Ugrás a tartalomhoz

Tengeri legyező

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tengeri legyező
A természetes élőhelyén
A természetes élőhelyén
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Csalánozók (Cnidaria)
Osztály: Virágállatok (Anthozoa)
Alosztály: Nyolcosztatú virágállatok (Octocorallia)
Rend: Szarukorallok (Alcyonacea)
Alrend: Holaxonia
Család: Gorgoniidae
Nem: Eunicella
Verrill, 1869
Faj: E. verrucosa
Tudományos név
Eunicella verrucosa
(Pallas, 1766)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Tengeri legyező témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Tengeri legyező témájú kategóriát.

A tengeri legyező (Eunicella verrucosa) a virágállatok (Anthozoa) osztályának szarukorallok (Alcyonacea) rendjébe, ezen belül a Gorgoniidae családjába tartozó faj.

Előfordulása

[szerkesztés]

A tengeri legyező az Atlanti-óceán európai partjainál él, Írországtól a Golf-áramlat mentén egészen Észak-Afrikáig, valamint a Földközi-tengerben. A gyűjtögetők és a tengerek szennyezettsége miatt, az állománya visszaszorult.

Megjelenése

[szerkesztés]

Ennek a szarukorallnak a terjedelme legfeljebb 40 centiméter, magassága pedig 30 centiméter. A tengeri legyező nem egy állat, hanem több korallpolipból álló kolónia. Egy korallpolip magassága 3-5 milliméter. A korallpolip úgy néz ki, mint egy kis aktínia. Összeköttetésben van a tengeri legyező ágaival és a belsejében lévő csőrendszerrel. A korallpolipok a táplálkozáshoz kinyílnak, máskor összezárulnak. Nyolc tapogatókar válik láthatóvá, amikor a korallpolip kinyílik. Ezeken csalánsejtek helyezkednek el. A koralltelepet a tengelyváz „lába” rögzíti a sziklához.

Életmódja

[szerkesztés]

A tengeri legyező kizárólag a tengerben él, 10-200 méteres mélységben sziklán vagy más kemény felületen. Az állat apró planktonikus szervezeteket és szerves törmeléket szűr ki a vízből. Rajta az evezőlábú rákokhoz (Copepoda) tartozó Lamippella faurei és Stockmyzon mucronipes élősködnek. Az állat a 30 év feletti kort is megéri.

Szaporodása

[szerkesztés]

Ez az élőlény kétféleképpen szaporodhat. Az ivartalan szaporodás esetében, bimbózással új korallpolipok keletkeznek. Az ivaros szaporodás esetében, a korallpolipok spermiumot lövellnek ki. A megtermékenyített petékből létrejövő lárvák letelepednek és új kolóniákat alkotnak.

Források

[szerkesztés]