The Secret of Monkey Island

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
The Secret of Monkey Island
Fejlesztő LucasArts
Kiadó LucasArts
Tervező Ron Gilbert
Zeneszerző Barney Jones
Michael Land
Patric Mundy
Andy Newell
Sorozat Monkey Island-sorozat
Motor SCUMM
Platformok MS-DOS, Atari ST, Macintosh, Amiga, ScummVM (nem hivatalos)
Kiadási dátum 1990
Műfaj kaland
Játékmódok egyjátékos mód
USK-besorolás USK 12
Adathordozó floppy, CD
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
billentyűzet és egér
A The Secret of Monkey Island weboldala

A The Secret of Monkey Island (SMI) vagy egyszerűen Monkey Island egy legendás kalandjáték, mely egy híres, klasszikus és vicces kalandjáték-sorozatot indított el, a Monkey Island-sorozatot.

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A játék az ifjú Guybrush Threepwood-ot mutatja be, akinek legfőbb vágya, hogy kalóz váljon belőle. A játék elején Guybrush-t a Karib-szigeteki Mêlée Island-en sodorja partra a víz.

Guybrush találkozik a Kalóz Vezetőkkel akik összeállítanak számára három próbát melyekkel bebizonyíthatja, hogy igazi kalóz. A próbák: legyőzni a sziget vívómesterét "sértegetős vívásban", ellopni egy szobrot a kormányzó villájából, és megtalálni az elásott kincset. Útja közben számos érdekes szereplővel találkozik, például Carla-val, Meathook-kal, Otis-sal és a legjelentősebb, Elaine Marley kormányzóval.

A szellemkalóz LeChuck, már élő kora óta szerelmes Elaine-be és amíg Guybrush úton van, LeChuck legénysége elrabolja a nőt, majd Monkey Island-re viszi. Guybrush vásárol egy hajót, legénységet gyűjt (Carla, Meathook, és Otis), majd elindul hogy felfedezze a titokzatos Monkey Island-et és kiszabadítsa Elaine-t

Mikor Guybrush végre megérkezik Monkey Island-re felderíti a szigetet és felfedez egy kannibál-csoportot. Miután segít nekik visszaszerezni az elveszett voodoo kelléket, adnak neki egy receptet, amivel elpusztíthatja a szellemeket. Mikor Guybrush elindul megkeresni LeChuck-ot, legénysége egyik tagja (Bob the Ghost Pirate) tudatja vele, hogy LeChuck Mêlée Island-re ment, hogy feleségül vegye Elaine-t.

Ezután Guybrush visszatér Mêlée Island-re , (vagy a legénységével, vagy Herman Toothrot-tal), majd a templomba siet, hogy megakadályozza az esküvőt. Mikor megérkezik a templomba (kétségbeesetten kiált fel: "Elaine!", ami egyértelmű utalás a Diploma előtt (The Graduate) című film zárójelenetére), észreveszi, hogy Elaine-nek saját menekülési terve van. LeChuck elkezdi ütni Guybrush-t, egészen a hajóárusig, ahol Guybrush lefújja ellenségét Root Beer-rel (Gyökér sör) (utalva az állítólag különös voodoo gyökérre). LeChuck vereséget szenved, majd főhősünk végignézheti Elaine-nel a romantikus tűzijátékot.

Részletek és a megjelenés története[szerkesztés]

A The Secret of Monkey Island az ötödik játék, amely a SCUMM motort használja. A project vezetője Ron Gilbert volt és a játékot Gilbert mellett Tim Schafer és Dave Grossman tervezte. Jelentősebb készítő volt még Orson Scott Card, aki a sértéseket írta a "sértegetős víváshoz"

A játék eredetileg floppy lemezen jelent meg 1990-ben, Atari ST-re Macintosh-ra és PC-re (EGA grafikával).Ez volt az első kalandjáték, amely karakter méretezést használt, tehát Guybrush összement vagy nagyobbodott, attól függöen, hogy a képernyőn hol foglalt helyet (ha távol volt, akkor kisebbnek, ha pedig közelebb, akkor nagyobbnak látszott).

