Theudemir keleti gót király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Theodemir keleti gót király szócikkből átirányítva)
Theudemir
Keleti gót király
Uralkodási ideje
468 474
ElődjeValamir
UtódjaTheoderich
Életrajzi adatok
UralkodóházAmali dynasty
Született413
Pannonia
Elhunyt474
Kürrhosz[1]
ÉdesapjaVandalarius
Testvére(i)
HázastársaEreleuva
GyermekeiTheudis (†481), Theuderich (454-526), Amalafrida (†526), Theudemund (†479)
SablonWikidataSegítség

Theodemir, más írásmóddal Thiudimir (413474[1]) az osztrogótok királya 468 és 474 között, az Amal-dinasztia tagja.

Testvéreivel, Valamirral és Videmirrel együtt kormányzott, Attila vazallusa volt. Részt vett a catalaunumi csatában, ahol a római (Flavius Aetius), a vizigótok és egyéb népek (alánok, frankok, gepidák) szövetséges seregei harcoltak a hunok és azok vazallusai ellen. Ebben a csatában tört meg Attila legyőzhetetlensége, és egyes vazallus népek ezután fellázadtak. Attila halála után Theodemir folytatta a lázadást, mígnem 454 telén a Nedao melletti csatában döntő győzelmet aratott a hunok felett.

456-ban harci kíséretével a Balatonnál (Pelso) szállt meg, valószínűleg a keszthely-fenékpusztai castellumban, amelyet ostrommal foglalt el.[2] 467/468 telén a Balaton északi partján foglyul ejti Hunimund szvéb királyt, s erővel hűségesküre kényszerítette.[2] 469-ben az osztrogótok királyaként hatalmas vereséget mért a Bolia folyónál (Ipoly) az ellene szövetkezett népekre (szkirek, szvébek, szarmaták, gepidák).[2] 470 elején bosszúhadjáratban feldúlta a szvébek Duna feletti országát,[2] maradványaikat elűzte,[2] valószínűleg hasonlóan bánt el a szkirekkel is.[2]

Ezután a mai Szerbia területén fekvő Naissus városába ment, ahol gazdag, ám ingatag királyságot alapított. Az újdonsült királyság a volt római provincia, Pannónia helyén állott. Theodemir a királyságát két fivérével közösen kormányozta. A herulok, szkirek és gepidák ellen Pannónia uralmáért folytatott háború után Videmir az osztrogótok egy részével Itáliába ment 473-ban. Ott azonban a császár azt tanácsolta neki, hogy a rokonnép vizigótokkal együtt menjen Galliába. Videmir távozása után a legidősebb testvér, Theodemir Pannónia egyedüli királya lett.

473-ban az osztrogótok Thiudimer vezetésével elhagyták Pannoniát,[2] benyomulnak Illyricumba,[2] majd Thessaliába,[2] ahol Kürrhosz városában Thiudimer meghalt.[2]

Család[szerkesztés]

Theodemir összeházasodott Erelievával, akitől két gyermeke született: Theuderich és Amalafrida. Mikor Theudemir meghalt, fia Theuderich követte a trónon.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Italy, emperors & kings. Theodahad 534-536 (angol nyelven). Foundation for Medieval Genealogy. (Hozzáférés: 2009. március 29.)
  2. a b c d e f g h i j Theudemir (magyar nyelven). Hunok – gepidák – langobardok. [2006. június 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. január 3.)


Előző uralkodó:
Valamir
Keleti gót király
468474
Következő uralkodó:
Theuderich