Tibeti róka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Tibeti róka
Tibet Fox.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Ferae
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Kutyaalkatúak (Caniformia)
Család: Kutyafélék (Canidae)
Nemzetség: Rókák (Vulpini)
Nem: Róka (Vulpes)
Faj: V. ferrilata
Tudományos név
Vulpes ferrilata
(Hodgson, 1842)
Szinonimák

Vulpes ekloni Przewalski, 1883

Elterjedés
Tibetan Fox area.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Tibeti róka témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Tibeti róka témájú kategóriát.

A tibeti róka (Vulpes ferrilata) a Tibeti- és Ladaki-fennsíkon endemikus rókafaj.

Külseje[szerkesztés]

A többi rókához képest kisebb és tömzsibb felépítésű, bundája a hideg időjáráshoz alkalmazkodva sűrű és puha, arcorra rövid, farka hosszú szőrű, fülei rövidek. Teste felső részén (pofáján, fején, nyaka felső részén, hátán) és lábvégein rozsdavörös-sárgásbarna színű a szőre, míg nyakán, oldalain és végtagjainak felső részén szürke. Torka, hasa, és farkának vége fehér.

A felnőtt tibeti róka testhossza 60–70 cm, amihez még hozzáadódik farkának 29–40 cm-nyi hossza. Súlya 4-5,5 kg között változik. Fogazata jól fejlett, szemfogai a többi rókáéhoz képest különösen hosszúak.

Elterjedése[szerkesztés]

A tibeti róka -ahogyan a neve is sejteti- csak a Tibeti-fennsíkon (Kína nyugati részén valamint Nepál, India és Bhután északi, határmenti területein) és az észak-indiai Ladaki-fennsíkon él. A Kínai Népköztársaságban Tibeten kívül Csinghaj, Kanszu, Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület, Jünnan és Szecsuan tartományokban fordul elő. Alfajai nem ismertek.

A tibeti róka a félszáraz és száraz pusztákat, dombvidékeket kedveli és kerüli a sűrű növényzetet és az ember közelségét. Általában 3500 és 5200 m tengerszint fölötti magasságban található, ritkábban lemerészkedik egészen 2500 méterig.

Viselkedése[szerkesztés]

Elsődleges zsákmányállatai a pocoknyulak, de egyéb rágcsálókat, mormotákat, gyíkokat vagy gyapjas nyulakat is elkap vagy szükség esetén megeszi a dögöt is. A tibeti róka magányos, nappali vadász, mert a pocoknyulak szintén nappal aktívak. Megfigyelték, hogy a rókák követik a pocoknyulak odúit kiásó barnamedvéket és vadásznak a medvék elől elszökő rágcsálókra.

Párzási időszaka februárban kezdődik. A tibeti róka első életévének a végén választ párt és utána monogám módon életük végéig együtt maradnak és együtt is vadászhatnak. Az 50-60 napos vemhesség után a nőstény kettő-négy kölyköt hoz a világra, amelyeket 8-10 hónapos korukig gondoz. Odúikat sziklák alá, kiszáradt partvonalakra, domboldalakba vájják. A rókavárnak akár négy, 25–35 cm átmérőjű bejárata is lehet.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tibetan sand fox című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.