Kérem a következőt!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Tessék engem békén hagyni! szócikkből átirányítva)
Kérem a következőt!
Csőrmester és Dr. Bubó
Csőrmester és Dr. Bubó
Műfajcsaládi televíziósorozat

Író
Rendező
Hang
FőcímKígyónak lábsó
VégefőcímBeszél majd az utókor (rövid)
ZeneszerzőDeák Tamás

Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Évadok3
Epizódok39 (epizódlista)
Gyártás
Producer
VágóHap Magda
Operatőr
Részenkénti játékidő13 perc
GyártóPannónia Filmstúdió
Sugárzás
Eredeti adóMagyar Televízió
Eredeti sugárzás1975. január 1.1986. március 31.
Első magyar adóMTV-1 / TV-1 / MTV 1 / M1, Duna TV, MTV-2 / MTV 2 / M2, Minimax
Státuszbefejezett
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Kérem a következőt! magyar televíziós rajzfilmsorozat, amelyet a Pannónia Filmstúdió készített. Eredeti címe helyett a sorozatot gyakran Dr. Bubó néven említik, mivel főhőse egy bagoly orvos, aki az erdőlakó állatok bajait kezeli ki, többnyire kevés sikerrel. A sorozat alkotója Nepp József, aki Romhányi Józseffel együtt írta a forgatókönyvet és a dialógokat. A rajzfilmet Ternovszky Béla rendezte. A sorozat három évadból állt (mindhárom 13 epizódból), az első 1973-ban, a második 1974-ben és a harmadik 1982–83-ban készült.

A sorozat, mint a legtöbb magyar rajzfilm ezen alkotóktól, felnőttsorozat, bár a gyerekek körében is népszerű. Számos olyan pszichológiai és társadalmi problémát gúnyol ki, amely csak felnőtt nézők számára érthető. Az egyes állatszereplők voltaképpen egy-egy, olykor negatív emberi jellem karikatúrái.

A sorozat humora erősen épít a szójátékokra. Néhány példa: az erdei bankot Tönk-Banknak hívják, amely amellett, hogy egy fatönkön épült, tönkreteszi az ügyfeleit; az Orvosi Begyetem vezetője a Boa Constrector; a Szügyészségen rókák dolgoznak mint „rókátorok” (prókátorok), a kocsmát lúdtalpon állónak nevezik. Sólyom csőrmester pedig az Erdőrség dolgozója.

Ismertető[szerkesztés]

Dr. Bubó egy uhubagoly, aki miután megszerezte kiváló minősítésű orvosi diplomáját, egy tölgyfa belsejében rendezi be rendelőjét, ahol az erdő beteg lakóit gyógyítgatja asszisztensnője – a rendelő ápolónője – Ursula nővér segítségével.

Az erdei állatok rendszerint valami súlyos pszichológiai problémával jelentkeznek: az elefánt kisebbrendűségi komplexusban szenved, a bolha megalomániás, a liba hipochonder, a szarvas betegesen féltékeny, a disznó részeges, a víziló betegesen falánk stb. Bubó mindegyiküket megpróbálja kikezelni, általában félreértve a megoldandó problémát. Pszichológiai kutatásainak törekvése és azoknak rendre való elbaltázása a sorozat fő humorát képezi.

Emellett Bubó gyakran próbál meg otthonosan mozogni a bűnüldözés területén is, öreg barátja, Sólyom csőrmester oldalán, mivel meg van arról győződve, hogy a bűnözés lélektani eredetet rejt magában; ezen elméletei éppúgy csődöt mondanak, mint pszichológiai munkássága.

A doktor minden egyes epizód végén egy bölcs mondással kommentálja az aktuális orvosi esetet, amit általában egy-egy neves egyetemi professzorának tulajdonít.

