Thabana Ntlenyana

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Thabana Ntlenyana
Magasság3482 m
OrszágLesotho
HegységDrakensberg
Relatív magasság2390 m
Első megmászás1951
Elhelyezkedése
Thabana Ntlenyana (Lesotho)
Thabana Ntlenyana
Thabana Ntlenyana
Pozíció Lesotho térképén
d. sz. 29° 28′, k. h. 29° 16′Koordináták: d. sz. 29° 28′, k. h. 29° 16′
Térkép

Thabana Ntlenyana, szotó nyelven a jelentése gyönyörű kis hegy vagy Thabantshonyana, ami fekete hegyet jelent. 3482 méterrel Lesotho legmagasabb pontja. A Drakensberg-hegységben, az ország keleti részén található, a dél-afrikai határnál. Ez a bazalt hegy Afrika déli részének legmagasabb pontja a tanzániai Meru-hegy után. A Tabana Ntlenyanát 1951-ben mászták meg először.

Éghajlata[szerkesztés]

A hegyen mérsékelt éghajlat jellemző, amely átcsaphat szélsőségekbe, így lehet -20 és +25-30 Celsius-fok is a hőmérséklet az év folyamán. A tél hideg és száraz, az év többi hónapjában 1300–1900 mm csapadék hullhat.

Lesotho topográfiai térképe

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Thabana Ntlenyana című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Thabana Ntlenyana című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.