The Sims (videójáték)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(The Sims (videojáték) szócikkből átirányítva)
The Sims
FejlesztőMaxis
KiadóElectronic Arts
TervezőWill Wright
ZeneszerzőJerry Martin
SorozatThe Sims
Motorproprietary engine
PlatformokMicrosoft Windows, Linux, Mac OS, PlayStation 2, Xbox, GameCube
Kiadási dátum2000. február 14.
MűfajÉletszimulátor
JátékmódokEgyjátékos mód
USK-besorolásUSK 0
Adathordozó1 db CD
A The Sims weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz The Sims témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A The Sims egy életszimulátor-videójáték, melyet a Maxis fejlesztett és az Electronic Arts jelentetett meg. Tervezője a SimCity alkotója, Will Wright. A játékban virtuális emberek (simek) életét lehet irányítani, akik SimCity külvárosában élnek. A játékot 2000 februárjában bocsátották kereskedelmi forgalomba.

Az első Sims 2000. február 14-én jelent meg. 2002. március 22-ig több mint 6,3 millió példány kelt el, ezzel a történelem eddigi legtöbbet keresett játéka lett. 2005. február 7-re már 16 millió példány kelt el. Megjelenése óta hét kiegészítője, majd három folytatása jelent meg, a The Sims 2 (melynek további kiegészítői vannak), a The Sims 3 (szintén további kiegészítőkkel), illetve a The Sims 4. A Sims számos kitüntetést nyert, többek között a Game Spot „Év játéka 2000” díjat. Jelenleg a Simsek viselik a minden idők legtöbbet keresett játéka címet, több mint 100 millió eladott példánnyal, a Simseket, a Sims 2-ket és ezek összes kiegészítőit és a csomagokat beleértve.

Kiegészítők[szerkesztés]

Kiegészítő neve Megjelenési ideje
The Sims: Livin' Large ÉA 2000. augusztus 21.

EU 2000. augusztus 27.

The Sims: House Party ÉA 2001. április 2.

EU 2001. március 28.

The Sims: Hot Date ÉA 2001. november 12.

EU 2001. november 14.

The Sims: On Holiday ÉA 2002. március 28.

EU 2002. március 25.

The Sims: Unleashed ÉA 2002. november 7.

EU 2002. szeptember 25.

The Sims Superstar ÉA 2003. május 13.

EU 2003. május 15.

The Sims: Makin' Magic ÉA 2003. október 29.

EU 2003. október 28.

További információk[szerkesztés]

Magyarországon több rajongói oldal alapult, melyek szerkesztői azon fáradoznak, hogy segítsék a magyar The Sims közösséget. A The Sims 4 nem jelent meg magyar nyelven, de készültek hozzá nem hivatalos rajongói fordítások.

  • The Sims sorozat hivatalos weboldala
  • Tiffany Sims - Már 9 éve aktív magyar nyelvű The Sims közösségi oldal. Információink szerint ez a leidősebb az aktív rajongói oldalak között. Szép igényes oldal, melyet ketten szerkesztenek.
  • Amazon Sims - 2014 januárjában alapult a Facebook oldal. A második legaktívabb és idősebb magyar közösség, ahol 8 éve nem csak a játék legfrissebb hírekről, tartalmakról lehet értesülni, de az oldal szerkesztői és a közösség aktív tagjai a saját történeteikkel, képregényeikkel szórakoztatják a látogatókat. A szerkesztők rendszeresen osztanak meg friss, saját közösségi tartalmakat a Youtube csatornájukról.
  • Amazon Sims - Virtuális könyvtár/Rajongói történetes oldal. Ahol több aktív író, szerkesztő írásait, képregényeit lehet elolvasni. 2014 után két évvel kinőte magát a Facebbok oldal, így 2016-ban a történetek átkerültek erre a platformra. Azóta is aktívan jelennek meg rövid történtek és sorozatok.
  • Amazon Sims Studio - 2017-ben alapult. Külföldi és Magyar tartalomkészítők egyedi tartalmait mutatja be, fordítja le a magyar The Sims rajongók részére. Itt az aktuális pályázatok, történetek hírei is fellelhetőek.
  • Sims Sanctuary - Sims Szentély, a Simmerek menedéke – The Sims rajongói közösség. Ez a legidősebb The Sims rajongói Facebook közösség, ami idő közben több kisebb rajongói csoporttal egyedült.
  • 20 éves a Sims!
  • Sims Addicts – Magyar nyelvű szórakoztató és híroldal. Az egykori Sims Tales oldal tartalmai is megtalálhatóak rajta.
  • Sims-re fel! – Magyar Facebook közösség, naprakész infókkal a Sims 4 magyarításról.