Ugrás a tartalomhoz

Termosztatikus radiátorszelep

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A termosztatikus radiátorszelep 2-es pozícióban (15-17 °C)
Régi típusú termosztatikus radiátorszelep
A radiátorszelep a termofej eltávolitásakor

A termosztatikus radiátorszelep (más néven termoszelep) egy önműködően szabályozó szelep, aminek a feladata a radiátorba áramló forróvíz mértékének a szabályozása a szobahőmérséklet és a termosztatikus szelep beállításának függvényében.

Működése[szerkesztés]

A rendszer működése során a szelepen lévő termofej (szabályozó) addig engedi a fűtővizet a fűtőtestbe, amíg a helyiség hőmérséklete el nem éri a termofej beállításának megfelelő értéket. Ezt követően automatikusan zárja a fűtővíz útját. Amennyiben ugyanezen állásban a szoba levegőjének hőmérséklete a beállított érték alá csökken, a szelep újra nyitni fog, és a radiátor felmelegszik.

A helyiség hőmérsékletének beállítása[szerkesztés]

A kívánt hőmérséklet a termofej megfelelő helyzetbe történő fordításával állítható be. A termofej jobbra fordításával (zárásával) alacsonyabb, míg a balra fordításával (nyitásával) magasabb hőmérséklet állítható be. Egy adott termofej álláshoz tartozó hőmérséklet az állítást követő 1-2 óra elteltével a helyiség hőmérsékletének mérésével határozható meg. A hőmérséklet igény szerint a termofej fordításával korrigálható. Ha a radiátort hidegnek érezzük, de a helyiség hőmérséklete a beállított értéken van, nem kell aggódnunk, a termoszelep megfelelően működik. A termoszelep nem igényel karbantartást.

Pozíció Hőmérséklet Celsius-fok[1] Használati javaslat[1][2]
* 7.5 °C Fagyvédelem
1 12-13 °C Pince, lépcsők, mosókonyha
2 15-16 °C Előszoba
16-18 °C Folyosó
17-19 °C Hálószoba
3 18-20 °C Gyerekszoba
19-21 °C Konyha
20-23 °C Nappali szoba
4 21-24 °C Fürdőszoba
5 Maximum Nyáron (amikor a fűtési rendszer ki van kapcsolva)
Elektronikus termosztatikus szelep Honeywell rondosztát. A fűtési és gazdaságossági idő (felső) kijelzője, a digitális hőmérséklet-kijelző (középső) és a hőmérséklet- és idővezérlő kerék (alul)

Miért hideg a radiátor, ha a szelep maximumon áll?[szerkesztés]

Ha a szoba hőmérséklete magasabb, mint a beállított érték, vagy a szelep meghibásodott, ezt a jelenséget tapasztalhatjuk. A szoba hőmérsékletét ellenőrizzük egy szobahőmérővel, így az első lehetőséget mindjárt kizárhatjuk vagy megerősíthetjük. A maximum értékre vonatkozó hőmérsékletet a termosztatikus szelep leírásából állapíthatjuk meg. Ha az első lehetőséget kizártuk, úgy a szelepleragadás jelenségével állunk szemben. Ilyen esetben kérjük szakember segítségét, ha a termofejet eltávolítjuk és a szelepet kezdjük erősen ütögetni illetve vízpumpafogó vagy egyéb szerszám segítségével elkezdjük húzogatni a szelep szárat (óvatosan) akkor esetleg megszüntethető a leragadás.

Elektronikus változat[szerkesztés]

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b (franciául) Robinets thermostatiques Archiválva 2012. január 31-i dátummal a Wayback Machine-ben, Danfoss
  2. (franciául) Bien utiliser la vanne thermostatique, cantonal energy and environment services of French-speaking Switzerland