Ugrás a tartalomhoz

The Carbonfools

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Carbonfools
Információk
Alapítva2001
Műfaj
SablonWikidataSegítség

A The Carbonfools magyar zenekar. Zenéjük mai modern, pop, rock és elektronikus műfajok egyvelege. Egyedi hangzásviláguk alapja az elektronikus és az élő hangszeres zene egysége.

Történetük

[szerkesztés]

Az együttes a 2001-es Sziget Fesztiválon debütált, első nagylemezük, a Poisoned Goulash (Mérgezett Gulyás) 2004-ben jelent meg a CrossRoads Recordsnál. 2006-ban csatlakozott hozzájuk Fehér Balázs énekes, aki énekével és dalszövegeivel dobta fel az együttes zenéjét.

Második nagylemezüket, a Carbonheartot (Szénszív) 2008-ban jelentette meg az 1G Records. Tulajdonképpen ezzel az lemezzel léptek be a magyar zenei elitbe, dalaikat előszeretettel játszották a magyar televíziók és rádiók, és több mint százezer ember töltötte le őket.[forrás?] Magyarország legismertebb koncertzenekaraként folyamatosan járják az országot, 2010-ben két londoni fellépésük is volt.

2010 végén jelent meg a harmadik nagylemezük, a Carbonsoul (Szénlélek), mely stílusában hasonlít az előző lemezre, megmaradt a jellegzetes "carbonos techno-űrrock" hangzás, megspékelve új elemekkel mint például new wave vagy blues. DJ Titusz ezt nyilatkozta a lemezről: „Ez a lemez sokkal dalorientáltabb, mint az előző, több szerepet kapott Balázs hangja, megjelentek új elemek, mint a new wave, blues, de persze megmaradt a jellegzetes carbonos pszichedelikus techno-rock massza is.”

Fennállásuk alatt rengeteg remixet készítettek olyan előadóknak, mint például a Noir Désir, Kispál és a Borz, Jazz+Az, Korai Öröm, Kimnowak, Anando Drom stb. Angliában a Mint Source kiadó három maxilemezt jelentetett meg, melyek igen kedvező fogadtatásban részesültek az angol DJ-k körében.[forrás?] A zenekar 2015 nyarán úgy döntött, egy időre szünetelni fognak. Ez év szeptemberében tartották búcsúkoncertjüket a Budapest Parkban. A szünet alatt Fehér Balázs frontember kiszállt a zenekarból.

A zenekar azonban nem szerette volna abbahagyni a zenélést, így folyamatosan keresték az új frontembert. 2016 őszén találták meg a megfelelő utódot Fóris-Ferenczi Gábor személyében. 2017 tértek vissza egy telt házas A38-as koncerten. Időközben a gitáros Fekete István is belefáradt a nagyszínpados zenélésbe, így helyére Gulyás Barna került. Ebben a felállásban rögzítették a zenekar visszatérő EP-jét, A Tau Ceti's Lights-ot, majd utána a négy év után első The Carbonfools-lemezt, a Carbonflamest, ami 2018 februárjában jelent meg. 2019 decemberében pedig megjelent a Carbonsun, ami a zenekar hetedik nagylemeze.

 • Bicskei Titusz – elektronika
 • Fóris-Ferenczi Gábor – ének
 • Hámori Benedek – dob
 • Gulyás Barna – gitár, ének
 • Miklós Milán – basszusgitár
Korábbi tagok
 • Tóth Szabolcs – szitár
 • Zana Ferenc Zsazsa – basszusgitár
 • Vígh Dávid – gitár
 • Keleti Tamás Keló – dob
 • Süle Ferenc – ütőhangszerek
 • Fekete István – gitár
 • Fehér Balázs – ének

Diszkográfia

[szerkesztés]

Nagylemezek

[szerkesztés]
Év Cím Kiadó
2004 Poisoned Goulash CrossRoads Records
2008 Carbonheart 1G Records
2010 Carbonsoul 1G Records
2012 Carbonsweet 1G Records
2014 Carbonbliss 1G Records
2018 Carbonflames Gold Record
2019 Carbonsun Gold Record

Források

[szerkesztés]

CRBNFLS - The Carbonfools. [2012. július 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. július 15.)

További információk

[szerkesztés]