Terebessy Éva

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Terebessy Éva
Életrajzi adatok
Született1945. május 17. (78 éves)
Beregszász
GyermekeiZentai Márk
SzüleiTóth Mária Lujza[1]
Iskolái
Pályafutás
Műfajokopera, operett
Aktív évek1971–napjainkig
Hangszerénekhang
Hangkoloratúrszoprán
Tevékenységopera-énekesnő
SablonWikidataSegítség

Terebessy Éva Mária (Beregszász, 1945. május 17. –) opera-énekesnő (koloratúrszoprán). Zentai Márk táncdalénekes édesanyja.

Élete[szerkesztés]

Édesapja kántortanító dinasztia tagja, édesanyja pedagógus. Kisgyermekkorát Izsákon töltötte, első zenei ismereteit szüleitől szerezte. 1956-ban a Terebessy család Kecskemétre költözött, így bekerülhetett az országban elsőként megalakult ének–zenei általános iskolába. Szülei ellenezték a színi pályát, ezért Budapesten bölcsészdiplomát szerzett, de az egyetemmel párhuzamosan, 1966 és 1971 között Sík Olga tanítványaként elvégezte a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola ének szakát. Később tanult Hoór Tempis Erzsébetnél, Szőnyi Ferencnél, Geszty Sylviánál, Rózsa Veránál és olasz mestereknél.

A Pfalztheater Kaiserslauternben

Pályáját a bajorországi Hof színházának kórusában kezdte. 1972-től, második évadjától már a trieri Városi Színház szólistája volt, 1975-től 1978-ig a salzburgi Tartományi Színház tagja. Ezt követően hazatért. 1979-ben a női főszerepet énekelte Ránki György A holdbéli csónakos c. operájának győri ősbemutatóján. 1980 és 1987 között a Szegedi Nemzeti Színház operatagozatának volt tagja. 1988-tól 2004-es hivatalos visszavonulásáig a kaiserslauterni Pfalztheater énekese volt. Pályája során sokszor vendégszerepelt a Magyar Állami Operaházban.

Ma önálló esttel, olykor fiával együtt lép fel, de templomi kórusban[2] is énekel, Németországba is visszajár szerepelni.

A koloratúrrepertoár mellett szinte a teljes szoprán szerepkört birtokba vette. Az őt foglalkoztató színházakban sok operettfeladatot is kapott, amit segített tudatosan fejlesztett tánctudása.

Szerepei[szerkesztés]

Díjai, elismerései[szerkesztés]

  • 1979 – Trevisói énekverseny, IV. díj
  • 1980 – A Magyar Rádió nívódija

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]