Kukorica (növényfaj)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Tengeri málé szócikkből átirányítva)
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Kukorica
Kisoroszi, zrající kukuřice.JPG
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liliopsida)
Csoport: Commelinidae
Rend: Perjevirágúak (Poales)
Család: Perjefélék (Poaceae)
Alcsalád: Kölesformák (Panicoideae)
Nemzetség-
csoport
:
Andropogoneae
Nemzetség: Kukorica (Zea)
Faj: Z. mays
Tudományos név
Zea mays
L.
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Kukorica témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kukorica témájú médiaállományokat és Kukorica témájú kategóriát.

Zea mays fraise
Zea mays 'Oaxacan Green'
Étkeztetésben betöltött szerepe
Zea mays 'Ottofile giallo Tortonese'

A kukorica vagy népies nevein tengeri, törökbúza, málé (Zea mays) a perjefélék családjába tartozó, lágy szárú, egylaki, vált ivarú, egynyári növény. Magassága akár három méter is lehet, általában a torzsavirágzatán fejlődő szemterméséért termesztjük. Amerikában őshonos, Európába Kolumbusz közvetítésével került. Onnan a 16. században a spanyol, portugál kereskedők vitték, terjesztették el Ázsiába, Afrikába. A hollandok, angolok kezdték termeszteni később Ausztráliában. Ma a legnagyobb területen termesztett szántóföldi növényünk.

A kukorica eredete[szerkesztés]

Zea diploperennis, vagyis évelő teozinte, a kukorica-ős státusz legvalószínűbb jelöltje

Ez a háziasított növény önmagában szaporodásra képtelen. Magjai nagyméretűek és túl sok van belőlük, ezért a lehulló magvakból kikelő csírák egymást fojtják meg. A termesztett kukorica minden ma létező fajtáját emberi tevékenység (nemesítés) hozta létre. A kukorica ősének tekintetében két alapvető elmélet létezik. Az egyik szerint a Mexikóban és Közép-Amerikában honos egynyári teozinte (Zea mexicana)[m 1] nevű pázsitfűféle az őse. 1959-ben Paul C. Mangelsdorf ettől teljesen eltérő elméletet vetett fel, miszerint minden mai kukorica a pelyvás kukorica azóta kihalt vadon termő fajtájából jött létre. Ezen elmélet szerint az egynyári teozinte is a pelyvás kukorica és a tripsacum nevű pázsitfű hibridizációjával alakult ki. Mangelsdorf 1979-ben az évelő teozinte második faja (Zea diploperennis) felfedezésével módosította elméletét. Eszerint a mai kukoricák és az egynyári teozinte is a pelyvás kukorica és az évelő teozinte hibridizációjával alakult ki.

A mai kukoricák és az egynyári teozinte még mindig könnyen hibridizálhatók. Mindkettő 10 pár homológ kromoszómát tartalmaz. A hibridek termékenyek. Az évelő teozinték közül csak a Zea diploperennis diploid, a többi tetraploid. A tetraploid teozinte és a diploid kukorica hibridje kizárólag triploid lesz, és rendszerint terméketlen.

Az eddig talált legidősebb kukoricamaradványok a Teohuacán-völgy egyik barlangjából kerültek elő, és körülbelül hatezer évesek. A szemek pelyvásak és kisméretűek. A nagyszámú (25000-re tehető) kukoricalelet mellett eddig egyetlenegy teozinte-lelet sem került elő, ezért az egynyári teozinte elmélete nem bizonyítható. Richard S. MacNeish megfogalmazásában: „Egyetlen szem teozinte sincs, amelynél ne találhatnánk idősebb kukoricaszemet, így egyetlen bizonyíték sincs arra, hogy a teozinte fejlődött kukoricává”.