Szereplők[szerkesztés]

Főszereplők[szerkesztés]

Dr. Bubó Bubó

Uhu, aki az Orvosi „Begyetemen” szerzett diplomát. Az uhu latin neve bubo bubo (amely a sorozat főcímében is elhangzik a boa konstrektortól, aki átadja neki az orvosi diplomát), innen kapta a nevét. Bubó hagyományos háziorvosi teendői mellett („Kígyónak lábsó, madaraknak fogsor”), különösen érdeklődik a pszichológia iránt. Úgy hiszi, minden betegség pszichoszomatikus, tehát kialakulásának lélektani oka van, diagnózisa azonban általában alaposan mellétrafál. Meggyőződéses agglegény, kedveli a nyugalmat és a jó szivarokat.

Hangját Szabó Gyula kölcsönzi.

Sólyom csőrmester

Bubó volt általános iskolai osztálytársa, nevéhez illően sólyom. Az erdő rendfenntartó szervénél, az „Erdőrségnél” dolgozik. Bubóval ellentétben a gyors és határozott megoldások híve, leginkább a „mindenkit letartóztatni, aki egy kicsit is gyanús” elvhez tartja magát.

Hangját Bodrogi Gyula kölcsönzi.

Ursula nővér

Bubó asszisztense, jószívű barnamedve, aki több mázsás testsúlya és bozontos bundája ellenére is a megtestesült nőiesség. Neve az Orsolya keresztnevét eredeti latin alakja, amely a medve latin nevéből, az Ursusból ered. Reménytelenül szerelmes kedvenc kis doktorába. Ha kell, bármikor kész hatalmas testi erejét is bevetni – ez bizonyos esetekben a legkiválóbb terápiás eszköz.

Hangját Csala Zsuzsa kölcsönzi.

Teknőc Ernő, küldönc

Futár, Sólyom beosztottja. Észjárása legalább olyan lassú, mint a testmozgása, és ezzel rendszeresen az őrületbe kergeti parancsnokát. Ha valamilyen megbízás céljából kiált érte a csőrmester, egy-egy lakonikus, enervált „Tudtam”-mal konstatálja a helyzetet.

Hangját Gyenge Árpád kölcsönözte az 1-2. évadban. A 3. évadban a színész halála miatt Gera Zoltán vette át a szinkronszerepet.

Egyéb szereplők[szerkesztés]

Alkotók[szerkesztés]

  • Rendezte: Nepp József, Hernádi Oszkár, Ternovszky Béla
  • Társrendezők: Haui József, Kovács István, Maros Zoltán, Szórády Csaba
  • Írta: Haui József, Hernádi Tibor, Nepp József, Romhányi József
  • Dramaturg: Komlós Klári, Szilágyi András
  • Zenéjét szerezte: Deák Tamás
  • Operatőr: Bacsó Zoltán, Csepela Attila, Kassai Klári, Klausz András, Kovács Mihály, Pethes Zsolt, Polyák Sándor, Varga György
  • Kameraman: Juhász Ágnes, Körmöci Judit, Székely Ida
  • Hangmérnök: Bársony Péter
  • Vágó: Hap Magda
  • Tervezte: Cser Zsuzsa, Görgényi Betti, Hernádi Edit, Hernádi Oszkár, Hernádi Tibor, Holpert László, Jenkovszky Iván, Jonák Tamás, Kovács István, Kricskovics Zsuzsa, Pichler Gábor, Rofusz Ferenc, Szórády Csaba, Tóth Sarolta, Vásárhelyi Magda, Zsilli Mária
  • Tervezte: Cser Zsuzsa, Görgényi Betti, Hernádi Edit, Hernádi Oszkár, Hernádi Tibor, Holpert László, Jenkovszky Iván, Jonák Tamás, Kovács István, Kricskovics Zsuzsa, Pichler Gábor, Rofusz Ferenc, Szórády Csaba, Tóth Sarolta, Vásárhelyi Magda, Zsilli Mária
  • Lektor: Lehel Judit
  • Háttér: Magyarkúti Béla, Molnár Péter, Szálas Gabriella
  • Rajzolták: Agócs Zsuzsanna, Bakai Piroska, Bárány Zsuzsa, Baumann Miklós, Békési Sándor, Berdin Beáta, Bíró János, Boros József, Czája Éva Ágnes, Farkas Antal, Fonyódi Katalin, Fülöp Márta, Gregán Gizella (3. évadban), Gyarmathy Ildikó, Gyurkovics Bea, Hangya János, Holpert László, Javorniczky Nóra, Jonák Tamás, Kanics Gabriella, Kárpáth Mária, Kecskés Magda, Kiss Ilona, Kiss Iván, Kocsis Lénárd, Kovács István, Kreitz Zsuzsa, Kukányi Imre, Maros Zoltán, Mátrainé Óvári Éva, Nyírő Erzsébet, Orbán Anna, Palkó József, Polyák Zita, Prunner Gabriella, Raics Éva, Rajkay György, Révész Gabriella, Rosta Géza, Seregi Katalin, Szabados István, Szabados Mária, Szalay András, Száz Zsuzsa, Szűcs Édua, Tóth Lajos (3. évadban), Udvarnoki József, Vágó Sándor, Vásárhelyi Magda, Velebil Zsuzsa, Visnyei Ilona, Völler Ágnes, Zsebényi Béla, Zsebényi Mária
  • Munkatársak: Bende Zsófi, Csonka György, Doroghy Judit, Gyöpös Katalin, Herczeg Péter, Janotyik Frigyes, Losonczy Árpád, Paál Klári, Pintér Erzsébet
  • Rendezőasszisztens: Kovács István
  • Színes technika: Kun Irén (2 évadban), Sándor Mária (3. évadban)
  • Gyártásvezető: Magyar Gergely Levente, Mezei Borbála (3. évadban), Novák Irén, Vécsy Veronika (3. évadban)
  • Műteremvezető: Kun László
  • Produkciós vezető: Gyöpös Sándor (2 évadban), Komlós Klári (2 évadban), Mikulás Ferenc (3. évadban)

