Thomas Gordon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Thomas Gordon
Photo of Dr. Thomas Gordon.jpg
Született 1918. március 11.[1]
Elhunyt 2002. augusztus 26. (84 évesen)[1]
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása pszichológus

Thomas Gordon (1918. március 11.2002. augusztus 26.) széles körben ismert úttörője a kommunikációs készségek és a konfliktuskezelés módszereinek oktatásában szülők, tanárok, fiatalok, vezetők és alkalmazottaik számára. Az általa kifejlesztett Gordon Modell koncepció ma már világszerte ismert.

Munkássága[szerkesztés]

Dr. Thomas Gordon volt az alapítója Gordon Training International-nek (GTI), melynek küldetését Magyarországon a Magyar Gordon Iskola Egyesület, A Gordon Kiadó Magyarország Kft. és a LET Hungary Kft. teljesítik. Engedéllyel rendelkező klinikai szakpszichológus, Dr. Gordon BA-diplomát szerzett a Depauw Egyetemen, MA-diplomáját az Ohio Állami Egyetemen szerezte, valamint doktori címet szerzett a Chicagói Egyetemen, ahol öt évet tanított a tanszéken. 1942-1946-ban az Amerikai Hadsereg légierejénél szolgált.

Könyvei: Magyarul megjelent könyvei: (A Gordon Kiadó Magyarország Kft. gondozásában)

  • Emberi kapcsolatok (társszerző Noel Burch) – Hogyan építhetjük; Hogy rontjuk el
  • Szülői Eredményesség Tréning (PET) – A gyereknevelés aranykönyve,
  • Vezetői Eredményesség Tréning [VET] (LET) – Vezetők könyve,
  • Tanári eredményesség Tréning (TET),
  • Tanítsd Gyermeked Önfegyelemre

Magyarul még meg nem jelent könyvei:

  • Sales effectivenessTraining (társ szerzője Carl Zaiss),
  • Making the patient your partner (társszerző W. Sterling Edwards, MD),
  • Group-centered Leadership

Könyvei 32 nyelven, és több mint 6 millió példányban keltek el világszerte. Ezen felül, Dr. Gordon több mint 50 cikket publikált szervezeti vezetésről, kommunikációról, tanácsadásról, fegyelemről, családról, konfliktuskezelésről és a demokratikus döntéshozatalról.

A Szülői Eredményesség Tréning (PET) program, amit 1962-ben mutatott be, széles körben az első készség-alapú képzési programként ismerik szülők számára. Ez indította el a szülők képzése mozgalom elterjedését az Egyesült Államokban. Mára több mint egymillió szülő a világ több mint 50 országban tanulta meg módszereit. A PET-könyvet 2000-ben a GTI felülvizsgálta és aktualizálta. A PET program és a tanfolyam anyagok rendszeresen frissülnek A Tanári Eredményesség Tréning (TET) programot 1965-ben vezették be, válaszul a szülők igényeire, akik azt akarták, hogy gyermekeiket az iskolában is ugyanúgy kezeljék, mint otthon. A TET-et akkreditált tanfolyamként tanították több százezer tanárnak az Egyesült Államokban és számos külföldi országban. A TET könyvet 2003-ban felülvizsgálták, és a TET workshop anyagokat többször átdolgozták és frissítették. A Vezetői Eredményesség Tréning (LET, magyarul VET) programot 1957-ben mutatták be, és többször is módosították azóta. A VET-et az Egyesült Államokban és világszerte vállalatok és kisebb cégek százainál tanították már, köztük számos Fortune 500 vállalatnál is. Dr. Gordont a demokratikus és együttműködésen alapuló vezetési modell kifejlesztésének úttörőjeként és az ehhez szükséges hatékony kommunikációs és konfliktuskezelési képesség kifejlesztőjeként tartják számon. Dr. Gordon az Amerikai Pszichológiai Társaság (American Psychological Association) munkatársa volt és tagja a Béke Pszichológia divíziónak (Division of Peace Psychology). Valamint tagja volt az Országos Béke Alapítványnak (National Peace Foundation), a Humanisztikus Pszichológia Szövetségének (Association of Humanistic Psychology), valamint elnöke volt a Kaliforniai Pszichológiai Társaságnak (California Psychological Association).

Díjak[szerkesztés]

Ő vette át elsőként a Carrier Achievement Award díjat az Országos Szülői Oktatók Egyesületétől. Tanácsadója volt az 1970-es Fehér Ház-beli „Konferencia A Gyermekekről”-nek és meghívott előadója a Fehér Háznak. Dr. Gordont Nobel-békedíjra jelölték 1997-ben, 1998-ban és 1999-ben.1999-ben neki ítélték az Amerikai Pszichológiai Alapítvány Aranyérem díját Tartós Hozzájárulásért a Közérdekű Pszichológiában. 2000-ben Életműdíjat nyert a Kaliforniai Pszichológiai Társaságtól.

Családja[szerkesztés]

Felesége Linda Adams, jelenleg elnök-vezérigazgatója a Gordon Training Internationalnek.Kt felnőtt lánya, két unokája és három dédunokája van.

Irodalom[szerkesztés]

  • Pedagógiai Ki Kicsoda. Főszerkesztők: Báthory Zoltán, Falus Iván. Budapest, Keraban Könyvkiadó, 1997. GORDON, Thomas lásd 86. p. ISBN 963-8146-48-6

Források[szerkesztés]

  1. ^ a b data.bnf.fr, 2015. október 10., http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb11905429w

További információk[szerkesztés]