Thielska galleriet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Thielska galleriet
Thielska galleriet April 2015.jpg
Elhelyezkedés Stockholm község
Svédország
Alapítva 1905
Építési stílus szecesszió
Építész(ek) Ferdinand Boberg
Elhelyezkedése
Thielska galleriet (Stockholm)
Thielska galleriet
Thielska galleriet
Pozíció Stockholm térképén
é. sz. 59° 19′ 20″, k. h. 18° 08′ 55″Koordináták: é. sz. 59° 19′ 20″, k. h. 18° 08′ 55″
A Thielska galleriet weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Thielska galleriet témájú médiaállományokat.

A Thielska galleriet Stockholm egyik művészeti múzeuma Djurgården szigetének Blockhusudden félszigetén. Ernest Thiel (1859-1947) bankár, műgyűjtő hozta létre, az ő nevét viseli. A gyűjtemény elsősorban svéd festők műveit tartalmazza az 1900-as évektől, de arról is nevezetes, hogy Edvard Munch műveinek Norvégián kívüli egyik legnagyobb kollekciója itt látható. Thiel az épületet és gyűjteményét 1924-ben eladta az államnak, azóta nyilvános galéria.

Története[szerkesztés]

Ernest Thiel a negyvenes éveiben, a századforduló körül az ország egyik leggazdagabb embereként visszavonult bankári tevékenységétől és szenvedélyének, a műgyűjtésnek szentelte idejét. Ettől kezdve nem csak a pénzügyi, hanem a művészi körökben is központi szerepet játszott a svéd fővárosban. Thiel elsősorban a svéd Konstnärsförbundet (Művészegyesület) tagjainak alkotásait gyűjtötte. Ehhez a szövetséghez tartozott a kor fiatal svéd festőinek az a csoportja is, akik Párizsban tanultak és a plein air festészet hívei voltak.

Épülete[szerkesztés]

Thiel Ferdinand Boberget, a kor divatos svéd építészét bízta meg azzal, hogy hozzon léte a gyűjteménye számára egy megfelelő épületet. Az Eolskulle villának nevezett ház 1905-re épült fel, de addigra már nem volt elég nagy a gyűjtemény elhelyezésére, ezért 1906-ban újabb szárnyat építettek hozzá.

A galéria belső kialakítása, bensőséges és a minden részletében megőrzött korabeli jellege jó képet ad a svéd századforduló kulturális légköréről, kitűnő keretet nyújt a műkincsek bemutatására.

Gyűjteményei[szerkesztés]

A gazdag kollekció főleg a századforduló északi művészeinek alkotásait tartalmazza. A Konstnärsförbundet tagjai közül láthatók itt Bruno Liljefors, Anders Zorn, Carl Larsson, Karl Nordström, Richard Bergh és Carl Wilhelmson jelentős munkái. Rajtuk kívül szerepel a gyűjteményben néhány kép Ernst Josephsontól és Jenő svéd királyi hercegtől. Edvard Munch egy sor híres művével képviselteti magát.

A dán festészetet Jens Ferdinand Willumsen, Vilhelm Hammershøi reprezentálja. A parkban látható Gustav Vigeland norvég szobrász több alkotása.

Az északi művészek mellett a galériában több francia remekmű is megtekintető, mint Henri de Toulouse-Lautrec egy nagy balettképe, Édouard Vuillard , Paul Gauguin, valamint Aristide Maillol alkotásai.

Források[szerkesztés]

  • Nordenfalk: Tage Hedqvist: A Thiel-Galéria. In Carl Nordenfalk (szerk): Stockholm múzeumai. Budapest: Corvina. 1970. 49–50. o.