Thomas John Hennen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Thomas John Hennen
Thomas Hennen.jpg

Született 1952. augusztus 17. (66 éves)
Albany
Iskolái Urbana University
Űrben töltött idő 10 010 perc
Repülések STS–44
Kitüntetései
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Thomas John Hennen témájú médiaállományokat.

Thomas John Hennen (Albany, Georgia, 1952. augusztus 17.–) amerikai űrhajós, zászlós. Az első amerikai tiszthelyettes a világűrben.

Életpálya[szerkesztés]

Az Amerikai hadsereg tiszthelyettese, a DoD program speciális szakembere. 1973-1975 között képezte ki a katonai hírszerzés. Nagy gyakorlattal rendelkező képi elemző. Földi, légi és vízi felvételeken látható- és álcázott eszközök, technikai eszközök, egyenruhák értékelésére (felismerésére) szakosodott. 1981-1986 között az amerikai hadsereg hírszerzési (IMINT) központjában a képfeldolgozó részleg vezetője. Kidolgozta a modern képfelismerési programot (TENCAP), hasznosítás mellett meghatározta a képzési követelményeket. Kialakított módszerét hadsereg és nemzeti szinten egyaránt használhatta a hírszerzés. A hadügyminisztérium IMINT szakértőjeként, kidolgozta a radarképalkotás értékelésének programját. A Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) munkatársaként a képzési albizottság vezetője. 1986-tól az amerikai hadsereg Hírszerzési Központja javaslatára, a Tér Program Iroda (ASPO) washingtoni bázisán a Department of Defense (DoD) és a Nemzeti Hírszerző Közösség munkacsoportjában továbbfejlesztették (modernizálták) a TENCAP programot.

1988. szeptembertől a Lyndon B. Johnson Űrközpontban részesült űrhajóskiképzésben. Egy űrszolgálata alatt összesen 6 napot, 22 órát 50 percet és 44 másodpercet (167 óra) töltött a világűrben. Űrhajós pályafutását 1991. december 1-jén fejezte be. Az Atlantisz Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Űrrepülések[szerkesztés]

STS–44, az Atlantis űrrepülőgép 10. repülésén a küldetés specialistája. A küldetés célja sikeresen telepíteni a Defense Support Program (DSP) műholdat. A TERRA SCOUT program szakember. Több tudományos kísérletet és kutatási tevékenységet végeztek. Egy hosszú távú űrrepülés orvosbiológiai kísérletéhez végeztek méréseket. A program technikai okok miatt három nappal előbb befejeződött. Negyedik űrszolgálata alatt összesen 6 napot, 22 órát 50 percet és 44 másodpercet töltött a világűrben. 4 651 112 kilométert tett meg, 110 alkalommal kerülte meg a Földet.

Források[szerkesztés]