Készítette a Magyar Televízió megbízásából a Pannónia Filmstúdió

Epizódok[szerkesztés]

Forrás: Minimax - epizódok listája

ÉvadRészek számaEredeti sugárzásMagyar adó
ÉvadbemutatóÉvadzáró
1.131975. január 1.1975. március 22.Magyar Televízió
2.131975. december 25.1976. február 28.
3.131985. december 31.1986. március 31.

1. évad (1975)[szerkesztés]

Sor. Év. Cím Rendező Író Premier
1. 1. Most kezdődik a bál Ternovszky Béla, Nepp József Nepp József, Romhányi József 1975. január 1.
Az erdei állatok farsangi mulatságra készülődnek, melyen Ursula biztatása ellenére Doktor Bubó csupán ügyeletes orvosként vesz részt. Elefáni szomorkodva petrezselymet árul, mert termete miatt senki nem akar vele táncolni, különösen nem kiszemeltje, Pávián Fábián, aki csak a bálkirálynőt hajlandó felkérni. Bubó sikeresen meggyőzi Kecske elnököt, válassza meg az elefántlányt idei győztesnek. A győztes Elefáni boldogan táncol Fábiánnal, de annak lábára lép és több helyen eltöri azt. Szerencsétlenül járt táncpartnere a baleset után sértegeti a lányt, még inkább aláásva annak alacsony önbecsülését.

Bubó rendelőjében próbálja kezelni a pórul járt Fábiánt, de az aggódó Elefáni a falon át betör a helyiségbe. A rombolását látva Elefáni úgy dönt, szégyenében elbujdosik. Bár a lány ügyét nem tudta megoldani, Bubó már azt is számottevő eredménynek tartja, hogy az orvos életben maradt.

