el gyűrűkben. A tapogatókon sok csalánsejt található, amelyek érintésre felpattannak. A tigriscsíkos rózsa veszély esetén védekezésképpen, valamint apálykor a kiszáradás elkerülése érdekében behúzza tapogatóit. A behúzódott alak gumiszerű, kocsonyás kinézetű. Az állat szívószemölcseire homok és kavics tapad, s ez jó álcázást biztosít. Az árapály-határtól egészen 500 méteres mélységig előforduló tigriscsíkos rózsát a sziklás tengerfenékhez talpkorong rögzíti. Az állat belső szervei kör alakban helyezkednek el a szimmetriatengely körül.

Életmódja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A tigriscsíkos rózsa nem alkot kolóniákat, az árapály-határtól egészen az 500 méteres mélységig sziklás, árnyékos helyeken fordul elő. Helyét lassú, kúszó mozgással képes megváltoztatni. Tápláléka kis rákfélék és halak. A táplálékát kis, szakállas szigonyokhoz hasonlító, bénító méreggel töltött „robbanósejtekkel” öli meg.

Szaporodása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mint minden tengeri rózsa, a tigriscsíkos rózsa is kétféleképpen szaporodhat. Az ivartalan szaporodáskor, az anya-állatról kis leány-egyedek fűződnek le. Az ivaros szaporodás esetében, a peték és ondósejtek kibocsátása útján, a vízben megtermékenyülő petékből apró, szabadon úszkáló lárvák kelnek ki.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Csodálatos állatvilág, (Wildlife Fact-File). Budapest: Mester kiadó (2000). ISBN 963-86092-0-6