Terminátor: Genisys

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Terminátor: Genesis szócikkből átirányítva)
Terminátor: Genisys
(Terminator Genisys)
2015-ös amerikai film

RendezőAlan Taylor
ProducerDavid Ellison
Műfaj
  • sci-fi film
  • akciófilm
  • időutazós film
  • disztópikus film
ForgatókönyvíróLaeta Kalogridis
Patrick Lussier
FőszerepbenArnold Schwarzenegger
Emilia Clarke
Jason Clarke
Jai Courtney
Lee Byung-hun
ZeneChristophe Beck
OperatőrKramer Morgenthau
VágóRoger Barton
JelmeztervezőSusan Matheson
Gyártás
GyártóSkydance Productions
OrszágUSA
Nyelvangol + magyar (szinkron)
Forgatási helyszín
Játékidő120 perc
Költségvetés155 millió $ (becsült)[1]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Paramount Pictures
Magyarország UIP-Dunafilm
BemutatóUSA 2015. július 1.
Magyarország 2015. július 2.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel129,7 millió $[2]
Kronológia
ElőzőTerminátor: Megváltás
KövetkezőTerminátor: Sötét végzet
További információk
SablonWikidataSegítség

A Terminátor: Genisys (eredeti cím: Terminator Genisys) 2015-ben bemutatott amerikai sci-fi akciófilm, melyet Alan Taylor rendezett, valamint Laeta Kalogridis és Patrick Lussier írt. A Terminátor-filmsorozat ötödik része. A főszerepben Arnold Schwarzenegger, Emilia Clarke, Jason Clarke, Jai Courtney, Lee Byung-hun, Dayo Okeniyi, Courtney B. Vance, Sandrine Holt, Matt Smith és J. K. Simmons látható. Az előző rész, a Terminátor: Megváltás folytatása, melyet 2009-ben mutattak be, valamint egyszersmind a korábbi két rész rebootja is.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2015. július 1-én mutatták be, Magyarországon egy nappal később, július 2-án jelent meg szinkronizálva az UIP-Dunafilm forgalmazásában.

Ebben az epizódban, hasonlóan az első részhez, Kyle Reese utazik vissza 2029-ből 1984-be, hogy megvédje Sarah Connort. Amikor azonban megérkezik, rá kell döbbennie, hogy a múlt és a jövő megváltozott: Sarah nem egy védtelen lány, és egy átprogramozott Terminátor a védelmezője gyerekkora óta.

A film bár nem teljesített túl rosszul a mozipénztáraknál (a sorozat második legjövedelmezőbb filmje lett), kritikai szempontból megbukott. Így az e köré a film köré építendő trilógiát is törölték. Helyette 2019-ben, már az első két epizódot is rendező James Cameron irányítása alatt készült el a "Terminátor: Sötét végzet", ami ismét rebootolta a szériát, ezúttal a második résztől.

Cselekmény[szerkesztés]

2029-ben John Connor (Jason Clarke), az emberi ellenállás vezetője, megindítja az utolsó offenzívát a Skynet ellen. Mielőtt elérhetnék a végső győzelmet, a Skynet (az első részben is bemutatott merész húzással) visszaküld az időgépe segítségével egy T-800-as Terminátort 1984. május 12-ére, hogy megölje Sarah Connort, John anyját, és így megváltoztassa a jövőt. John legmegbízhatóbb embere és barátja, Kyle Reese, önként jelentkezik, hogy visszatér a múltba megvédeni Sarah-t. Be is kerül az időgépbe, ám mielőtt visszajutna a múltba, azt látja, hogy egy Terminátor, aki a csapatuk egyik tagjának álcázta magát, és valójában a Skynet ebbe az egységbe töltötte át saját magát is, végez John-nal. Az időutazás közben Kyle furcsa látomásokat tapasztal, a saját gyerekkorából is.

Amikor megérkezik 1984-ben döbbenten tapasztalja, hogy a Skynet által küldött T-800-as Terminátorral könnyűszerrel végez Sarah Connor, és "Papa", egy másik, átprogramozott T-800-as, akik valakik azért küldtek Sarah gyerekkorába, 1973-ba, hogy megvédjék őt. Ezután azonban egy T-1000-es egység bukkan fel a semmiből, ugyanazzal a céllal. Miután Sarah, az oltalmazója és Kyle közösen végeznek a géppel, sav segítségével, ők ketten elmondják Kyle-nak, hogy készítettek egy időgépet ők is, hasonlót a Skynet modelljéhez, amivel 1997-be akarnak utazni, hogy megakadályozzák az Ítélet Napját. Kyle ekkor jön rá, hogy a látomások, amiket tapasztalt, azt mutatják, hogy a jövő megváltozott, és az egész idővonal ezért borult fel. Ezek hatására arra kéri őket, hogy ne 1997-be, hanem 20 évvel későbbre, 2017-be utazzanak, mert ő biztos abban, hogy a Skynet akkor aktiválódik.

