Terápia (televíziós sorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Terápia
Műfajdráma

AlkotóHagai Levi
RendezőGigor Attila
Enyedi Ildikó
Főszereplő

OrszágMagyarország
Nyelvmagyar
Évadok3
Epizódok110 (epizódlista)
Gyártás
VágóLemhényi Réka
OperatőrMáthé Tibor
Részenkénti játékidő20 perc
GyártóHBO Magyarország
ForgalmazóHBO Magyarország
Sugárzás
Eredeti adóHBO
Eredeti sugárzás2012. október 22. – 2017. december 29.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Terápia egy 2012-ben az HBO-n bemutatott televíziós sorozat, mely a 2005-ben bemutatott Terápián(wd) (héberül: בטיפול) című izraeli sorozat magyar adaptációja.

Az eredeti sorozat adaptációi[szerkesztés]

ország eredeti címe csatorna sugárzás IMDB
 ISR בטיפול (BeTipul) Hot 3 2005–2008 tt0466345
 USA In Treatment HBO 2008–2021 tt0835434
 SRB На терапији Fox Televizija 2009 tt1368428
 NED In therapie NPO 2 2010–2011 tt1655076
 ROM În derivă HBO România 2010–2012 tt1764129
 POL Bez tajemnic HBO Polska 2011–2013 tt1861505
 CZE Terapie HBO Czech 2011–2019 tt1990040
 SLO Na terapiji POP Brio 2011 tt2056175
 HUN Terápia HBO Magyarország 2012–2017 tt2317838
 ARG En terapia TV Pública 2012 tt2321022
 BRA Sessão de Terapia Globosat News Television 2012–2021 tt2928890
 CAN En thérapie TV5 Québec Canada 2012 tt2402180
 RUS Без свидетелей Pervy Kanal 2012 tt2763330
 ITA In Treatment Sky Italia 2013 tt2569058
 JPN 心療中-in the Room- Nippon TV 2013 tt2576832
 HRV Na terapiji Croatian Radiotelevision 2013 tt3166496
 POR Terapia RTP 1 2016 tt5191240
 MKD На терапија Sitel 2017 tt7214114
 FRA En thérapie Arte 2021–2022 tt11080216
 MDA HBO
 SVK HBO

A magyar sorozat epizódjai[szerkesztés]

ÉvadRészek számaEredeti sugárzás
ÉvadbemutatóÉvadzáró
1.402012. október 22.2012. december 14.
2.352014. október 27.2014. december 12.
3.352017. november 13.2017. december 29.

Különbségek az eredeti sorozathoz képest[szerkesztés]

  • Az eredeti sorozatban az egyik szereplő magas beosztású katona, helyette van a magyar sorozatban magas beosztású üzletember
  • Az eredeti sorozatban a pszichológust majdnem húsz évvel idősebb színész alakítja, ami a cselekmény bizonyos fordulatai miatt lényeges különbség

Szereplők[szerkesztés]

1. évad
2. évad
3. évad

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Első évad:

Minden hétfőn Laurával találkozhatunk. Laura 35 éves, aneszteziológus orvos. Élettársa, Bálint klinikai pszichológus. Egy évvel ezelőtt ő ajánlotta a lánynak Andrást, mert úgy érezték, válságba jutott a kapcsolatuk. Laura vonzó, magabiztos, független gondolkodású nő, aki azonban képtelen a tartós érzelmi kötöttségek elviselésére.

Laura világ felé mutatott arca derűs, kihívó, kissé kaján és néha arrogáns, de ez a felsőbbséges lazaság valójában sebzettséget és belső bizonytalanságot takar. Számára is nyugtalanító fejlemény, mikor vonzódni kezd terapeutájához. András világossá teszi, hogy köztük sosem történhet semmi, ám meggyőződése, hogy ilyen erejű érzelem nem lehet pusztán a terápiás folyamat következménye.

