Thesszaloniki Régészeti Múzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Thesszaloniki Régészeti Múzeum
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
A múzeum adatai
Elhelyezkedés Szaloniki
Görögország
Cím M. Andronikou 6, GR-54621, Thessaloniki
Alapítva 1912
Megnyílt 1962
Igazgató Polyxeni Adam-Veleni
Építész(ek) Pátroklosz Karandinósz
Elhelyezkedése
Thesszaloniki Régészeti Múzeum (Görögország)
Thesszaloniki Régészeti Múzeum
Thesszaloniki Régészeti Múzeum
Pozíció Görögország térképén
é. sz. 40° 37′ 30″, k. h. 22° 57′ 14″Koordináták: é. sz. 40° 37′ 30″, k. h. 22° 57′ 14″
Térkép
A Thesszaloniki Régészeti Múzeum weboldala

A Thesszaloniki Régészeti Múzeum Görögországban, Szalonikiben található. Gyűjteményébe a görög archaikus, klasszikus, hellenisztikus és római kor leletei tartoznak, főleg Thesszaloniki városából, de a görög Makedónia régió (Nyugat-, Közép- és Kelet-Makedónia) többi részéről is.

Az épület és a kiállítások[szerkesztés]

A múzeum épületét Patroklosz Karantinosz tervezte, modern stílusban. 1962-ben épült, 1980-ban pedig új szárnyat adtak hozzá, ahol 1997-ig a verginai leleteket állították ki. 2001–2004-ben, a 2004-es athéni olimpiára való felkészülés részeként alapos felújításon esett át és átrendezték az állandó kiállításokat.

Harpokratész szobra

A központi kiállítótermekben a Thesszalonikiben és környékén, Makedóniában végzett ásatások leleteit állították ki. Az új szárnyban két kiállítás található: a Makedónia aranya, ahol Szindosz, Agia Paraszkevi, Nea Filadelfia, Makrügialosz, Derveni, Lété, Szerresz és Evroposz temetőinek leleteit állították ki, valamint a Thesszaloniki környéke a történelem előtti időkben, ahol a neolit kortól a késő bronzkorig datálható települések leletei találhatóak.

Jelenleg az archaikus kortól a késő római korig terjedő időszak Thesszalonikiben és Makedóniában talált szobrait a múzeum központi termeiben állíták ki. Ezek a történelem előtti időktől az ókor végéig mutatják be a város és környéke történetét. A kiállításon megtekinthetőek egy i. e. 6. századi ión templom építészeti elemei, szobrok Makedónia minden történelmi korszakából, Galeriusnak a város központjában épült palotakomplexumának ásatási leletei, az Agia Paraszkevi-i makedón sír homlokzatának rekonstrukciója eredeti elemekkel, valamint különféle (főként arany-) leletek a szindoszi temető archaikus és klasszikus korszakaiból. Minden egyes helyiségben egyes kiállítási tárgyakat kiemeltek, ezekről további információk is elérhetőek, amelyek segítenek a látogatónak megérteni a lelet fontosságát és a korszakot, amelyből származik.

Az állandó kiállítások mellett a múzeum jelentős ideiglenes és tematikus kiállításokat is kínál. A Manolisz Andronikosz-teremben például a Makedónia aranypénzei az i. e. 6. századtól i. e. 148-ig című kiállítás tekinthető meg, amely a Makedóniában a jelzett időszakban forgalomban lévő pénzérméket mutatja be. A múzeum előcsarnokában a Pieriában található Makrügialosz ásatásáról látható pár lelet, mellette információ arról, hol tart jelenleg az ásatás.

Az új szárnyban található Makedónia aranya kiállítás a számos közép-makedóniai ásatásról tartalmaz leleteket. A kiállítás, melynek központi témája az arany története, az i. e. 6. századtól i. e. 148-ig mutatja be Makedónia kultúráját, és vele kapcsolatban az arany felhasználását ékszerek, érmék készítéséhez, ruhák díszítéséhez, tárgyak – pl. edények – aranyozásához, valamint az aranybányászat és az aranyékszerek készítésének technológiáját. Számos lelet található itt temetőkből, és megismerhető szerepük is a temetkezési hagyományokban.

A Thesszaloniki a történelem előtti időkben kiállítás a Thesszaloniki-öböl partvidékét igyekszik bemutatni a város felépítése előtti időkből. Bemutatja az első ásatásokat, melyeket még az első világháború alatt végeztek brit és francia katonák, valamint leleteket a környék legfontosabb őskori településeiről (Thermi, Vaszilika, Sztavrupoli, Oraiokasztro, Asszirosz, Tumba, Kasztana), melyeket időrendben három csoportra osztanak (neolitikum, korai és késői bronzkor).[1]

Jelentősebb tárgyak a gyűjteményből[szerkesztés]

Márványszarkofág részlete, rajta a kaledóniai vadkanvadászat
  • Derveni kratér
  • Harpokratész szobra (i. e. 2. század vége)
  • Szerápisz feje (i. e. 2. század)
  • Bronzsisak és aranymaszk (Szindosz temetője, i. e. 6. század vége)
  • Márványajtó (Agia Paraszkevi, makedón sír)
  • Aphrodité leleplezése, másolat (i. e. 421/420)
  • Aranyérmék (i. e. 250–225)
  • Mozaikpadlók
  • Aranydiadémok, aranykorongok és arany Medúsza-fejek (i. e. 350-325)
  • Derveni papirusz (i. e. 5. század vége)

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Thessaloniki Archeological Museum című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Archaeological Museum of Thessaloniki
A Wikimédia Commons tartalmaz Thesszaloniki Régészeti Múzeum témájú médiaállományokat.