Tengeriszőlő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Tengeriszőlő
Midway-atollon termő tengeriszőlő
Midway-atollon termő tengeriszőlő
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Core eudicots
Rend: Szegfűvirágúak (Caryophyllales)
Család: Keserűfűfélék (Polygonaceae)
Alcsalád: Eriogonoideae
Nemzetség: Szőlősóska (Coccoloba)
Faj: C. uvifera
Tudományos név
Coccoloba uvifera
(L.) L.
Szinonimák
  • Coccoloba uvifera (L.) Jacq.
  • Coccolobis uvifera (L.) Crantz
  • Coccolobis uvifera (L.) Jacq.
  • Polygonum uvifera L.
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Tengeriszőlő témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Tengeriszőlő témájú médiaállományokat és Tengeriszőlő témájú kategóriát.

A tengeriszőlő vagy sóskaszőlő (Coccoloba uvifera) a szegfűvirágúak (Caryophyllales) rendjébe, ezen belül a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozó faj.

Elterjedése[szerkesztés]

A tengeriszőlő elsősorban homokos vízpartokon fordul elő, de kertekben is látható; Amerika trópusi tengerpartjain honos. Észak-Amerikában a legészakibb állományok Floridában találhatók. Közép-Amerikában és a Karib-térségben széles körben elterjedt. Dél-Amerikában főleg a nyugati parton lelhető fel. Hawaiion termesztik.

Megjelenése[szerkesztés]

A növény legfeljebb 15 méter magas, nagyon alacsony, görbe törzsű és széles koronájú fa, melynek ágai többnyire kissé csavarodók. Levele rövid nyelű, nagyon szélesen kerekded, átmérője elérheti a 25 centimétert, szíves vállú, bőrnemű, erezete és az idős levelek többnyire vörösesek. Pálháik jellegzetes, a szárat körülölelő hártyás levélkürtővé nőttek össze. A levelek szórt állásúak. Virága kicsi, krémfehér. A virágok 20-30 centiméter hosszú, kezdetben felálló, sokvirágú álfüzérekben fejlődnek. Termése gömbölyded, 1-2 centiméter átmérőjű, vörös vagy sötétbíbor színű, viaszos, egymagvú makk. Az üveges, édeskésen savanyú terméshús a virágtakaróból képződik, amelynek cimpái még felismerhetők. A termés belsejében egy világos, kemény, tojás alakú mag található. A termések 20-40 centiméter hosszan csüngenek lefelé.

Életmódja[szerkesztés]

A tengeriszőlő tűri a sót és az erős szelet. Homokos tengerpartokon többnyire olyan magasságban nő a vízszint felett, hogy felső gyökerei az eső által rendszeresen megszabadulnak a sótól.

Egyéb[szerkesztés]

Termése nyersen vagy megfőzve ehető, de lé, zselé, sőt bor is készül belőle.

A kereken 120 fajt tartalmazó szőlősóska (Coccoloba) nemzetség képviselőit csaknem mindenütt megtaláljuk az újvilági trópusokon. Gyakran az 1 métert meghaladó óriási levelei miatt a Coccoloba pubescenst is szívesen termesztik.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]