Thomas Gordon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Thomas Gordon
Photo of Dr. Thomas Gordon.jpg
Született 1918. március 11.[1][2]
Kalifornia
Elhunyt 2002. augusztus 26. (84 évesen)[1][2]
Kalifornia
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása pszichológus

Thomas Gordon (1918. március 11.2002. augusztus 26.) széles körben ismert úttörője a kommunikációs készségek és a konfliktuskezelés módszereinek oktatásában szülők, tanárok, fiatalok, vezetők és alkalmazottaik számára. Az általa kifejlesztett Gordon Modell koncepció ma már világszerte ismert.

Munkássága[szerkesztés]

Dr. Thomas Gordon volt az alapítója Gordon Training International-nek (GTI), melynek küldetését Magyarországon a Gordon Kiadó Magyarország Kft. és a LET Hungary Kft. teljesítik.

Engedéllyel rendelkező klinikai szakpszichológus, Dr. Gordon BA-diplomát szerzett a Depauw Egyetemen, MA-diplomáját az Ohio Állami Egyetemen szerezte, valamint doktori címet szerzett a Chicagói Egyetemen, ahol öt évet tanított a tanszéken. 1942-1946-ban az Amerikai Hadsereg légierejénél szolgált.

Könyvei: Magyarul megjelent könyvei: (A Gordon Kiadó Magyarország Kft. gondozásában)

  • Emberi kapcsolatok (társszerző Noel Burch) – Hogyan építhetjük; Hogy rontjuk el
  • Szülői Eredményesség Tréning (PET) – A gyereknevelés aranykönyve
  • Vezetői Eredményesség Tréning [VET] (LET) – Vezetők könyve,
  • Tanári Eredményesség Tréning (TET)
  • Tanítsd Gyermeked Önfegyelemre.

Magyarul még meg nem jelent könyvei:

  • Sales effectiveness Training (társ szerzője Carl Zaiss),
  • Making the patient your partner (társszerző W. Sterling Edwards, MD),
  • Group-centered Leadership. Boston, 1955.

Könyvei 32 nyelven, és több mint 6 millió példányban keltek el világszerte. Ezen felül, Dr. Gordon több mint 50 cikket közölt szervezeti vezetésről, kommunikációról, tanácsadásról, fegyelemről, családról, konfliktuskezelésről és a demokratikus döntéshozatalról.

A Szülői Eredményesség Tréning (PET) program, amit 1962-ben mutatott be, széles körben az első készség-alapú képzési programként ismerik szülők számára. Ez indította el a szülők képzése mozgalom elterjedését az Egyesült Államokban. Mára több mint egymillió szülő a világ több mint 50 országban tanulta meg módszereit. A PET-könyvet 2000-ben a GTI felülvizsgálta és frissítette. A PET program (SZET) és a tanfolyam anyagok rendszeresen újulnak. A Tanári Eredményesség Tréning (TET) programot 1965-ben vezették be, válaszul a szülők igényeire, akik azt akarták, hogy gyermekeiket az iskolában is ugyanúgy kezeljék, mint otthon. A TET-et akkreditált tanfolyamként tanították több százezer tanárnak az Egyesült Államokban és számos külföldi országban. A TET könyvet 2003-ban felülvizsgálták, és a TET workshop anyagokat többször átdolgozták és frissítették. A Vezetői Eredményesség Tréning (LET, magyarul VET) programot 1957-ben mutatták be, és többször is módosították azóta. A VET-et az Egyesült Államokban és világszerte vállalatok és kisebb cégek százainál tanították már, köztük számos Fortune 500 vállalatnál is. Dr. Gordont a demokratikus és együttműködésen alapuló vezetési modell kifejlesztésének úttörőjeként és az ehhez szükséges hatékony kommunikációs/társalgó és konfliktuskezelő/ ütközés-hárító képesség kifejlesztőjeként tartják számon. Dr. Gordon az Amerikai Pszichológiai Társaság (American Psychological Association) munkatársa volt és tagja a Béke Pszichológia divíziónak (Division of Peace Psychology). Valamint tagja volt az Országos Béke Alapítványnak (National Peace Foundation), a Humanisztikus Pszichológia Szövetségének (Association of Humanistic Psychology), valamint elnöke volt a Kaliforniai Pszichológiai Társaságnak (California Psychological Association).

Díjak[szerkesztés]

Ő vette át elsőként a Carrier Achievement Award díjat az Országos Szülői Oktatók Egyesületétől. Tanácsadója volt az 1970-es Fehér Ház-beli „Konferencia A Gyermekekről”-nek és meghívott előadója a Fehér Háznak. Dr. Gordont Nobel-békedíjra jelölték 1997-ben, 1998-ban és 1999-ben.1999-ben neki ítélték az Amerikai Pszichológiai Alapítvány Aranyérem díját Tartós Hozzájárulásért a Közérdekű Pszichológiában. 2000-ben Életműdíjat nyert a Kaliforniai Pszichológiai Társaságtól.

Családja[szerkesztés]

Felesége Linda Adams, jelenleg elnök-vezérigazgatója a Gordon Training Internationalnek. Két felnőtt lánya, két unokája és három dédunokája van.

Irodalom[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]


  1. a b data.bnf.fr. (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  2. a b Babelio. (Hozzáférés: 2017. október 9.)