Teodor Kračun

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Teodor Kračun (szerbül Теодор Крачун Kamanc ? – Karlóca 1781. április 10. ) vajdasági szerb festő, a 18. századi barokk művészet kiemelkedő ikonkészítője.

Művészete[szerkesztés]

A Habsburg Birodalom déli területére a török megtorlás elől menekülő szerbek templomokat építhettek és ebben a térségben szabadon kibontakozhatott az úgynevezett "szláv" barokk művészet. Festőiskolák nem alakultak ki, mert a megrendeléseket vándorló ikonfestők elégítették ki. Az ő munkásságukra azonban hatott a magyar, az osztrák festészet és az ukrán ikonfestészeti hagyomány. A 18. században több már név szerint is ismert szerb ikonfestő tűnt fel. Ekkor már bevett gyakorlat, hogy szignálják és évszámmal is ellátják műveiket. A neveket számos írott forrás is megőrizte és Teodor Kračun mellett Hristofor Žefranović, Jovan Grabovan, Jovan Popović, Vasilije Ostojić, Mihajlo Živković, Nikola Nešković, Jov Vasiljević, Dimitrij Bačević, Teodor Dimitrijević, Janko Halkozović, Arsa Teodorović és Jakov Orfelin munkássága tekinthető még jelentősnek.[1]

Ismert alkotásai[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Korhecz Papp Zsuzsanna: Az aranyfüst (Az aranyozás rövid története). zetna.org. (Hozzáférés: 2010. szeptember 28.)
  2. The painter's alley. biblioso.org.rs. (Hozzáférés: 2010. szeptember 28.)
  3. Sremska Mitrovicai templom múzeum. vojvodinaonline.com. (Hozzáférés: 2010. szeptember 28.)
  4. Szuszek. A Vajdaság enciklopédiája. (Hozzáférés: 2010. szeptember 28.)
  5. Serbia Dommuseum. dommuseum.at. (Hozzáférés: 2010. szeptember 28.)
  6. Toma Visanov – Moler Az első és az utolsó barokk ikonfestő a bolgár 18. és 19. században. bolgarok.hu. (Hozzáférés: 2010. szeptember 28.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]