Elnevezései és eredetük[szerkesztés]

A magyar kukorica szó valószínűleg a szerb és horvát kukuruz szóból származik, amelynek további eredete ismeretlen. Valószínűleg magyar közvetítéssel került a muravidéki (vend) nyelvbe kukurca néven. Ezt a nyelvet a szlovén dialektusai között tartják számon, amelyben azonban a koruza szó ismét horvát hatásra enged következtetni. A növényt egész Közép- és Kelet-Európában hasonlóan nevezik, pl.: ausztriai német Kukuruz, cseh kukuřice, lengyel kukurydza, orosz кукуруза (kukuruza), román nyelvjárási cucuruz, szlovák kukurica, ukrán кукурудза (kukurudza). A korábban elterjedt tengeri elnevezés a 16. század óta használt tengeri búza kifejezésből rövidült le a 19. században. Az elnevezés arra utal, hogy a növény a tengeren túlról került hozzánk. A növény másik gyakori régi neve a törökbúza volt, amelyet az erdélyi magyarok ma is használnak. E név onnan ered, hogy miután a spanyol kereskedők elterjesztették a növényt az Oszmán Birodalomban, az onnan jutott el a magyarlakta területekre.[1] Emellett korábban az indiai búza és szerecsenbúza nevek is előfordultak. Egyes más nyelveken a kukoricát szintén a „búza” vagy „gabona” névvel illetik, amelyhez - többnyire aszerint, hogy egykor melyik országból eredeztették - megkülönböztető jelzőt csatoltak, így például az angol nyelvterület jelentős részén Indian corn (rövidítve corn, eredetileg „indiai gabona” - ma már inkább „indián gabona” értelemben) a francia nyelvterület egy részén blé d'Espagne („spanyol gabona”), blé de Turquie („török gabona”) vagy blé d'Inde („indiai gabona”), olaszul pedig granturco („török búza”). Érdekes, hogy a „török búza” neve törökül misir, azaz „egyiptomi”.

A székely, kalotaszegi, bihari és bánsági nyelvjárásban a kukorica neve málé, csős, csöves, csöves-málé.[2] Az erdélyi magyarok egyébként ugyanígy nevezik a kukoricalisztet („málé” vagy „máléliszt”) és az abból készült édes lepényt („málé”, „málés tészta”, „tejesmálé”), sok helyen pedig a puliszkát is. Más magyar vidékeken inkább csak a kukoricamálé kifejezést használják, ami kukoricalepényt jelent. A szó a román mălai („kukoricaliszt”, „kukoricalepény”) átvétele. Ez eredetileg kölest jelentett, majd ahogy a kukorica átvette a köles helyén az étkezésben, módosult a szó jelentése is. A málé, málé szájú kifejezést a bárgyú emberre is használják, ami a máléval teletömött szájú ember arckifejezéséből veszi az eredetét.[3][4][5][6]

A kukorica nővirágzatát, a bibét és a szokatlanul hosszú bibeszálakat, hétköznapi nevein kukoricabajusznak, kukoricahajnak szokták nevezni.[7]

Különleges színezetű kukoricacsövek
Különleges alakú és színezetű kukoricacsövek Peruból

Morfológiája[szerkesztés]

A kukorica genetikai változatossága alaktanában is visszaköszön. A több ezer különböző típusú és fajtájú kukorica között rendkívüli méret-, alak- és színbeli változatosság látható. Változatosságukat jól szemlélteti méretük. Egyes típusai az egy méteres magasságot is alig érik el, míg Közép-Amerikában 12 m magas növényekről is van tudomásunk.[8] A csövek alakjára, méretére, szemek színére és alakjára is számtalan variáció létezik.

Csíranövény[szerkesztés]

A kukorica a csíranövénye a szemtermésből való kikelés után két irányba növekszik. A függőlegesen lefelé növő gyököcskéből (radicula) csíragyökér alakul ki. Ennek tengelye a csak rövid ideig élő főgyökér, ezzel párhuzamosan elkezdődik a mellékgyökerek kifejlődése a szikközépi szárból, a mesocotylból. A szikközépi szár a szemtermés belsejében ívelten hajlik.

Ellentétes irányú a növekedése a rügyecskéből (pumula) kialakuló csírahajtásnak. A növekedés folytán a talajfelszín felett a hajtáskezdemény felszakítja a rügyhüvelyt, így tűnnek elő az első lomblevelek, melyek már fotoszintézisre alkalmasak, megfelelő mennyiségű táplálékkal látják el a növényt, így megszűnik a csíraállapot.

Gyökérrendszer[szerkesztés]

A kukorica gyökérrendszere bojtos mellékgyökérrendszer. A teljes gyökérrendszer optimális körülmények között több, mint 2 méter mélyre hatol le, oldalirányban 1-1,5 m növekedésre képes.

