Teqball

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

A teqball a labdarúgás és az asztalitenisz elemeit vegyítő sport.

Domborúan meghajlított síkú, középen plexiüvegből készült „hálóval” elválasztott asztalon játsszák futball-labdával, legalább ketten.

Az asztal teqbox-szal egészíthető ki, egy olyan számítógépes látás- és eseményfelismerő technológiával, amely ellenőrzi, hogy betartják-e a szabályokat, számolja az eredményt, és még azt is méri, hogy egy játékos melyik testrészével mennyit fejlődött.

Története[szerkesztés]

A teqball kifejlesztője a magyar Borsányi Gábor, Huszár Viktor Dénes és Gattyán György.

A sportot hivatalosan 2016. október 18-án mutatta be Budapesten Ronaldinho brazil futballista, bár addigra már jó ideje tesztelték.[1][2]

A Nemzetközi Teqball Szövetség (FITEQ) 2017. június 22-24. között rendezte meg az I. Teqball Világkupát, Budapesten az Elek Gyula Arénában,[3] amit közel 1000 néző követett nyomon élőben. A Világkupára összesen 20 országból érkeztek teqball-osok, akik egyéniben és párosban is összemérték erejüket. Továbbá az eseményre érkeztek sztármeghívottak is, mint például Nwankwo Kanu, aki Nigéria csapatával 1996-ban lett olimpiai bajnok, illetve a 2006-os labdarúgó világbajnokság ezüstérmes csapatából a francia William Gallas.

Egyéniben a magyar színekben versenyző Szolga Máté mérkőzött meg Blázsovics Ádámmal, végül az utóbbi örülhetett. Blázsovics Ádám lett az I. Teqball Világkupa egyéni bajnoka.

Míg a páros verseny döntőjében, a Romániát képviselő székely páros tagjai, Lázár Zsolt és Szécsi Barna mérkőzött meg a magyarországi Imreh Balázs–Szepessy Róbert duóval, ahol végül a Lázár-Szécsi formáció örülhetett a végső sikernek.

A díjátadón jelen voltak a teqball alapító tagjai, a sztármeghívottak, valamint Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Teqball makes debut with Ronaldinho inviting Messi and Ronaldo to play
  2. Így trükközött Kőbányán Ronaldinho - videó
  3. http://www.origo.hu/sport/laza/20170624-husz-orszag-jatekosai-budapesten-az-elso-teqball-vilagkupan.html