Bois de la Cambre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ter Kamerenbos szócikkből átirányítva)
Bois de la Cambre
Elhelyezkedése
OrszágBelgium
TelepülésBrüsszel
Bois de la Cambre (Brüsszel)
Bois de la Cambre
Bois de la Cambre
Pozíció Brüsszel térképén
é. sz. 50° 48′ 25″, k. h. 4° 22′ 40″Koordináták: é. sz. 50° 48′ 25″, k. h. 4° 22′ 40″
Általános adatok
Alapítás ideje1866
Típusaangolkert
A Wikimédia Commons tartalmaz Bois de la Cambre témájú médiaállományokat.

A Bois de la Cambre (francia) vagy Ter Kamerenbos (holland) közpark Brüsszelben; területe 124 hektár, a Brüsszeltől délkeletre található Soignes-i erdő maradványa.

A Cambre az autómentes nap alkalmával 2015-ben. Jobbra a Soignes-i erdőbe átvezető út látható
A Bois de la Cambre védett fái

Története[szerkesztés]

A Bois de la Cambre-t a Soignes-i erdő városba benyúló részén alakították ki. A parkot 1862-ben egy Brüsszelben letelepedett német építész tervezte meg: Édouard Keilig egy nyilvános tervpályázatot nyert meg. A parkot – a 18. század elején, az Angliában született – angol stílusban alakította ki és a természet utánozására törekedett az utak, nyílt részek és fás területek kialakításával. 1864-ben készült el a park és gyorsan a brüsszeliek nagyvilági randevúinak helyszínévé vált a párizsi Bois de Boulogne mintájára.

A park közepén található egy tó és abban egy sziget, amelyet Robinson-szigetnek hívnak. 1877-ben egy kis ház, a Châlet Robinson épült a szigeten, amely 1991-ben leégett. 2008 nyarán adták át a teljesen felújított épületet, amelynek földszintjén étterem, az első emeleten bálterem üzemel. Elektromos motorral üzemelő komp szállítja az utasokat a park és a sziget között.

A parkot széles sugárút, az Avenue Louise köti össze Brüsszel belvárosával, ennek köszönhetően hamarosan a brüsszeli polgárok egyik kedvelt kirándulóhelye lett. A látogatók kiszolgálására a parkban üzemelt egy tejcsarnok, kerékpár-versenypálya, a Théâtre de Poche, mesterséges csónakázótó, lóversenypálya, valamint sétaösvények gyalogosoknak és lovasoknak.

Napjainkban[szerkesztés]

A park manapság is Brüsszel egyik fontos zöldterülete és kirándulócélpontja, itt található a Les Jeux d'Hiver klub, számos lovarda, télen korcsolyapálya, időnként koncerteket vagy tüntetéseket is szerveznek.

A park közepén található tó

A parkon keresztülhaladó aszfaltozott utak fontos szerepet töltenek be Brüsszel közlekedésében, a város délkeleti és délnyugati részeit kötik össze. A környéken lakók a parkon keresztülvezető árnyas utakon gyorsan elérhetik az Avenue Louise-on keresztül a belső brüsszeli körgyűrűt, hétvégenként viszont az utak egy részét lezárják és átadják a gyalogos- és kerékpáros forgalomnak. Ezen felül szeles, viharos időben is rendszeresen lezárják az utakat, mivel a park fáiról időnként jókora ágak hullanak az utakra. A 26-os vasútvonal (Schaerbeek - Etterbeek - Halle) a park alatt kialakított alagúton keresztül közlekedik.

Megközelítés[szerkesztés]

A park a 7-es, 93-as és 94-es villamossal északról közelíthető meg a Legrand megállótól, míg délnyugati csücskében a 41-es autóbusz áll meg a Gendarmes megállóban.

Galéria[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

  • Xavier Duquenne. Le Bois de la Cambre. Bruxelles (1989) 

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A táblán ez olvasható: On this field, since called “Pelouse des Anglais” a cricket match was played on the eve of battle by members of British regiments which fought at Waterloo. 1815-1965 On the 150th anniversary HBM Ambassador to Belgium Sir Roderick Barclay KCMG KCVO planted this tree 18 VI 1815.