Keddenként Mátét láthatjuk. Máté sikeres vállalkozó, arrogáns, határozott. Tulajdonosa, vezérigazgatója és fő részvényese az Abonyi Gyógyszergyár Zrt.-nek. Vegyészmérnöki karon diplomázott, majd a nulláról építette újjá az egykor államosított családi vállalkozást. Máté rengeteget jótékonykodik, mecénáskodik, többnyire névtelenül. Tágas családi házban lakik Szentendrén feleségével, 3 éves lányával és 8 hónapos fiával. Kerüli a nyilvánosságot. Vallásos, világnézetében, gyermeknevelési stílusában és üzleti döntéseiben erősen konzervatív.

A gazdasági válság a cégére is hat, ezért megszünteti nyolcvanhét ember munkaviszonyát. Egy volt alkalmazottja három hónappal később megöli fiatal feleségét, kétéves lányát és újszülött fiát, végül magával is végez. Az eddig robotként, megbízható gépként teljesítő Máté lelkében kétely ébred: mindent a lehető legtisztességesebben csinált?

Szerdán Zsófit. Zsófi érzelmeiben szélsőségesen csapongó, magába forduló, 16 éves kamaszlány, kortársainál jóval érettebb. Anyja a válása után depresszióba esett, akivel azóta is örök harcban áll, és amikor csak tud, menekül otthonról. Egyetlen hely van, ahol biztonságban érzi magát, a sport. 4 éves kora óta szertornázik, 15 évesen megnyerte a felnőtt országos gerenda-bajnokságot. Zsófi 8 éves volt, amikor apja külföldre költözött. Azóta a lány életében az egyik legfontosabb szereplő az edzője, Roland. Zsófinak pár hete közúti balesete volt, kerékpárján ütközött egy autóval, mindkét karja eltörött. A lány maga nem emlékszik a baleset részleteire, és mivel a biztosítótársaság nem akar fizetni, felkeresi Andrást, hogy az ő pszichológiai elemzésével igazolja: nincsen öngyilkos hajlama.

Minden csütörtökön párterápia részesei lehetünk Petrával és Tamással.Petra 39 éves, vonzó, okos és öntudatos nő. Munkamániás és ambiciózus. Férje, Tamás 38 éves, a felszínen határozott és kemény, de belül törékeny és sebezhető, feleségénél mindig erősebbnek akar látszani. Petra és Tamás házasságának fontos alapja az állandó harc. Petra szereti, ha Tamás uralkodik felette, ha erőszakos és agresszív vele, de közben lázad ellene.

Fiuk, Misi születése után néhány évvel Petra újra teherbe esik. Azért jelentkeztek párterápiára, mert hirtelen mély ellentéteket szított közöttük Petra kétkedése, miszerint mégsem akarja a születendő kisbabát.

Péntekenként nagy meglepődésünkre, a terapeuta maga fordul szakemberhez. Így Minden pénteken Andrást láthatjuk, amint megbeszéli problémáit egyik régi pszichológus ismerősével. Dargay András az egyik legelismertebb magyar pszichoterapeuta. 54 éves. Klinikai pszichológusként is dolgozik, egyetemi tanár is volt, legtöbb idejét azonban magánpácienseinek szenteli. A betegek halk szavú, bölcs és higgadt embernek látják, ugyanakkor intenzív belső életet él, sokat tipródik, kételkedik. Van személyiségének egy másik fele is: dühös, követelőző, akár agresszív is – ez a réteg el van zárva a külső szemlélő elől.

András feleségével, Judittal együtt neveli két gyereküket, a kamasz Rékát és a kilencéves Bencét. Rendelője budai lakásuk egyik külön bejáratú helyiségében lett kialakítva. A rendelő és az otthon két külön világ – ő az egyetlen, aki a két tér között szabadon átjárhat. átjárhat.