2. 2. Miért nyúl a nyúl? Ternovszky Béla, Nepp József Nepp József, Romhányi József 1975. január 4.
3. 3. Egy király ne ugráljon! Ternovszky Béla, Nepp József Nepp József, Romhányi József 1975. január 11.
4. 4. Krokodilkönnyek Ternovszky Béla, Nepp József Nepp József, Romhányi József 1975. január 18.
5. 5. Minden jó, ha rossz a vége Ternovszky Béla, Nepp József Nepp József, Romhányi József 1975. január 25.
6. 6. Hol vagyunk, erdőben? Ternovszky Béla, Nepp József Nepp József, Romhányi József 1975. február 1.
7. 7. Új élet új gondokkal Ternovszky Béla, Nepp József Nepp József, Romhányi József 1975. február 8.
8. 8. A türelem birkát terem Ternovszky Béla, Nepp József Nepp József, Romhányi József 1975. február 15.
9. 9. Tessék engem békén hagyni! Ternovszky Béla, Nepp József Nepp József, Romhányi József 1975. február 22.
10. 10. Bajok a tele vízilóval Ternovszky Béla, Nepp József Nepp József, Romhányi József 1975. március 1.
11. 11. Az asszony ingatag Ternovszky Béla, Nepp József Nepp József, Romhányi József 1975. március 8.
12. 12. Nem minden szarka Ternovszky Béla, Nepp József Nepp József, Romhányi József 1975. március 15.
13. 13. Az ő ábrándos lelke Ternovszky Béla, Nepp József Nepp József, Romhányi József 1975. március 22.

2. évad (1975–76)[szerkesztés]

Sor. Év. Cím Rendező Író Premier
14. 1. Kacsa-lap Nepp József Nepp József, Romhányi József 1975. december 25.
15. 2. Lajhár-kúra Nepp József Nepp József, Romhányi József 1976. január 24.
16. 3. Teve-nyavalya Nepp József Nepp József, Romhányi József 1976. január 31.
17. 4. Orrszarvú-ügy Nepp József Nepp József, Romhányi József 1976. január 10.
18. 5. Liba-hiba Nepp József Nepp József, Romhányi József 1976. február 14.
19. 6. Szerelmes Ursula Nepp József Nepp József, Romhányi József 1976. január 3.
20. 7. Téli álom Nepp József Nepp József, Romhányi József 1976. március 13.
21. 8. Kakukk-tojás Nepp József Nepp József, Romhányi József 1976. február 21.
22. 9. Ürge-zűr Nepp József Nepp József, Romhányi József 1976. március 6.
23. 10. Strucc-mánia Nepp József Nepp József, Romhányi József 1976. február 7.
24. 11. Jaguár-kár Nepp József Nepp József, Romhányi József 1976. január 1.
25. 12. Szamár-kór Nepp József Nepp József, Romhányi József 1976. január 17.
26. 13. Kenguru-bú Nepp József Nepp József, Romhányi József 1976. február 28.

3. évad (1985–86)[szerkesztés]

Sor. Év. Cím Rendező Premier
27. 1. Környezetszennyezés Szórádi Csaba 1986. február 1.
28. 2. Babonaság Hernádi Oszkár 1986. február 8.
29. 3. Állati jogok Hernádi Oszkár 1986. február 22.
30. 4. Turizmus Hernádi Oszkár 1986. február 15.
31. 5. Válások Hernádi Oszkár 1986. március 1.
32. 6. Kábítószer Hernádi Oszkár 1986. január 4.
33. 7. Szesz-vész Kovács István 1985. december 31.
34. 8. Vetélkedő Kovács István 1986. január 11.
35. 9. Divathóbort Hernádi Oszkár 1986. január 18.
36. 10. Játékszenvedély Hernádi Oszkár 1986. január 25.
37. 11. Korrupció Maros Zoltán 1986. március 9.
38. 12. Krimi Haui József 1986. március 31.
39. 13. Terrorizmus Haui József 1986. március 22.

Betétdalok[szerkesztés]

Mese- és képeskönyvekben[szerkesztés]

Mesekönyv
  • Doktor Bubó (1979 / 1981 / 1999 / 2002 / 2006)
Hol vagyunk, erdőben? (6)
Most kezdődik a bál (1)
Ürge-zűr (17)
Bajok a tele vízilóval (10)
Minden jó, ha rossz a vége (5)
Szamár-kór (25)
Orrszarvú-ügy (21)

Képeskönyv
  • Doktor Bubó I. (1985)
Kacsa-lap (14)
Krokodil könnyek (4)
Bajok a tele vízilóval (10)
  • Doktor Bubó II. (1986)
Egy király ne ugráljon (3)
Tessék engem békén hagyni! (9)
Új élet új gondokkal (7)
  • Doktor Bubó III. (1987)
Állati jogok (29)
Környezetszennyezés (27)
Szesz-vész (33)

