Thomas Brezina

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Thomas Brezina
Thomas C. Brezina 2011-ben
Thomas C. Brezina 2011-ben
Élete
Született 1963. január 30. (55 éves)
osztrák Bécs
Nemzetiség osztrák
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok) ifjúsági regény
Fontosabb művei Fiúk kizárva
A térdnadrágos detektívek
Kitüntetései
  • Romy
  • Golden Order of Merit of the Republic of Austria
Thomas Brezina weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Thomas Brezina témájú médiaállományokat.

Thomas Conrad Brezina (Bécs, 1963. január 30. –) osztrák ifjúsági író, forgatókönyvíró és televíziós műsorvezető.

Bécsben, valamint Londonban él, illetve dolgozik.

Pályafutása[szerkesztés]

Már gyermekkorában írogatott, fiatal korától szerepel a rádióban, valamint az ORF osztrák televízió gyermekműsoraiban. A nagy áttörést a Knickerbocker-Bande (A térdnadrágos detektívek) című ifjúsági krimi könyvsorozat jelentette számára 1990-ben. Azóta műveit 32 nyelvre fordították le, könyvei még Kínában is nagyon népszerűek.

Több népszerű regényéből mozi-, tévéfilm vagy musical készült. Az osztrák ORF1 műsorán rendszeresen látható a Tom Turbo című interaktív krimisorozat, melyben a gyerekek együtt nyomozhatnak egy trükkökre képes, beszélő és gondolkodó csodakerékpárral. Szintén gyermekeknek szánt ismeretterjesztő tévésorozata, a Kutatóexpressz is igen népszerű. Igen sikeresnek mondható az évente megrendezett fraknói (Forschtenstein) nyári családi hétvégéken előadott Rups musicalsorozat, amely egy várlakó lovag kalandjairól szól.

Nemcsak könnyed, kalandokat ígérő olvasmányokat ír, hanem ismeretterjesztő kiadványok, tankönyvek szerzője, társszerzője is. Új sorozata, a Kalandok múzeuma például híres festők életével ismerteti meg az ifjú olvasókat, a tőle megszokott szórakoztató stílusban. Az osztrák Művelődésügyi Minisztérium megbízásából több oktatóanyag létrehozásában is részt vett, például az Európai Unióval kapcsolatos, általános iskolásoknak szánt kiadványok megjelentetésében, valamint híres zeneszerzők életét bemutató videofilmek készítésében.

Thomas Brezina Ausztria egyik UNICEF-nagykövete, valamint a grazi egyetem tiszteletbeli „gyermekprofesszora”. Számos kitüntetést mondhat magáénak, például a „Steirische Leseeule” (stájer gyermekirodalmi közönségdíj), illetve a „Die weiße Feder” („Fehér toll”) gyermekirodalmi díjat, valamint a nagy osztrák ifjúsági irodalmi díjat. A párizsi Disneyland tiszteletbeli polgára, valamint 2005 óta Hans Christian Andersen-nagykövet. Egy tévéműsorát magyarra is lefordították: Gyorsvonaton a felfedezés.

Könyvei közül sok megjelent magyar fordításban is.

Magyar nyelven megjelent könyvsorozatai[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]