Gyökereit elsődleges, illetve járulékos gyökerekre osztjuk az alapján, hogy az adott gyökér kaliptrogén eredetű-e vagy sem. A gyököcskéből kialakuló gyökereket nevezzük elsődleges gyökereknek, a kukorica esetében ez kizárólag a főgyökér, mely a fejlődés korai szakaszában megszűnik működni, így helyét és feladatait a járulékos gyökerek veszik át. A szikközépi szárból eredő gyökerek már korán megkezdik működésüket, tehermentesítve a főgyökeret. A szár földalatti részén lévő szárcsomókból eredő gyökerek nagy jelentőséggel bírnak a növény tápanyag- és vízfelvételében. A járulékos gyökerek harmadik csoportját az ún. harmatgyökerek, vagy támasztógyökerek adják, melyek a szár, talajfelszín feletti nóduszaiból erednek, elsődleges szerepük pedig a növények stabilitásának biztosítása, a támasztás, ezenkívül e gyökerek is bekapcsolódnak a víz- és tápanyagfelszívásba.

Hajtásrendszer[szerkesztés]

Virágzat és termés[szerkesztés]

Nőivarú virág[szerkesztés]

Hímivarú virág[szerkesztés]

A kukorica egyedi jellegei[szerkesztés]

A kukorica olyan pázsitfűféle, ami négy növénytani jellegzetességgel írható le:

 • egynyári;
 • kalásztengelye (kukoricacső) kemény és tagolatlan;
 • a kalászkák párokban helyezkednek el;
 • a szemek a csövön hosszanti sorokba rendeződnek.

A kalászkák kétalakúak, a csövön szemekké, a pollentartó virágokon pedig címerré alakulnak. Fontos jellemzője még az egylakiság.

Felhasználása[szerkesztés]

A kukoricát elsősorban emberi táplálékként és állatok takarmányozására használjuk.

Humán élelmiszerként[szerkesztés]

Takarmányozásra[szerkesztés]

Szemes takarmánykukorica[szerkesztés]

Silókukorica[szerkesztés]

Gyógyhatása[szerkesztés]

A kukorica bibéje belsőleg elsősorban húgyúti problémákra - hólyaghurut, húgyúti gyulladások, vese eredetű folyadék-visszatartás, vesekő - javasolt. Köszvényre is ajánlott. A kukorica hajszálgyökereit hatásosnak tartják koszorúér-problémák esetén, de ma már ritkán alkalmazzák. Az el nem szappanosítható zsíranyagot ínygyulladás kezelésére tanácsolják. A kozmetikában a kukoricát bőrnyugtató, revitalizáló-, hidratáló- és ránctalanítószerként tartják számon.[9]

Termesztése[szerkesztés]

Termelési adatok[szerkesztés]

A tíz legnagyobb kukoricatermelő ország 2007-ben
Ország Termelés (Tonna) Megjegyzés
 USA 332 092 180
 Kína 151 970 000
 Brazília 51 589 721
 Mexikó 22 500 000 [F]
 Argentína 21 755 364
 India 16 780 000
 Franciaország 13 107 000
 Indonézia 12 381 561
 Kanada 10 554 500
 Olaszország 9 891 362
Föld összesen: 784 786 580 [A]
Nincs megjegyzés = hivatalos adat, F = FAO becslés, A = Aggregát adat (tartalmaz hivatalos és becsült adatokat is);

Forrás: Food And Agricultural Organization of United Nations: Economic And Social Department: The Statistical Devision

 Magyarország 8 400 000

Növényvédelme[szerkesztés]

Kártevői[szerkesztés]

Betegségei[szerkesztés]

Gyomnövényei[szerkesztés]

Ökológiai és környezet-egészségügyi vonatkozások[szerkesztés]

A termesztett kukorica gyökereit pusztító kukoricabogár elleni védekezés egyik útja a Monsanto által nemesített YieldGard (MON 863) nevű fajta, amely növény maga termeli a kártevője elleni Cry3Bb1 nevű mérget. Ezt az eljárást két kritika éri: a kukoricabogarak egyes vélemények szerint egy idő után ellenállóakká válnak a méreggel szemben, másrészt ez a növényfajta sokkal több mérget juttat a környezetébe, mint a korábbi, permetezéssel védett kukoricaféleségek.[10][11][12] A Monsanto NK603 nevű fajtájával kapcsolatban az a kritika fogalmazódott meg, hogy egy kísérletben az ezt fogyasztó patkányok között gyakoribbá vált a rák előfordulása.[13] Minden monokultúrában termesztett növény fokozottan kitett a fertőzéseknek, így csak intenzíven, sok energia és szer bevitelével védhető, ennek alternatívája lehet a haszonnövényekből természeteshez közeli növénytársulásokat kialakító permakultúra.