VHS-kiadás[szerkesztés]

Televideo[szerkesztés]

Kérem a következőt 1. Kérem a következőt 2.
  • Az asszony ingatag
  • Bajok a televízilóval
  • Egy király ne ugráljon
  • Hol vagyunk, erdőben?
  • Krokodil könnyek
  • Miért nyúl a nyúl?
  • Minden jó, ha rossz a vége

Hossza: 84 perc

  • Most kezdődik a bál
  • Nem minden szarka
  • Tessék engem békén hagyni!
  • Az ő ábrándos lelke
  • A türelem birkát terem
  • Új élet új gondokkal

Hossza: 73 perc

A VHS 1991-ben jelent meg a TELEVIDEO gondozásában.

Fümotó Kft.[szerkesztés]

Doktor Bubó Dr. Bubó Bubó Kérem a következőt 1.
  • Babonaság
  • Állati jogok
  • Turizmus
  • Válások
  • Környezetszennyezés
  • Korrupció
  • Krimi
  • Terrorizmus
  • Kábítószer
  • Szesz-vész
  • Vetélkedő
  • Divathóbort
  • Játékszenvedély
Kérem a következőt 2. Kérem a következőt 3. Kérem a következőt 4.
  • Tessék engem békén hagyni!
  • Bajok a tele vízilóval
  • Az ő ábrándos lelke
  • Nem minden szarka
  • Az asszony ingatag
  • Most kezdődik a bál
  • Miért nyúl a nyúl?
  • Egy király ne ugráljon!
  • Krokodilkönnyek
  • Minden jó, ha rossz a vége
  • Hol vagyunk, erdőben?
  • Új élet új gondokkal
  • A türelem birkát terem
Kérem a következőt 5. Kérem a következőt 6. Kérem a következőt 7.
  • Szerelmes Ursula
  • Téli álom
  • Kakukk-tojás
  • Ürge-zűr
  • Kacsa-lap
  • Lajhár-kúra
  • Teve-nyavalya
  • Orrszarvú-ügy
  • Liba-hiba
  • Strucc-mánia
  • Jaguár-kár
  • Szamár-kór
  • Kenguru-bú
A VHS 2000 és 2002 között jelent meg a Fümotó Kft. gondozásában.

DVD kiadás[szerkesztés]

Kérem a következőt! 1.[szerkesztés]

A DVD 2001. október 30-án jelent meg a Tower videó gondozásában.

Jellemzők:

  • Forgalmazó: Tower
  • Hang: magyar (DD)
  • Kép: 1,33:1 (4:3)
  • Hossza: 95 perc

Kérem a következőt! 2.[szerkesztés]

A DVD 2002. október 8-án jelent meg a ugyancsak Tower videó gondozásában.

Jellemzők:

  • Forgalmazó: Tower
  • Hang: magyar (DD)
  • Kép: 1,33:1 (4:3)
  • Hossza: 95 perc

Kérem a következőt! 3.[szerkesztés]

A DVD 2002. október 18-án jelent meg a ugyancsak Tower videó gondozásában.

Jellemzők:

  • Forgalmazó: Tower
  • Hang: magyar (DD)
  • Kép: 1,33:1 (4:3)
  • Hossza: 95 perc

Kérem a következőt! 4.[szerkesztés]

A DVD 2007. február 26-án jelent meg a ugyancsak Tower videó gondozásában.

Jellemzők:

  • Forgalmazó: Tower
  • Hang: magyar (DD)
  • Kép: 1,33:1 (4:3)
  • Hossza: 91 perc

Kérem a következőt! 5.[szerkesztés]

A DVD 2007. április 23. jelent meg a ugyancsak Tower videó gondozásában.

Jellemzők:

  • Forgalmazó: Tower
  • Hang: magyar (DD)
  • Kép: 1,33:1 (4:3)
  • Hossza: 91 perc

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]