Thomas Young

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Thomas Young
Thomas Young (scientist).jpg
Életrajzi adatok
Született 1773. június 13.
Milverton
Elhunyt 1829. május 10. (55 évesen)
London
Nemzetiség angol
Iskolái
Pályafutása
Szakterület fizika, nyelvészet, orvostudomány, régészet, történettudomány
Szakmai kitüntetések
Royal Society tagja

Thomas Young aláírása
Thomas Young aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Thomas Young témájú médiaállományokat.

Thomas Young (Milverton, 1773. június 13.London, 1829. május 10.) angol orvos és fizikus, polihisztor.

Életpályája[szerkesztés]

Kétéves korában már tudott olvasni, és csak úgy falta az őt rajongva szerető nagyapjától kapott könyveket. Hatévesen már beszélt latinul, majd elsajátította a görög, a francia, az olasz, a héber, a káldeus, a szír, a sumer, az arab, a perzsa, a török és az etióp nyelvet.[1] Mindezt 16 éves koráig. Fiatal korában (amint a megtanult nyelvek sora is igazolja) elsősorban a régészet és az ókori történelem iránt érdeklődött, bár tulajdonképpen minden érdekelte. 1792-ben, 19 éves korában kezdett orvostant tanulni, az volt a szándéka, hogy nagy-nagybátyja londoni praxisához csatlakozik. Londonban, Edinburgh-ban és Göttingenben tanult, ahol 1796-ban szerezte meg az orvosi diplomáját. Első éves orvostanhallgató korában Young magyarázatot adott a szem működésére, miként fókuszálja a szem a fénysugarakat (azaz hogyan változtatják meg az izmok a szemlencse alakját). Ennek eredményeképpen 21 éves korában, még egyetemi hallgatóként a Royal Society tagjává választották. Miután megszerezte orvosi diplomáját, egy ideig Németországban utazgatott, majd két évig Cambridge-ben dolgozott különféle tudományos problémákon. Sokoldalúságára való tekintettel itt ragadt rá a "Fenomén" Young becenév. 1800-ban visszatért Londonba, hogy ott folytasson orvosi gyakorlatot. 1811-ben a Szent György Kórház orvosa lett, amely állását 1829-ben bekövetkezett haláláig megtartotta.

Munkássága[szerkesztés]

Mathematical elements of natural philosophy, 2002

Az orvostudomány csak egyetlen volt az őt érdeklő tudományterületek közül. Young a szem szaruhártyája egyenetlen görbületével helyes magyarázatot adott a szemtengelyferdülés (asztigmatizmus) néven ismert látáshibára. Elsőként értette meg, hogy a színlátás a három alapszín (vörös, zöld és kék) kombinációjának eredményeképpen jön létre, mégpedig úgy, hogy az egyes alapszíneket a szemben különböző receptorok érzékelik. Young leginkább a fény interferenciájával kapcsolatban végzett kutatásainak köszönhetően vált híressé.

Fontos eredményeket ért el a fizikában is, megbecsülte a molekulák méretét. Mindemellett a Royal Society nemzetközi titkáraként működött (ahol nyilván jó hasznát vette nyelvtudásának).

1815-től visszatért korábbi érdeklődési területére, és elsősorban az ókori történelem kérdései foglalkoztatták. egyiptológiai tárgyú cikkeket jelentetett meg, és közreműködött az 1799-ben a Nílus torkolatvidékén talált rosette-i kő szövegének megfejtésében (valószínűleg Young vezető szerepet vállalt az írás megfejtésében, bár ezért a munkájáért semmiféle elismerés nem érte, mert eredményeit 1819-ben anonim cikkben publikálta, az Encyclopædia Britannica kiegészítő kötetében.

Források[szerkesztés]

  1. John Gribbin: A tudomány története 1543-tól napjainkig (Akkord Kiadó, Budapest, 2004 - ISBN 963-9429-56-2)