Szakkönyvek a kukoricáról[szerkesztés]

 • A búza és kukorica minősége és feldolgozása (Dr. Győri Zoltán - Győriné Dr. Mile Irma)
 • A csemege- és a pattogatni való kukorica termesztése (Daniel Lajos)
 • A kukorica - A kukoricatermesztés nemzetközi tapasztalataiból (A. Sz. Sevcsenko)
 • A kukorica betakarítása és feldolgozása (Dr. Bánházi Gyula)
 • A kukorica élettana - A fejlődés, növekedés, fotoszintézis, ásványos táplálkozás és vízgazdálkodás élettanának vázlata (Sz.Sz. Andrejenko, F.M.Kuperman)
 • A kukorica minősége és feldolgozása (Dr. Győri Zoltán - Győriné Dr. Mile Irma)
 • A kukorica termesztése (Berzsenyi-Janosits László, Gonda Béla, Nádudvari Sándor, Virágh István)
 • A kukoricatermesztés fortélyai (Magro.hu mezőgazdasági piactér)
 • A nagy víztartalmú kukorica energiatakarékos tárolása (Dr. Dósa Jenő Dr. Duduk Vendel)
 • Kukoricatermesztés (Nagy János)
 • Kukoricáról a termelőknek (Menyhért Zoltán)

Érdekesség[szerkesztés]

HUF 5 1983 FAO obverse.jpg

A horvát 1 lipáson és az 1983-as 5 forintos emlékvereten is egy kukoricacső képe látható.

A kultúrában[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

 1. Kép az egynyári teozintéről a conabio.gob.mx (Mexikó) honlapján

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. A zsámbéki kukoricalabirintus[halott link]
 2. Erdélyi Magyar Szótörténeti Tár
 3. Málé szócikk. In Tótfalusi István: Magyar etimológiai nagyszótár. Budapest: Arcanum Adatbázis. [2001]. = Arcanum DVD Könyvtár, 2. ISBN 9639374121  
 4. Murádin László: Nyelvföldrajzi adatok a kukorica szókincséhez. Nyelv- és Irodalomtudományi közlemények, XXXII. évf. 1. sz. (1988)
 5. Dr. Kós Károly: Népi földművelés a Mezőségben. Erdélyi magyar adatbank (Hozzáférés: 2015. jan. 11.)
 6. Málé. In Erdélyi magyar szótörténeti tár. Gyűjt. és szerk. Szabó T. Attila. Budapest: Akadémiai; Bukarest: Kriterion. 1975–.  
 7. Turcsányi Gábor, Turcsányiné dr. Siller Irén: Növénytan 33. A termőlevelek. 2005; HIK elérve: 2008-05-01.[halott link]
 8. Karl, J.R. (2013. május 1.). „The maximum leaf quantity of the maize subspecies”. The Maize Genetics Cooperation Newsletter 86, 3. o. ISSN 1090-4573.  
 9. A természet füvészkertje. Reader's Digest. ISBN 963 956 201 7 
 10. GM rezisztens kukoricabogarak Greenfo 2012. szeptember 15.
 11. Ellenállnak a kukoricabogarak a gm kukoricának INDEX 2012.szeptember 14.
 12. A MON 863-ról szóló dokumentumok Darvas Béla ökotoxikológus honlapján
 13. Long term toxicity of a Roundup herbicide and a Roundup-tolerant genetically modified maize angol nyelvű dokumentum

Források[szerkesztés]

 • George W. Beadle (1980.). „The Ancestry of Corn”. Scientific American (1).  
 • Paul C. Mangelsdorf (1950.). „The Mystery of Corn”. Scientific American (7).  
 • Paul C. Mangelsdorf (1986.). „A kukorica eredete”. Scientific American (magyar kiadás) (10), 60-67. o.  

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]