The Munsters

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
The Munsters
Munsters cast 1964.JPG
Műfaj Szituációs komédia

Alkotó Allan Burns és Chris Hayward
Főszereplő Fred Gwynne
Yvonne De Carlo
Al Lewiso
Beverley Owen (1964)
Pat Priest (1964-1966)
Butch Patrick

Ország Amerikai Egyesült Államok
Évadok 2
Epizódok70
Gyártás
Producer Joe Connelly
Részenkénti játékidő 30 perc
Forgalmazó NBCUniversal Television Distribution
Sugárzás
Eredeti adó CBS
Eredeti sugárzás1964. szeptember 24.1966. május 12.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz The Munsters témájú médiaállományokat.

A The Munsters (angolul a monsters „szörnyek” szó megváltoztatott alakja) egy amerikai szituációs komédia, mely egy szörny-család hétköznapjait mutatja be. A sorozat mind a klasszikus szörnyfilmek, mind a családi életet bemutató sorozatok paródiájának készült. Az Addams család című sorozattal egyidőben futott, és ez a sorozat vonzott több nézőt.

A ötlet, hogy egy szörnycsaládról készítsenek sorozatot, már az 1940-es években felmerült az Universal Stúdióban. Az ötlet gazdája, Bob Clampett eredetileg rajzfilm-sorozatot szeretett volna csinálni belőle, de ebből sosem lett semmi.

A 60-as évek elején Allan Burns és Chris Hayward hasonló ötlettel állt elő. Norm Liebman és Ed Haas írók keze alól került ki végül a pilot epizód forgatókönyve, a Te, kis kedves szörnyem. Voltak, akik úgy vélték, rajzfilmet kellene belőle csinálni, de voltak olyanok is, akik igazi színészekkel akarták a történetet megjeleníteni. Végül ez utóbbiak győztek.

A sorozat hetente egyszer került adásba, fekete-fehér vetítésben a CBS csatornán 1964 és 1966 között, ezalatt 70 részt ért meg. Azután került le a műsorról, miután az ABC csatorna előrukkolt a nagy sikert hozó Batman sorozatával, ami színesben került vetítésre.

Első rész[szerkesztés]

A sorozat bemutatkozó része 15 perces volt (majd később megvágva nem egészen 13 perces). színesben készült el, és bár sosem került adásba, újraforgatták fekete-fehérben és ez lett az alapja a további történetnek. A szereplők az első részben: Joan Marshall Phoebe szerepében (később Lilynek hívják a szerepet), Beverley Owen mint Marilyn, Nate Derman Eddie szerepében, Al Lewis és Fred Gwynne pedig a későbbi szerepükben. az első részben ugyanazt a díszletet használták, mint a későbbiekben, csak később sokkal sejtelmesebbé és rémísztőbbé varázsolták a házat. Herman túl soványnak tűnt az első részben viselt jelmezében, így később vastagabb maszkot kapott. Marilynt kivéve minden szereplőnek halvénykékre volt festve az arca. Marilyn Phoebe unokahuga volt, akit a család befogadott, ezért volt ő más. Az első rész főcímdala is megváltozott a későbbiekben. Sajnos Joan Marshall nagyon hasonlított a konkurens sorozat főszerepelőjére, Morticia Addamsre, ezért új színésznőt kerestek. Nate Dermant is lecserélték Eddie szerepében. 1964. február 18-án kezdődött el az új sorozat vetítése, mely már fekete-fehérben ment.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész
Herman Munster Fred Gwynne
Lily Munster Yvonne De Carlo
(Joan Marshall)
Nagypapa Al Lewis
Eddie Munster Butch Patrick
Marilyn Munster Beverley Owen
Pat Priest

Epizódok[szerkesztés]

A sorozat két évadot ért meg. Az első évadban (1964-1965) 38 részt forgattak, a másodikban (1965-1966) 32-t.