Thonet-ház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Thonet-ház
TelepülésBudapest
Építész(ek)Lechner Ödön
Elhelyezkedése
Thonet-ház (Budapest V. kerülete)
Thonet-ház
Thonet-ház
Pozíció Budapest V. kerülete térképén
é. sz. 47° 29′ 42″, k. h. 19° 03′ 06″Koordináták: é. sz. 47° 29′ 42″, k. h. 19° 03′ 06″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Thonet-ház témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Thonet-ház Budapest V. kerülete szívében a Váci utca 11/A és az Aranykéz utca 3. szám között húzódó 19. század végi műemléképület, amelyet Budapest első modern kereskedőházaként tartunk számon.

Leírása[szerkesztés]

Négyemeletes (félemelet+három szint), padlással épült, két belsőudvaros korai szecessziós üzletház, zártsorú beépítésben, három kettősablakos tengellyel, homlokzata pirogránit díszítésű Zsolnay-burkolólapokkal, első és második emeletén kovácsoltvas erkélyrácsokkal, eredeti faportálokkal, a homlokzatot tagoló oszlopokon nyugvó baldachinok alatt férfi- és nőalakot ábrázoló szobrokkal. Bejárati előterét többszörösen átépítették, udvari szárnya földszintjén acélvázas raktárat létesítettek.

Története[szerkesztés]

Nőalakos szobor a homlokzaton

A Váci utca 11/a-b számok helyén állt korábbi ház egy 1867-ben emelt, kétemeletes romantikus épület volt, építtetői Szentkirályi Móric, Albert és Kálmán, tervezője pedig a Gerster és Frey voltak.

A mai házat 1888–1890 között a nemzetközi sikereket elért Michael Thonet, a kecses hajlított bútorok atyjának fiai építtették Lechner Ödön, Pártos Gyula és Klein H. János tervei alapján. A kivitelezést a Schubert és Hikisch cég végezte, Perjátl Márton művezetésével.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]