Néhány hónappal később a PC-s változat újra megjelent de már VGA grafikával. Az Amiga változat nem sokkal ezután jelent meg a PC EGA változat 16 színű karaktereit használva a PC VGA változat 32 színű háttereivel.

1992 júniusában a játék CD-ROM változata (a Sega CD változattal együtt) is megjelent, lényegesen jobb minőségű zenével, valamint grafikus cselekvés és felszerelés ikonokkal (mint a Monkey Island 2-ben). 1992 őszén a CD-ROM változatot megjelentették FM Towns-ra is. Mivel a Sega CD csak 64 színt tudott megjeleníteni a képernyőn (az átlagos számítógép 256 színével szemben), a látvány eléggé fakó volt, de néhány rajongónál előnyt élvezett ez a változat (csakúgy mint a Rise of the Dragon Sega CD-s változata).

A Sega CD-s változat híres volt arról, hogy volt egy különös szokása, miszerint a játék nem mentette el a játékos által megszerzett tárgyakat, csak azokat, amikre szüksége volt. A Sega CD-s változat kis üzleti sikere miatt a LucasArts úgy döntött, hogy mégsem jelenteti meg az Indiana Jones and the Fate of Atlantis-t valamint a Monkey Island 2: LeChuck's Revenge-t Sega CD-re.

Érdekességek[szerkesztés]