Kyle és Sarah előre is utaznak 2017-be, ahol San Franciscóban, egy autópálya közepén jelennek meg. A rendőrség letartóztatja őket, eközben pedig rájönnek, hogy a Skynetet ebben a világban Genisys-nek hívják, de itt is egy olyan mesterséges intelligencia, ami hamarosan ott lesz a világ minden elektronikus eszközében, és már csak pár nap van a hálózatra kapcsolásáig. Váratlanul megérkezik John, aki megmenti őket a rendőröktől. Azonban az időközben megöregedett élő szövetű Papa is megérkezik, aki lelövi Johnt, mondván, hogy ő maga is egy Terminátor. Amikor Kyle visszautazott a múltba, látta, hogy Johnt megtámadják, azt viszont már nem tudhatta, hogy John nem halt meg, hanem a Skynet apró nanorobotok segítségével őt is egyfajta Terminátorrá alakította és a saját szolgálatába állította. Most már egyetlen célja csak az, hogy biztosítsa, hogy a Cyberdyne Systems kifejleszti a Genisyst (azaz magát a Skynetet), és megakadályozza, hogy bárki is elejét vegye az Ítélet Napja bekövetkeztének.

Egy nappal az aktiválás előtt hőseink menedékre lelnek, ahol nekilátnak készülődni a Genisys elpusztításának. Elindulnak, nyomukban John, azaz a T-3000-es Terminátor. Mire eljutnak a komplexumba, többször összecsapnak vele, ám érkezésükkor John előreállítja a Genisys indulását jelző órát 13 óráról 15 percre. Sarah, Papa és Kyle azt tervezik, hogy az üzem bizonyos pontjain robbanószereket helyeznek el, és eközben lerázzák magukról a T-3000-est. Az utolsó összecsapás során Papa beindítja az üzem kísérleti időgépét, amelynek mágneses mezeje magához vonzza a T-3000-es nanorészecskéit. Mindketten elpusztulnak, ám a megsemmisülés pillanatai közben a T-800-as maradványai beleesnek a közelben lévő, kísérleti mimetikus alakváltó anyagba, melynek hatására regenerálódik, és a T-1000-eshez hasonló képességek birtokosa lesz. Kyle és Sarah felrobbantják az üzemet, s így mindannyian megmenekülnek.

A záró jelenetekben felkeresik a fiatal Kyle Reese-t, akit a látomásaiban is látott módon figyelmeztet a Genisys okozta veszélyre, így biztosítva be, hogy ne álljon be időparadoxon. A legutolsó jelenetből kiderül, hogy noha a Genisys főhadiszállása megsemmisült, a rendszer magja, amit egy földalatti üzemben őriztek, megmaradt.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szereplő Magyar hang[3]
Arnold Schwarzenegger Oltalmazó / Terminátor / T-800-as modell Gáti Oszkár
Aaron V. Williamson
Brett Azar
Terminátor (fiatalabb T-800-as 1984-ből)
Jason Clarke John Connor / T-3000 Czvetkó Sándor
Emilia Clarke Sarah Connor Gáspár Kata
Jai Courtney Kyle Reese Szabó Máté
Lee Byung-hun T-1000 Seszták Szabolcs
Michael Gladis Matias hadnagy Holl Nándor
J. K. Simmons O'Brien nyomozó Barbinek Péter
Otto Sanchez Timmons nyomozó Takátsy Péter
Dayo Okeniyi Danny Dyson Maday Gábor
Courtney B. Vance Miles Dyson Galambos Péter
John Edward Lee
Christion Troxell
Luke Sexton
Punkok Berkes Bence
Gacsal Ádám
Fellegi Lénárd
Ian Etheridge A Skynet 10 évesen Nagy Gereben
Nolan Gross A Skynet 12 és 14 évesen Ács Balázs
Seth Meriwether A Skynet 18 évesen Előd Álmos

További magyar hangok: Bácskai János, Baráth István, Bartók László,
Bor László, Borsányi Dániel, Czifra Krisztina, Csányi Dávid, Farkas Zita, Fehér Péter,
Gyurin Zsolt, Hertz D. Péter, Honti Molnár Gábor, Horváth Vilmos, Kapácsy Miklós,
Kovács Arnold, Lázár Erika, Lipcsey Borbála, Martin Adél, Mohácsi Nóra, Pál Tamás,
Renácz Zoltán, Szalay Marianna, Solymosi Máté, Seder Gábor, Orosz Anna,
Hábermann Lívia, Bolla Róbert, Zöld Csaba

Folytatás[szerkesztés]

2014 szeptemberében a Paramount Pictures bejelentette, hogy egy új trilógia jön a közeljövőben. További két részt fognak még készíteni, amiket tervek szerint 2017. május 19-én és 2018. június 29-én mutatnak be. 2015. február 24-én Arnold Schwarzenegger bejelentette, hogy visszatér a következő két részben is.[4] Ám mivel a Terminator: Genisys megbukott, ezért megszakították a folytatást, és ehelyett 2019-ben jött a Terminátor: Sötét végzet, ami a Terminátor 2. – Az ítélet napja közvetlen folytatása.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Terminátor: Genisys. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2015. július 3.)
  2. T5. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2015. július 3.)
  3. ISzDb – Terminátor: Genesys – A magyar szinkron (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2015. június 1.)
  4. Schwarzenegger a folytatásokban!. Comingsoon. (Hozzáférés: 2015. március 1.)

További információk[szerkesztés]