Theudebald bajor herceg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Theudebald
Bajorország hercege
Uralkodási ideje
711 719
Elődje II. Theodo
Utódja Grimoald
Uralkodóház Agilolfings
Született 7. század
Elhunyt 719
Édesapja Theodo of Bavaria
Édesanyja Folchaid

Theudebald, kinek neve megjelenik Theudebald, Theodolt és Theodoalt formákban is, bajor herceg volt kb. 711-től 717-ben, vagy 719-ben bekövetkezett haláláig. Apja, Theodo Passauban, vagy Salzburgban ruházta át rá a hatalmat. Theodo és Folchaid második gyermeke.

Apja felosztotta hercegségét négy fia között még 715 előtt. Theodo 716-os halála után a fiúk együtt gyakorolták a hatalmat, de nem bizonyított, hogy a hercegséget területi alapon felosztották volna egymás között. Ha ez mégis így történt, akkor Theudebald feltehetőleg Ratisbon városában rendezhette be központját, innen kiindulva vezetett háborút a türingiaiak ellen.

Theudebald neve a Salzburgi Kódexben (Salzburger Verbrüderungsbuch) tűnik fel 784-es dátummal.

Ismert felesége, Biltrude első, vagy második felesége volt. Feltehetőleg volt egy Waldrada nevű felesége is, azonban egyes szerzők úgy vélik, ő valójában Theudebald fivérének, Taszilónak a felesége volt. Biltrude később újra férjhez ment, új férje Grimoald volt, aki Theudebald legifjabb fivére, és a trónkövető volt.

Hivatkozások[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Theobald of Bavaria című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.