  • A PC Gamer magazin, filmsztárok közt készített felmérése szerint Elijah Wood kedvenc videojátéka a The Secret of Monkey Island.
  • A The Secrets of Monkey Island-ban lévő kocsmában (SCUMM Bar) találhatunk egy szereplőt a LOOM-ból, aki kalóz sapkát és "Ask me about LOOM" (Kérdezz a LOOM-ról) feliratú kitűzőt visel. (Ha beszélsz vele, nagy lelkesedéssel beszél a játékról). A játékban fellelhető egy sirály is a LOOM-ból.
  • Az első két játékban a Ctrl+W billentyűkombinációval azonnal megnyerjük a játékot. Ezzel a tulajdonságával a SMI valószínűleg megnyerhetné a Leggyorsabban Végigjátszható Játék címet. (Ez a "nyerés" valójában szándékos vicc és nem ugyanaz, mintha valójában végigjátszanánk a játékot. A Ctrl+W kombinációval a program egyszerűen kiírja a "You Win" (Nyertél) feliratot a zárózenével, és kilép a játékból. Ha a játékos normálisan végigjátssza a játékot ezzel a felirattal soha nem találkozik.) Ezt a funkciót megtartották a későbbi játékokban is.
  • Létezik egy hírhedt poén a játékban, amit sok játékos technikai hibának vélt. Van egy fatönk az erdőben, amit ha megvizsgálunk, Guybrush kijelenti, hogy a tuskóban van egy lyuk, ami egy barlangrendszerbe vezet. Ha megpróbálunk lemenni a fatuskóba, a játék azonnal jelzi a játékosnak, hogy tegye be a 23., 47. és 98. lemezt (A játék 4 vagy 8 floppy-s változatokban jelent meg). A játék végén lévő stáblistában is van egy bejegyzés, miszerint "art and animation for disk #23." (a képekért és animációért rakd be a 23. lemezt). Sokan nem értették a viccet, a LucasArts segélyvonala rengeteg hívást kapott a hiányzó lemez miatt, emiatt ezt a poént eltávolították a CD-s változatból. A Monkey Island 2-ben ismét említik ezt a poént, mikor Guybrush felhívhatja a LucasArts segélyvonalat és megkérdezi, "Who thought up that dumb stump joke?" (Ki találta ki azt a hülye tuskós poént?), majd az ideges telefonkezelő válaszol, "I'm tired of hearing about that damn stump. Do you have any idea how many calls I get a DAY about that?" (Belefáradtam abba a hülye tuskóba. Van fogalma, hány hívást kapok miatta naponta?). A CMI-ben Guybrush bedughatja a fejét egy nyílásba, ami ugyanahhoz a fatuskóhoz vezet, ugyanazzal az EGA grafikával. Viszont hamar vissza kell térnie, mert állítása szerint vadállatok üldözik. Ez a tuskós poén Tim Schafer, Psychonauts című játékában is visszatér, melyben ha egy üreges tuskót megvizsgálunk, hasonló választ kapunk.
  • Az eredeti változat kezelőfelülete 12 cselekvést tartalmaz, melyek közül a játékos választhat, hogy melyiket hajtsa végre Guybrush. Vannak köztük ritkán használtak, mint például a "Turn on" (felkapcsolás) és "Turn off" (lekapcsolás), melyeket a CD-s változatból eltávolítottak, így a kezelőfelület csak 9 cselekvést tartalmaz.
  • Egy "Easter egg" engedi, hogy a főhős meghaljon az első fejezetben. Guybrush állítja, hogy vissza tudja tartani a lélegzetét tíz percig. A játék egy bizonyos pontján, mikor Guybrush csapdába esik a víz alatt, ha a játékos vár tíz percet, a főhős megfullad és a játék véget ér. Ez az egyetlen módja hogy Guybrush meghaljon. A The Curse of Monkey Island-ben ha sokszor (25) mondjuk Guybrush-nek, hogy menjen be a vízbe, végül fogja magát és belemegy. Ekkor láthatjuk a SMI-beli fuldokló Guybrush-t, és a főhős meg is jegyzi, "That guy probably couldn't hold his breath for very long" (Ez a srác valószínűleg nem tudta túl sokáig visszatartani a lélegzetét)
  • A játék során Guybrush le tud esni egy magas hegy tetejéről, miután egy párbeszédablak felkínál három lehetőséget, név szerint "Reload" (Visszatölt), "Restart" (Újrakezd) vagy "Quit" (Kilép) (ez az ablak nagyon hasonlít a korabeli Sierra kalandjátékokéhoz). Másodpercekkel később visszapattan és biztonságosan földetér a hegytetőn, majd tesz egy tömör kijelentést, "Rubber Tree" (Gumifa). A játék ezután megy tovább.
  • Mióta a játék megjelent Sega CD-re ez az első Monkey Island játék, amely megjelent konzolra (A második az Escape from Monkey Island).
  • Miután Guybrush-t kilőtték az ágyúból a cirkuszi sátorban, és magához tér, azt kérdezi: "I'm Bobbin, are you my mother?" (Bobbin vagyok, te vagy az anyukám?) az egyik párbeszéd-lehetőség, ami szintén utalás egy másik LucasArts kalandjátékra, a LOOM-ra.

Monkey Island: Az előadás[szerkesztés]

2005. május 21-én és 29-én a The Secret of Monkey Island színpadi változatát adták elő a Hammond Középiskolában (Columbia, Maryland). Az előadás hiteles átirata volt az eredeti játéknak Chris Heady-től aki az iskola egyik tanulója és a Monkey Island sorozat nagy rajongója. Heady sokat dolgozott rajta, hogy megkaphassa az előadás jogát a LucasArts-tól 2004 őszén. Köszönhetően az internetnek és az olyan oldalaknak, mint például a Google videos vagy a YouTube az előadás népszerűsége az egekbe szökött.

2006 júliusában a GameSpot által Ron Gilbert-tel (a Monkey Island készítője) készített interjúban, Ron megemlítette az előadást az interjú első perceiben. Az előadást az angol PLAY magazin és a The Baltimore Sun is említette.

Külső hivatkozások[szerkesztés]