The Gnome

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Pink Floyd
The Gnome
Dal a The Piper at the Gates of Dawn albumról
Megjelent 1967. augusztus 5.
Felvételek Abbey Road Studios, London
1967. március
Stílus Pszichedelikus rock
Hossz 2:13
Kiadó Columbia (EMI) (UK)
Capitol Records (US)
Szerző Syd Barrett
Producer Norman Smith
A(z) The Piper at the Gates of Dawn album dalai
Interstellar Overdrive
(7)
The Gnome
(8)
Chapter 24
(9)

A Pink Floyd The Gnome című dala 1967. augusztus 5-én jelent meg a zenekar The Piper at the Gates of Dawn című bemutatkozó albumán. Az Interstellar Overdrive után kellemes hangulatváltást jelent, szünet nélkül követi az előző kompozíciót. A dal egy manó, Grimble Gromble történetét meséli el, aki barátaival a természetet járja. Vidám hangulata az album egyik legemlékezetesebb dalává teszi. Syd Barrett volt az egyik első könnyűzenei énekes, aki szándékosan énekelt brit akcentussal – a dalban ez is nagyon jól megfigyelhető. Az ihletet valószínűleg J. R. R. Tolkien A hobbit című műve adta, ami Barrett egyik kedvence volt.[1]

Koncerten előadott változatok és feldolgozások[szerkesztés]

  • A brit Shpongle nevű zenekar A New Way to Say 'Hooray!' című dala (a 2001-es Tales of the Inexpressible című albumról) közvetlen utalást tartalmaz a The Gnome-ra, amikor Terence McKenna ezt mondja: „The Gnomes have learned a new way to say 'hoooray!'” (A manók még egyféleképpen tudják mondani, hogy „hurrá!”). A „hooray” szót McKenna ugyanolyan hosszan énekli, mint Barrett.

Részlet[szerkesztés]

Közreműködők[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Literary Influences of Syd Barrett (angol nyelven). [2004. február 14-i dátummal az [ eredetiből] archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 18.)