A második évad:

A hosszú, forró nyár a belváros bohém negyedének szívében találja Andrást. Itt bérel fiatalos legénylakást, és itt fut minden reggel kilométereket, hogy testi-lelki szempontból is kirobbanó formában legyen. Optimizmusát a múltjából érkező váratlan csapás árnyékolja be; Abonyi György tűnik fel küszöbén egy napos reggelen, és ultimátumot nyújt a jó doktornak: fejezze be a praxisát, különben bepereli és etikai bizottság elé citálja Máté halála miatt. András bűntudata újra a felszínre tör, és az sem segít, hogy karrierje talán legnehezebb esetein kell segítenie.

Hétfőnként a prominens politikus, Ferenc (Máté Gábor) ül a kanapéján, aki pánikrohamokkal küzd. Kedden András korábbi páciense jelentkezik be újra.

Orsolya (Péterfy Bori), a sikeres ügyvédnő egy múltban elkövetett hibájáért a terapeutát vádolja. Ahogy az üléseik előrehaladnak, világossá válik, hogy nem úgy, és nem az történt a múltban, ahogy azt mindketten tudni vélték. Régi ismerősök érkeznek a szerdai időpontokra, ezúttal azonban nem Petra és Tamás a terápia központja, hanem túlsúlyos, kamaszodó kisfiuk, Misi (Surányi Áron).

A csütörtöki páciens, a huszonéves egyetemi hallgató, Virág (Kurta Niké) saját bevallása szerint túlságosan szeret élni. Lassan válik világossá András számára, hogy mindez csak a felszín, Virág egy sokkal súlyosabb titkot rejteget.

András péntekenként visszatér egykori mentorához, és bár először csak szakvéleményért érkezik Abonyi ügyében Ágneshez, hamarosan újra elkezdődik a terapeuta kezelése.

A harmadik évad:

A Terápia első két évadából már kiderült, hogy Dargay András nem klasszikus módszerekkel dolgozó pszichológus. Az ülések során szokatlanul közel engedi magához a pácienseit, és olykor meg is szegi a szakmai és etikai szabályokat, ami a magánéletére is kihatással van. A záró évadban András minden eddiginél messzebbre megy. Hogy elbújjon az önmagával való szembenézés elől, feláldozza a professzionalizmust, és a saját elképzelései szerint próbál segítséget nyújtani a hozzá fordulóknak.

Hétfőnként egy 23 éves fiatalemberrel, Zsolttal (Vilmányi Benett) kell foglalkoznia, aki tíz évvel ezelőtt megölte az apját, most pedig a barátnője meggyilkolásával vádolják. De András számára egyre biztosabbá válik, hogy a fiú olyasmiért készül megbüntetni önmagát, amit nem követett el.

A keddi páciens Krisztina (Schell Judit), aki érzelmileg bántalmazó, erőszakos férjétől szeretne elszakadni. András finom határozottsággal szembesíti az életét átszövő hazugságokkal, és segít neki felvázolni egy lehetséges boldog jövőt, de a nő döntéseit már nem képes befolyásolni.

Szerdán András egy idős székely férfinak, Sándornak (Czintos József) segít feldolgozni felesége elvesztését. Sándor eleinte nem bízik a pszichológusban, de lépésről lépésre barátság alakul ki közöttük, és András elveszíti a tisztánlátását az esettel kapcsolatban – ami szakmai és emberi válságba sodorja.

Csütörtökönként (Udvaros Dorottya) egy híres színésznő, Edit látogatja a pszichológust, akinek a húga mellrákban haldoklik. András feladata, hogy a saját tapasztalatait is felhasználva megmutassa Editnek, hogyan nézhet szembe a halálfélelmével, és hogyan kerülhet közelebb a testvéréhez, mielőtt túl késő lesz.

A pénteki napon András maga megy pszichológushoz – ezúttal egy fiatal, tehetséges kolleginához, Adélhoz (Balsai Móni). A nő keményebb ellenfélnek bizonyul Ágnesnél. Együtt sikerül felfejteniük, hogy András az eseteibe menekül a magával és a szeretteivel kapcsolatos érzései elől, és a férfi rájön, hogy talán eljött számára az utolsó esély, hogy változtasson az életén.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]