Ugrás a tartalomhoz

Thyreoglobulin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A thyreoglobulin a pajzsmirigysejtek raktározó fehérjéje, egy 660 000 Dalton méretű glikoprotein, mely molekulánként 1-20 jódatomot tartalmaz. A pajzsmirigysejtek hozzá kötve raktározzák a elkészült pajzsmirigyhormonokat. Kis mennyiségben a vérkeringésbe is bekerül. A pajzsmirigyhormonok a thyreoglobulinból a szervezet igényei szerint szabadulnak fel és kerülnek a véráramba. Ezt a folyamatot a pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) szabályozza.

A thyreoglobulin mai tudásunk szerint csak az emberi pajzsmirigyben termelődik. Ezért, thyreoglobulin kimutatása a vérben a pajzsmirigysejtek jelenlétét és működését jelzi, ami pajzsmirigykarcinóma utókezelése során lehet fontos.[1] Pajzsmirigykarcinóma esetén, ha a műtét és az ezt követő radiojódterápia után a vérben thyreoglobulin mutatható ki, az egyértelműen pajzsmirigysejtek további jelenlétére és így a karcinóma kiújulására vagy maradványára utalhat.

A pajzsmirigy autoimmun gyulladását, a Hashimoto-thyreoiditist, okozhatja a thyreoglobulin ellen termelt antitest (anti-Tg).[2] Az anti-Tg az esetek mintegy 70-80%-ában mutatható ki Hashimoto-thyreoiditisben szenvedő betegek vérében szemben a tireoperoxidáz elleni antitesttel (anti-TPO), mely gyakoribb (kb. 95%).[3] Ezek az antitestek gyulladást idéznek elő és idővel a pajzsmirigysejtek teljes pusztulását okozzák.

Források

[szerkesztés]
  1. Juhász, F., Balázs, Gy., Lukács, G., Lenkey, Á., Győry, F. (1994): Thyreoglobulin meghatározások értéke differenciált pajzsmirigycarcinomában szenvedő betegek utókezelésében. Orvosi Hetilap, 135: 849-852.
  2. Drexhage H.A. et al. (1981): Thyroid growth-blocking antibodies in primary myxoedema. Nature, 289: 594-596.
  3. Carle A. et al. (2006): Thyroid peroxidase and thyroglobulin auto-antibodies in patients with newly diagnosed overt hypothyroidism. Autoimmunity, 39:497-503