Tengeri legyező

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Tengeri legyező
A természetes élőhelyén
A természetes élőhelyén
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Csalánozók (Cnidaria)
Osztály: Virágállatok (Anthozoa)
Alosztály: Nyolcosztatú virágállatok (Octocorallia)
Rend: Szarukorallok (Alcyonacea)
Alrend: Holaxonia
Család: Gorgoniidae
Nem: Eunicella
Verrill, 1869
Faj: E. verrucosa
Tudományos név
Eunicella verrucosa
(Pallas, 1766)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Tengeri legyező témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Tengeri legyező témájú kategóriát.

A tengeri legyező (Eunicella verrucosa) a virágállatok (Anthozoa) osztályának a szarukorallok (Alcyonacea) rendjébe, ezen belül a Holaxonia alrendjébe és a Gorgoniidae családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A tengeri legyező az Atlanti-óceán európai partjainál él, Írországtól a Golf-áramlat mentén egészen Észak-Afrikáig, valamint a Földközi-tengerben. A gyűjtögetők és a tengerek szennyezettsége miatt, az állománya visszaszorult.

Megjelenése[szerkesztés]

Ennek a szarukorallnak a terjedelme legfeljebb 40 centiméter, magassága pedig 30 centiméter. A tengeri legyező nem egy állat, hanem több korallpolipból álló kolónia. Egy korallpolip magassága 3-5 milliméter. A korallpolip úgy néz ki, mint egy kis aktínia. Összeköttetésben van a tengeri legyező ágaival és a belsejében lévő csőrendszerrel. A korallpolipok a táplálkozáshoz kinyílnak, máskor összezárulnak. Nyolc tapogatókar válik láthatóvá, amikor a korallpolip kinyílik. Ezeken csalánsejtek helyezkednek el. A koralltelepet a tengelyváz „lába” rögzíti a sziklához.

Életmódja[szerkesztés]

A tengeri legyező kizárólag a tengerben él, 10-200 méteres mélységben sziklán vagy más kemény felületen. Az állat apró planktonikus szervezeteket és szerves törmeléket szűr ki a vízből. Rajta az evezőlábú rákokhoz (Copepoda) tartozó Lamippella faurei és Stockmyzon mucronipes élősködnek.

Az állat a 30 év feletti kort is megéri.

Szaporodása[szerkesztés]

Ez az élőlény kétféleképpen szaporodhat. Az ivartalan szaporodás esetében, bimbózással új korallpolipok keletkeznek. Az ivaros szaporodás esetében, a korallpolipok spermiumot lövellnek ki. A megtermékenyített petékből létrejövő lárvák letelepednek és új kolóniákat alkotnak.

Források[szerkesztés]